SOMMERINTERVJUET

– Dessverre ser jeg at vi får mange nye tjenester som er utviklet i USA, hvor vi i Norge blir passive brukere

Det er gode forutsetninger for å lykkes globalt fra Norge, mener IBM-sjefen.

IBM Norges toppsjef Arne Norheim er tilbake på gamle trakter. Bildet har han tatt selv utenfor baseball-anlegget i Chicago.
IBM Norges toppsjef Arne Norheim er tilbake på gamle trakter. Bildet har han tatt selv utenfor baseball-anlegget i Chicago. Bilde: Selfie
21. juli 2016 - 08:08
Vis mer

IBMs norgessjef har en lang og omfattende karriere, som begynte i Amerika. Det var først mange år senere han lot seg lokke til nye roller og lederstillinger i Europa, alltid for samme selskap.

Norheim har valgt å tilbringe sommeren på USAs vestkyst i år. Når vi får tak i ham viser det seg å være i anledning et spesielt jubileum (vi gratulerer!).

Hvor er du nå?

– Nå er jeg i Chicago, på gamle trakter der jeg arbeidet tilbake på 90-tallet.  

Hva er planene for sommeren?

Min hjemskjerm: Norheim har flest apper av alle vi hittil har møtt i sommerintervju-spalten. Det inkluderer en rekke IBM-apper, og ikke så rent få svømme-relaterte innslag.
Min hjemskjerm: Norheim har flest apper av alle vi hittil har møtt i sommerintervju-spalten. Det inkluderer en rekke IBM-apper, og ikke så rent få svømme-relaterte innslag.

– Min kone og jeg feirer 20 års bryllupsdag med rundtur i USA, hvor vi i sammen bodde, studerte og arbeidet i rundt 15 år. I tillegg skal vi besøke to universiteter for å bli med på studentomvisninger sammen med våre tenåringsbarn. Mesteparten av tiden blir på vestkysten av USA, men vi starter i Chicago.  

Hvilke elektroniske dingser må være med på ferieturen?

– Det må være alt på i. iPhone, iWatch, iPad og iMac.  

Hvilke apper klarer du deg ikke uten?

– Ettersom vi er på reise, så er SAS-appen viktig. VG-appen holder meg oppdatert med det som skjer hjemme. ThinkAcademy er vår (IBMs) utdanningsapp, som jeg liker å titte på når jeg har litt egentid. Kanskje min favoritt app er Dubsmash - en app for å lage små videosnutter. Den er fantastisk morsom, og min datter og jeg har mye moro med den.

Hvilken utdannelse ville du valgt i dag, hvis du fikk muligheten til begynne om igjen?

– Jeg er økonomiutdannet, og det er en utdannelse som jeg er veldig glad for. Men, om jeg skulle valgt igjen, så ville jeg nok blitt dataingeniør. Jeg er en del av «Commodore 64-generasjonen», og var en ivrig programmerer som ung. Det er egentlig litt forunderlig at jeg valgte økonomi istedenfor.      

Jeg er en del av «Commodore 64-generasjonen», og var en ivrig programmerer som ung

Hvor ofte sjekker du e-post, bedriftens intranett eller andre samhandlingsverktøy i ferieperioden?

– E-post blir nok sjekket daglig, det samme med nettaviser og sosiale medier. Jeg har et lite rituale på 30 minutter hvor jeg går igjennom alt, slik at jeg får ro i sjelen :-)

Hva skal du lese i sommer?

– Jeg skal lese «Lost and Found - A consumer's guide to healthcare», en bok om hvordan man kan strukturere helsetjenestene fra et holistisk ståsted — med pasienten i fokus. Vi bruker mye penger på helse i Norge. Som samfunn må vi finne bedre måter å få verdi ut av dette, og ikke minst få pasienten og innbyggeren tilbake i sentrum. Dette er vår generasjons ansvar. Slik som det er nå, gruer jeg meg til å bli gammel.

Foretrekker du nettbrett, lesebrett eller fysiske bøker?

– Jeg foretrekker nok fysiske bøker, men av praktiske hensyn blir det nok mest bøker lest på nettbrett.

