IT-NORGE

Derfor synes amerikanerne det er bedre at utviklerne bor i Norge enn Silicon Valley

Thomas Bostrøm Jørgensen gleder seg til å ta fatt på USA-eventyret: - Dette blir kult! sier han til digi.no
Thomas Bostrøm Jørgensen gleder seg til å ta fatt på USA-eventyret: - Dette blir kult! sier han til digi.no Bilde: Per Ervland
30. juni 2016 - 08:39

I det stille har det norske sikkerhetsfirmaet, Encap Security, blitt kjøpt opp av den amerikanske teknologigiganten Allclear. Det skriver Techcrunch.

Det amerikanske storselskapet håndterer blant annet etterdønningene etter datainnbrudd.

- Det er selvfølgelig veldig kult. Vi er et selskap som i mange år har jobbet oss oppover for å bli ledende i autentiseringsmarkedet. For oss har det bare vært to alternativer. Enten å hente inn vekstkapital, eller finne en strategisk partner som kan hjelpe selskapet videre, sier Thomas Bostrøm Jørgensen til digi.no

Han er administrerende direktør i Encap, og kom inn i selskapet da de skulle kommersialisere teknologien.

Enklere innlogging

Programvarehuset ble etablert i 2006 av to tidligere DNB-ansatte som ikke var spesielt fornøyd påloggingsmekanismene som da eksisterte.

Tanken bak Encap er at påloggingsløsninger både skal være sikre, men også brukervennlige. Innloggingstjenester, som for eksempel BankID, kan ikke sies å være direkte brukervennlig da de krever en kodebrikke.

Løsningen Encap blant annet leverer baserer seg på programvare og er bygget inn i sluttbrukerens smarttelefon-app. Avanserte algoritmer gjør at tjenesten kan gjenkjenne en bestemt smarttelefon. Da trenger man bare å taste inn pinkoden i app´en for å logge inn.

Datainnbrudd

En typisk kunde til det amerikanske firmaet Allclear er store bedrifter med flere millioner kunder som trenger hjelp til å informere kundene om at det har skjedd et datainnbrudd.

- I USA er det et krav til selskapene at de må annonsere hva som har skjedd. Det er akseptert at datainnbrudd skjer, men det er ikke akseptert at de håndteres dårlig. Det finnes flere eksempler på selskaper som har håndtert den biten så dårlig at sjefene har måttet gå, sier Bostrøm Jørgensen og nevner den amerikanske storkjeden «Target» som et konkret eksempel.

For Encap betyr oppkjøpet at de får en mye enklere vei inn i det amerikanske markedet.

Bedre distribusjon

I det siste har den administrerende direktøren bodd i USA for å få bedre oversikt over hvordan markedet der borte fungerer. Ifølge ham har de siklet på det amerikanske markedet siden 2013.

(artikkelen fortsetter under bildet)

Det er billigere og bedre å ha en utvikler i Oslo, enn det er å ha den samme stillingen i USA, ifølge Bostrøm Jørgensen. <i>Foto: Revolweb/Creative Commons.</i>
Det er billigere og bedre å ha en utvikler i Oslo, enn det er å ha den samme stillingen i USA, ifølge Bostrøm Jørgensen. Foto: Revolweb/Creative Commons.

- Allclear ser nok for seg en distribusjon av våre produkter på en annen måte enn det vi selv har vært i stand til. Gjennom dem kan vi nå introdusere produkter og løsninger som vil få mer gjennomslagskraft i markedet takket være deres distribusjonskanaler, forklarer han til digi.no.

Men selv om selskapet nå er i amerikanske hender, kommer hovedkontoret til Encap fortsatt til å befinne seg på norsk jord.

- Signalene vi har fått sier at Allclear ser stor verdi i teknologien og teamet som befinner seg i Oslo. De verdsetter de kvalitetene vi har å by på, og ønsker å fortsette å satse videre både på teknologi- og markedsutvikling.

Lavere lønnskostnader enn over dammen

Det er ikke uten grunn av selskapet ikke flytter hovedkontoret over dammen. I Norge er nemlig lønnskostnadene mye lavere enn for eksempel i Silicon Valley i USA.

- Sammenligner man lønnsnivået på gode utviklere i Norge med USA, ligger vi ganske lavt. Amerikanerne ser også at det norske teamet er produktive, og at de ansatte er lojale. Det ser de store amerikanske selskapene virkelig verdien av, sier Bostrøm Jørgensen.

Oppkjøpet kan i fremtiden også bety flere nye arbeidsplasser i Oslo. Encap tenker å ekspandere både på utvikling- og markedssiden. Men noen konkrete planer har ikke Bostrøm Jørgensen lyst til å lufte enda.

- Vi er svært fornøyd med dette salget på alle mulige måter. Det skaper en unik mulighet for teknologien og plattformen som er bygget opp over mange år. Selv om det har vært en utfordrende prosess, er det veldig deilig å dra den i land, sammenfatter han.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.