Kinesiske piratkopier av forbrukerelektronikk begynner å bli et enda større problem enn de har vært. For mens kjennetegnet for piratkopier ofte har vært dårlig kvalitet, er imiteringene nå ofte så gode at forbrukerne tror de er ekte, og at originalene, som ikke sjelden først kommer på markedet på et senere tidspunkt, er falske.
Dette skriver koreanske Chosun Ilbo.
Et et eksempel på dette er LG Electronics' Chocolate-telefon, som ble lansert på det kinesiske markedet i mai i år. Da hadde piratkopien allerede vært på markedet en stund.
- Det kinesiske folket tror at det er LG Electronics som lager forfalskningen, sier en talsperson i LG til Chosun Ilbo.
- Mobilens design var nøyaktig lik det ekte produktet, sier talspersonen.
Chosun Ilbo skriver også at rykter om et tillegg til spillkonsollen Sony PSP som skulle gi den mobilfunksjonalitet, førte til at et kinesisk selskap benyttet seg av muligheten og laget en forfalskning med slik funksjonalitet. Dette skal ha ført til rykter om at Sony hadde lansert en PSP-telefon. Den falske modellen ble solgt for omtrent 650 dollar.
Det skal være svært vanskelig for de koreanske og japanske selskapene å få stoppet piratvirksomheten i Kina. Det er mange titalls selskaper som driver med dette, de er gjerne svært små og forsvinner igjen så snart de har produsenter kanskje 20 til 30 tusen enheter, gjerne en måned eller to før originalen kommer på markedet. Men teknikerne som lager kopiene er svært dyktige, slik at kopiene ofte er av svært høy kvalitet.
Chosun Ilbo skriver at Samsung nylig greide å spore opp et av piratselskapene gjennom selskapets distribusjonskanal. Teknikerne ble tilbudt jobber, men de kinesiske teknikerne avslo. De ville tjene langt mer ved å produsere forfalskninger, ikke sjelden mellom 100.000 og 200.000 dollar.