Hva er et perfekt sommerminne for deg?

– Sol og varme hører til. Og jordbær. Jeg elsker jordbær! Får ikke nok av dem. Jeg er glad i å reise og skape artige minner med familien. Uansett om vi spiller kort, gjør aktiviteter eller spiller en runde med sequence (brettspill - og storfavoritt i familien), så er livet godt.

Hvordan vil norsk IT-bransje utvikle seg de neste årene?

– Vi vil nok se store omveltninger. Nye spillere kommer til og andre forsvinner. Skyplattformen gjør at gode ideer skaleres opp globalt over natten, og raskt kan utkonkurrere lokale løsninger og produkter. Dessverre ser jeg at vi får mange nye tjenester som er utviklet i USA, hvor vi i Norge blir passive brukere. Jeg håper, med vår åpning av et globalt skysenter i Norge til høsten, at vi kan være med på å bidra til at et norsk utviklermiljø får nye og spennende løsninger, der norske gründere står i sentrum for globale løsninger.  
 
Hva synes du om innsatsen til politikerne våre når det gjelder IT-politikk? Noe du mener burde vært gjort annerledes?

– Regjeringen har hatt en ambisiøs og bra målsetting om å fornye, forenkle og forbedre tjenestene til innbyggerne. Der er store ord, men jeg er alltid utålmodig. Hvis det var noe jeg skulle peke på, så må det være at jeg mener det ikke stilles høye nok krav til IT-kompetanse hos statlige ledere. Teknologiforståelse er avgjørende for å realisere gevinster. Det blir delegert ned i organisasjonen, noe som ikke lenger er godt nok. I tillegg samordnes det for lite på tvers av store statlige organisasjoner. Ellers så må jeg si meg enig med Atea-sjefen, Steinar Sønsteby, at det utdannes altfor lite IT-ressurser i Norge. Jeg mener vi bør ha ambisjon om å ha en hel høyskole / universitet dedikert til IT.

Hvilket IT-selskap tror du er størst i verden om fem år - og hvorfor?

– Det er ikke godt å si. Alibaba i Kina er dominerende i deres hjemmemarked, og har vist en enorm vekst. Jeg er spent på hva de vil få til i årene som kommer.

Vi har mange gode forutsetninger for å lykkes, men er vi sultne nok?

Alle later til å mene at norsk IT-bransje går spennende tider i møte. Du også. Utdyp gjerne hvorfor, og gi dine beste råd for hvordan unngå at vi ender opp som et land av IT-forbrukere, fremfor innovatører, eksperter og gründere.

– Vi har mange gode forutsetninger for å lykkes, men er vi sultne nok? Legger vi ting til rette for innovatører, eksperter og gründere? Jeg ser at Jonas Gahr Støre har reflektert over forutsetningene som ligger til grunn i USA, og en kan bare håpe at vi vil se økt fokus på gründer-virksomhet og innovasjon i de ulike partiprogram frem mot neste valg. IBM har stor tro på Norge, noe som er grunnen til vi velger Norge når vi nå skal bygge et skydatasenter i Norden, som blir en del av vårt globale nettverk. Jeg gleder meg til å se hva dette vil bety for både offentlige og private virksomheter i årene framover.
 
Hva blir de viktigste eller mest krevende arbeidsoppgavene som venter deg etter ferien?

– Den viktigste oppgaven blir å åpne det nye skydatasenteret den 21. september, i tillegg er vi midt i prosessen med å velge ny lokasjon for IBMs hovedkontor i Norge (de er på flyttefot etter snart 30 år på Mastemyr, red.anm.). Dette er en krevende, men utrolig spennende prosess, som vi håper skal gjøre oss enda mer synlige og relevante i tiden som kommer.

Følg spalten videre i sommer. Her en oversikt over våre sommerintervjuer.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.
Tekjobb
Se flere jobber
Har muligheten for hjemmekontor blitt den nye normalen?
Les mer
Har muligheten for hjemmekontor blitt den nye normalen?
Tekjobb
Få annonsen din her og nå frem til de beste kandidatene
Lag en bedriftsprofil
En tjeneste fra