SKØYEN (digi.no): Dells store teknologikonferanse, Dell World, arrangeres denne uken. Under åpningsdagen i går lanserte Dell en rekke nye produkter, ikke minst innen server og lagring.
I forkant av konferansen har digi.no truffet tre medarbeidere ved Dells Enterprise Solution Group (ESG) i Norge for å få litt bedre innblikk i hva som er de viktigste lanseringene. Denne gruppen jobber primært med lagring, servere og konvergente løsninger.
– Dell har alltid levd i en åpen verden, uten fokus på proprietære infrastrukturløsninger som våre kunder kanskje sitter på. Diskusjonen hos kundene handler om hvordan de skal komme seg over i en mer framtidsrettet tilværelse, innleder Per Kristoffersen, som er leder for ESG-gruppen i Norge.
– Under konferansen slippes det mange nye ting. Det overordnede budskapet er «The Future Ready Enterprise» og tilrettelegging for framtidens forretninger, forteller han til digi.no.
Bekreftet: Dell kjøper EMC for 67 mrd. dollar
Helt ny serverfamilie
En av nyhetene er den nye serverlinjen DSS (Datacenter Scalable Solutions). Arild Hansen, spesialist ved ESG på servere og konvergente løsninger, forteller til digi.no at denne serverfamilien er et resultat av en enhet i Austin, Texas, som bygger servere for veldig store kunder.
– Den nye linjen er basert på mye av den samme teknologien, men er rettet mot kundenivået under, sier Hansen.
De nye serverne er designet for å møte spesifikke behov innen områder som webteknologi, telekommunikasjon, hosting, forskning, olje og gass.
DSS-serverne vil leveres med mer begrenset operativsystem-støtte enn Dells PowerEdge-servere. Det vil også være strippet ned når det gjelder systemadministrasjon, siden behovet ikke er til stede.
– Disse kundene trenger ikke all denne funksjonaliteten, og behøver derfor ikke å betale for den, sier Kristoffersen.
Hansen forklarer at det faktum at serverne ikke støtter like mange operativsystemer som for eksempel PowerEdge, åpner en raskere vei til markedet fordi man slipper unna med mindre sertifisering.
I første omgang kommer Dell med fire modeller i DSS-serien.
– Vi har en del kunder som etterlyser servere med én CPU, og med billigere CPU enn i PowerEdge. Disse har applikasjoner som ikke trenger så avansert prosessor, og skaleringen skjer ved at man setter en ny server ved siden av, forteller Hansen.
En annen modell kommer med to CPU-er. Den er ifølge Hansen ganske lik PowerEdge, men med mindre funksjonalitet og minne.
Den tredje modellen er en 2U-utgave med mer plass til lagringsenheter.
– Den er myntet på webscale som har mange mindre kunder, sier Hansen.
Selv synes han at det mest spennende produktet er det fjerde og siste, DSS 7000.
Dette er en 4U-enhet (ca 17 cm høy) med plass til 90 disker. Ifølge Hansen gir det mulighet for 700 terabyte med lagring i én server. Både 2,5- og 3,5-tommers enheter støttes.
– Dette er for helt spesielle applikasjoner med behov for veldig mye disk. Den er mer lik PowerEdge med full management, sier Hansen.
Ifølge Kristoffersen er det mellom 20 og 25 potensielle kunder for denne serverlinjen i Norge. Men hver av kundene er ganske store.
Leste du denne? Sterk etterspørsel etter servere
Blueprints
Hansen nevner også Dells Blueprints-program, hvor selskapet tilbyr oppgavespesifikke løsninger.
– Disse dekker majoriteten av applikasjonene der ute, sier Hansen.
Han forteller at det er to veier til mål med disse løsningene. Den ene er i form av referansearkitekturer fra andre kunder, en type beste praksis innenfor et testet og validert rammeverk, hvor det hele settes sammen av kunden selv.
Den andre veien, «Enginered Solutions», leveres de applikasjonsspesifikke løsningene nøkkelferdige til kunden.
– Mange kunder bruker veldig mye tid på integrasjon. Dette programmet bidrar til mer effektiv leveranse av helhetlige løsninger, med komponenter som er testet mot hverandre, sier Kristoffersen.
Ifølge Hansen er det løsningen innenfor virtualisering som er den mest populære, mens løsningene for VDI (Virtual Desktop Infrastructure) og nettsky er voksende.
