JUSS OG SAMFUNN

Det er ikke småtteri han må innfri

Presset på IT-budsjettet øker.

 Forventningene til kommunal- og moderniseringsminister Jan Tore Sanner (H) har økt etter lekkasjen om milliardbeløp til IT i forslaget til statsbudsjett onsdag.
Forventningene til kommunal- og moderniseringsminister Jan Tore Sanner (H) har økt etter lekkasjen om milliardbeløp til IT i forslaget til statsbudsjett onsdag. Bilde: Espen Zachariassen
6. okt. 2015 - 12:08

Lekkasjene fra IT-minister Jan Tore Sanner om milliardsatsing på digitalisering av staten vekker både angst og optimisme.

Abelia velger å tro at dette kan bety en bevisst innsats.

Hos leverandørene er det engstelse for at mange og store prosjekter kan føre til nye IT-fiaskoer.

Les også: Regjeringen vil bruke 1 mrd. på digitalisering

Mangler samkjøring

Mandag kom det lekkasjer via NRK om at regjeringen dobler bevilgningene til den offentlige IT-satsingen til én milliard kroner i 2016.

Husbanken, Nav og Brønnøysundregistrene ble listet opp som satsingsområder.

Samme dag reagerte IKT-Norge med skepsis - mye handler om ren oppfølging av ting som allerede er i gang, og det er ingen signaler om en samlet strategi for stat og kommune.

Les mer: IT-bransjen skeptisk til Sanners digitale milliard

Optimisten

Hos Abelia velger Christine Korme å være optimist inntil statsbudsjettet legges frem onsdag formiddag.

– En milliard er tross alt mer enn ingen milliard. Man skal heller ikke undervurdere effekten av tiltak mot kommunal sektor, som for eksempel digitalisering av Husbanken, som vil gi bedre handlingsrom. Det er også litt tidlig å dømme den digitale satsingen nord og ned før vi ser hvilke digitale prosjekter som ligger under andre departementer – noe vi har et lønnlig håp om, sier Korme, direktør for digitalisering og fornying hos Abelia.

Les også: Teknobedriftene regner med å leve godt på nedgangstidene i næringslivet

Digitaliseringsdirektør Christine Korme hos Abelia ser for seg Nord-Europas største lappeteppe av IT-systemer hvis Sanner ikke sørger for samkjøring mellom kommunene. <i>Bilde: Esben Johansen</i>
Digitaliseringsdirektør Christine Korme hos Abelia ser for seg Nord-Europas største lappeteppe av IT-systemer hvis Sanner ikke sørger for samkjøring mellom kommunene. Bilde: Esben Johansen

Kommunereformen

Det største presset mot Sanner kommer fra en samlet IT-bransje:

Både IKT-Norge og Abelia forventer at det følger friske IT-penger med kommunereformen.

Antall kommuner skal reduseres, men så langt er det ikke snakket høyt om hvordan IT-systemene skal samkjøres.

– Én av hovedutfordringene ved kommunesammenslåing er at mange ulike IKT-systemer skal begynne å snakke sammen, og til det trengs ressurser for å unngå at kommunale IT-sjefer ender med en "litt mitt og litt ditt"-prosjektering, sier Korme.

Les denne: Og her er Abelias oppskrift

Lappeteppe

Hun frykter at reformen resulterer i det hun kaller Nord-Europas største digitale lappeteppe.

– I stedet kunne man laget ensartede systemer som ville gi mer digitalt robuste kommuner. Og slike føringer burde kommet nå som mange kommuner allerede har innledet en prosess mot sammenslåing. Så lenge det ikke nevnes i KMDs digitale satsing, frykter Abelia at regjeringen ikke tar denne utfordringen på alvor, sier hun.

Også IKT-Norge forventer at statsbudsjettet gir svar på dette.

– Hvordan skal kommunereformen benyttes til det sore digitaliseringsløftet for kommunesektoren? Det kan IT-bransjen levere på, men da må vi ha en offentlig sektor med visjoner på dette området, sier administrerende direktør Heidi Austlid.

Les gjerne: Nå lover han fart på digitaliseringen

Bekk-direktør Olav Folkestad håper at IT-satsingen kjøres over tid og med nok ressurser. <i>Bilde: Espen Zachariassen</i>
Bekk-direktør Olav Folkestad håper at IT-satsingen kjøres over tid og med nok ressurser. Bilde: Espen Zachariassen

Mye kan gå galt

Ute i felten ser leverandøren Bekk Consulting positivt på at det satses på digitaliseringen av offentlig sektor, men det er nok av fallgruver.

– Hvis dette fører til mange parallelle prosjekter, kan det bli vanskelig for offentlige virksomheter å skaffe nok mennesker med rett kompetanse til å kjøre prosjektene sammen med leverandørene. Dette er noe man ikke bare kan kjøpe seg ut av, sier administrerende direktør Olav Folkestad.

– Hvis regjeringen sier A med å legge penger på bordet, må virksomhetene si B og fristille nok flinke mennesker, mener Bekk-sjefen.

– Kan det bli for mye for IT-bransjen å gape over?

– Leverandørsiden har ikke uendelig med ressurser, så det kan i seg selv være en begrensning for hvor fort dette kan gå. Hovedsaken nå er at staten ikke går løs på dette med et skippertak. Dette bør være en kickstart på et langvarig løp der ulike prosjekter kjøres over tid i samspill med IT-leverandørene, sier Folkestad til digi.no.

Så du denne? Her er metodene og teknologiene du skal holde deg unna i 2015

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.
Tekjobb
Se flere jobber
Tekjobb-Indeksen 2024!
Les mer
Tekjobb-Indeksen 2024!
Tekjobb
Få annonsen din her og nå frem til de beste kandidatene
Lag en bedriftsprofil
En tjeneste fra