BEDRIFTSTEKNOLOGI

Det beste kortet forsvinner trolig

Skjermkort kan gjerne ha svært forskjellig ytelse, selv om de bygger på de samme grafikkbrikkene. Dette gjelder også for Riva TNT2-kortene digi.no har sammenlignet.

Harald BrombachHarald BrombachJournalist
10. sep. 1999 - 15:34

digi.no har testet tre skjermkort basert på Nvidias Riva TNT2 grafikkbrikke. Testen av Creative Labs 3D Blaster TNT2 Ultra finner du her. Da kortet ble testet svarte det ikke til forventningene. I forhold til kortene vi gjør rede for i denne artikkelen, er ytelsesmessig dårligere enn Hercules, men bedre enn Diamond.

Hercules Dynamite TNT2 Ultra. <i>Foto: Harald Brombach</i>
Hercules Dynamite TNT2 Ultra. Foto: Harald Brombach

Hercules Dynamite TNT2 Ultra er derimot en skikkelig racer, også når det gjelder 3D-grafikk. Hercules-kortet var det beste av Riva TNT2-kortene på 3D-grafikk og gjorde det omtrent like bra som Creative-kortet i 2D-testene. Årsaken til den høye ytelsen er nok først og fremst at Hercules benytter den kjappeste utgaven av TNT2-brikken, det vil si med intern klokkehastighet på 150 MHz og 183 MHz klokkehastighet mot minnet. Hercules har forøvrig også tidligere levert skjermkort med maksimal ytelse, blant annet selskapets Riva TNT-kort.

Installasjonsrutinen for driverne til Hercules er blant de aller beste vi har opplevd.

Kortet fra Hercules er utstyrt med egen TV-utgang og 32 MB med minne. Det kan tilby oppløsninger på opptil 1920x1200 med 32 bits fargedybde og opptil 1600x1200 med 75 Hz vertikal oppfriskningsfrekvens.

Det er to årsaken til at Hercules-kortet ikke er det beste kjøpet du kan gjøre, til tross for at det i dag er det kjappeste og best utstyrte Riva TNT2-kortet i denne testen:

Hercules er muligens historie. Det vil derfor ikke bli utviklet nye og forbedrede drivere til dette kortet. Selv om Hercules ikke har uttalt seg om en eventuell nedleggelse, er det mye som tyder på at nettopp dette vil skje. Se forøvrig testen av Hercules Terminator Beast 99 for flere opplysninger.

Den andre årsaken til å ligge unna dette kortet, er prisen. Veiledende pris er hele 3063 kroner, noe som er minst 20 prosent dyre enn de fleste andre Riva TNT2-kort. Så mye er ikke den ekstra ytelsen verdt.

Diamond Viper V770 Ultra:

Diamond Viper V770 Ultra. <i>Foto: Harald Brombach</i>
Diamond Viper V770 Ultra. Foto: Harald Brombach

Diamond leverer her et meget godt skjermkort, men det greier ikke å hamle opp med de to andre Riva TNT2-kortene i testen. Kortet er heller ikke utstyrt med TV-utgang, så til tross for at kortet er det rimeligste i vårt utvalg av Riva TNT2-kort - veiledende pris er 2448 kroner - er ikke kortet så mye billigere enn kortet fra Creative Labs at det foretrekkes. Likevel, det må understrekes at også dette kortet gjorde det meget bra i ytelsestestene sammenlignet med kort basert på andre grafikkbrikker.

Konklusjonen for vår sammenligning av Riva TNT2-kort må være at Creative Labs går av med seieren, i hvert fall hvis man er godtroende nok til å tro at selskapets nyeste drivere er betydelig mer effektive enn de vi benyttet da vi testet kortet på forsommeren.

Les videre: Store ytelsesforskjeller mellom skjermkort.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.