IT-NORGE

Derfor tjener en utvikler i Oslo 400 000 kroner mer enn i Alta

 

Martin Braathen Røise
23. mai 2016 - 15:21

En utvikler i Oslo tjener i snitt 876 000 kroner. Drar man nordover er det ikke like lystig. I samme stilling i Alta ville du tjent 481 000 kroner. Det kommer fram av tall det amerikanske analyseselskapet Beecube har utarbeidet.

– Disse tallene er bare en indikator på hvordan markedet ligger an. Tallene er estimerte og baserer seg på forskjellige kilder. De er aggregert basert på informasjon som ligger fritt tilgjengelig. Tallene er springer ut i fra en stor datamengde, så vi er sikre på at statikken som leveres er god, sier Håvard Kongsgård.

Han jobber som utvikler for selskapet og har vært med å utarbeide oversikten. Kongsgård jobber også med en doktorgrad i statistikk.

Statistikk for 150 forskjellige kommuner

Selskapet har utarbeidet en liste med 150 forskjellige kommuner som viser hva en utvikler tjener i de ulike delene av Norge. digi.no har trukket ut tall fra de største byene.

  • Oslo  876 000
  • Bergen 824 000
  • Stavanger 1 003 000
  • Trondheim 783 000
  • Tromsø 708 000
  • Bodø 722 000
  • Ålesund 821 000
  • Drammen 783 000
  • Kristiansand 810 000
  • Alta 481 000

Ifølge SSB er snittlønnen til en systemutvikler i Norge på 675 000 kroner.

– Jeg har selv snakket med konsulenter som jobber og bor i Trondheim. De kjenner seg igjen i bildet vi tegner. Man tjener bedre i Oslo, konkluderer Kongsgård.

Håvard Kongsgård har vært med på å utarbeide statistikken for Beecube. Foto: Privat
Håvard Kongsgård har vært med på å utarbeide statistikken for Beecube. Foto: Privat

Selv om det ikke er sikkert at tallene til Beecube er helt korrekte, så tegner de et godt bilde av realiteten.

Derfor tjener man bedre i Oslo

Men hvorfor er det sånn? Det kan professor i samfunnsøkonomi, Kjell G. Salvnes, ved Norges Handelshøyskole svare på.

– Det finnes alltid mange forklaringer, men den rimelige forklaringen er som følger: Det viser seg at man får en høyere premie for å jobbe i de store byene. Det er ikke bare sånn i Norge. Man ser utviklingen i veldig mange land, sier han til digi.no.

Ifølge ham er årsaken enkel. Folk med høy utdanning og gode evner, søker andre mennesker med høy utdannelse som er dyktige i jobben sin. De store byene er ifølge professoren nemlig en magnet på folk med høyere utdannelse.

Samfunnsøkonom, Kjell G. Salvnes, ved Norges Handelshøyskole tror flinke folk tiltrekkes av hverandre. Foto: Presse/NHH <i>Bilde: Helge Skodvin</i>
Samfunnsøkonom, Kjell G. Salvnes, ved Norges Handelshøyskole tror flinke folk tiltrekkes av hverandre. Foto: Presse/NHH Bilde: Helge Skodvin

– Det er ikke byen i seg selv som gjør de flinkeste til de flinkeste, men siden det finnes mange flinke mennesker der så blir unge nyutdannede tiltrukket av denne kunnskapsbanken. Man ville vært vel så produktiv andre steder i landet, men siden flinke folk tiltrekkes av hverandre, så trekkes man dit hvor man finner mennesker med like gode eller bedre evner enn en selv, konkluderer han.

Hele regnestykket er viktigst

Men selv om lønna er bedre i de store byene, er ikke det hele regnestykket.

For man må se alt under ett. Hvor mye koster det å bo? Hvor gode kulturelle tilbud finnes det? Hvem jobber man med? Hvor er den personlige utviklingen størst? Hva kan arbeidsgiver tilby av goder?

– Realgevinsten ved å bo i storbyen er ikke nødvendigvis så høy. Levekostnadene er høyere enn landsgjennomsnittet om man for eksempel velger å bosette seg i Oslo. Det gjenspeiler seg i lønningene, sier sjefsøkonom, Roger Schjerva, i IKT Norge til digi.no.

Men ifølge ham er det ikke nødvendigvis noe å trakte etter å flytte inn til byen.

Ikke best ut av det

– Både folk og bedrifter må huske på at det dyrt å bo i Oslo. Man har en boligprisvekst som aldri gir seg. Distriktet vil derfor være en bedre plass å starte opp en bedrift med tanke på lønnskostnader.

Sjefsøkonom, Roger Schjerva, i IKT Norge sier at man ikke nødvendigvis kommer best ut med høyest lønn. Foto: IKT Norge/Presse <i>Bilde: Pressefoto</i>
Sjefsøkonom, Roger Schjerva, i IKT Norge sier at man ikke nødvendigvis kommer best ut med høyest lønn. Foto: IKT Norge/Presse Bilde: Pressefoto

– Men tror du ikke folk automatisk trekkes mot høye lønninger, og glemmer å ta med bokostnader i regnestykket?

– Jo, det tror jeg. Det er derfor bra at det skrives om dette. For dette er viktig samfunnsopplysning. Folk må ta gode beslutninger og se på hele regnestykket før de velger å etablere seg. At du tjener bedre i Oslo enn Alta betyr ikke nødvendigvis at den som bosetter seg i Oslo kommer best ut av det, sammenfatter han.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.