Les også: – Dells pc-produksjon forsøkt solgt. Ingen ville kjøpe
Mer lagring
Allerede før oppkjøpet av EMC har Dell kunnet tilby en rekke lagringsprodukter.
– Vi har de siste årene gjort noen strategiske grep gjennom oppkjøp og samler dette nå innen Dell Storage. Det dreier seg ikke lenger bare om SAN og NAS [henholdsvis Storage Area Network og Network-Attached Storage, journ. anm], men også software-definerte løsninger, sier Kristoffersen.
Ifølge lagringsspesialisert Geir Wendelborg, hos Dell ESG i Norge, er det en ny generasjon av Dells StorageCenter-løsninger som er høydepunktet blant lagringsløsningene selskapet lanserer denne uken.
Det lanseres tre modeller i den nye SC9000-serien, med blant annet nye kontrollere og støtte for 12 Gb/s SAS istedenfor 6 Gb/s SAS. Wendelborg lover også bedre ytelse og oppetid, automatisk failover, samt ny kode hvor dette er inkludert. Men også eksisterende løsninger skal kunne oppgraderes.
SC9000 kan utstyres med enten bare flashminne-baserte lagringsenheter eller hybride konfigurasjoner. Wendelborg sier det har vært en spennende utvikling innen kapasitet, hvor arealet har vært en begrensende faktor. Men med mulighet til å bygge brikker i høyde, forbedres dette.
I lagringsarrayene kan det både brukes flashminne beregnet for lese-intensive applikasjoner og skrive-intensive applikasjoner, i tillegg spinnende disker.
– Med større kapasiteter vil prisen per TB falle, sier Wendelborg.
– Kost-/ytelsesforholdet nærmere seg hverandre for SSD og harddisk. IDC spår at prisen på denne typen SSD vil passere 15K-disker innen kort tid, legger Kristoffersen til.
Blant annet til serverrommet: Lover ekstrem fart med nye SSD-er
Hyper-konvergering
Wendelborg og Hansen nevner også flere andre nyheter, som at selskapets Live Volume-løsning nå får en automatisk failover-mekanisme og støtte for VMware Metacluster, og at det distribuerte filsystemet FluidFS kommer i versjon 5, noe som blant annet bidrar til å øke den totale lagringskapasiteten fra 4 petabyte til flere titalls petabyte.
Det loves også flere valgmuligheter knyttet til Dell XC Web-Scale Converged Appliance, forhåndskonfigurerte servere med integrert lagring, drevet med programvare fra Nutanix, som Dell har et strategisk samarbeid med.
Sentralt i løsningen er hyper-konvergering, et uttrykk som brukes om et infrastruktursystem med en programvareorientert arkitektur som tett integrerer for eksempel CPU-, lagrings-, nettverks- og virtualiseringsressurser, i en felles «hyllevare» maskinvareenhet, og hvor alt støttes av én enkelt leverandør. Målet er redusere kompatibilitetsproblemer til et minimum og å forenkle administrasjonen.
Ifølge Kristoffersen er det stor interesse for denne typen løsninger i Norge, spesielt innen VDI.
Oppsummert mener de Dell-ansatte digi.no snakket med at de nye produktene svarer på kundes ønske om å komme raskt i gang, samtidig som at tilbudet er såpass bredt at kundene får fleksibilitet og valgmuligheter som kundenes ulike forretningsmodeller.
Ifølge Hansen handler det også om å gjøre IT-avdelingene gode.
EMC-oppkjøpet
Hva Dells oppkjøp av EMC vil kunne ha for Dells løsninger på disse områdene, vil ikke de norske Dell-ansatte si så mye om.
– Ting må falle på plass før alt kommer i orden. Vi kan ikke si så mye og vet heller ikke så mye. Det er likevel mye entusiasme rundt dette, sier Kristoffersen, som legger til at oppkjøpet vil gjøre Dells produktportefølje mer komplett og dermed øke selskapets andel av markedet.
– Vi setter stor pris på oppkjøpet, som vil ta seks til ni måneder før blir en realitet. Men det støtter retningen og trenden vår, spesielt innen software-definert, sier markedsansvarlig i Dell Norge, Kenneth De Brucq, til digi.no.
Leste du denne? Kjør Windows 10 i Windows 10 i Windows 10