Mange har etter hvert fått seg en relativt stor samling med DVD-filmer. Kanskje så mange at man begynner å miste oversikten. Da er det greit å ha et register på PC-en, slik at man enklere kan få oversikten.
Det finnes mange slike produkter, men DVD Profiler er på kort tid blitt en personlig favoritt. Det er flere grunner til det.
DVD Profiler er i utgangspunktet annonsefinansiert, men en vanlig bannerannonse høyt opp i brukergrensesnittet (tilsvarende nettleseren Opera). En betalingsutgave gir enda mer funksjonalitet. Brukeren kan velge mellom flere språkdrakter, inkludert norsk.


Programmet er knyttet til en nettbasert database med informasjon om mer enn 150.000 ulike DVD-er, det aller mest lagt inn av brukerne selv. Denne informasjonen, som normalt inkluderer alt fra omtale av filmen og informasjon om tilleggmateriale, til bilder av DVD-coveret og oversikt over skuespillerne, blir tilgjengelig for brukeren så snart en DVD-er er blitt registrert.
Det aller beste ved programmet er måten man registrerer sine DVD-er på. Stort sett alle europeiske DVD-covere er utstyrt med strekkoder. Under koden står det et nummer, EAN (European Article Numbering). Dette nummeret er unikt for hvert produkt. En DVD beregnet for det norske markedet vil dermed ha et annet EAN-nummer enn en DVD beregnet for det italienske markedet.
Det er svært sannsynlig at inntastingen av nummeret er alt som skal til for å legge DVD-en til i registeret. Et annet alternativ, hvis EAN-metoden svikter, er å putte DVD-en inn i PC-ens DVD-spiller og lese av disk-ID'en. Dette er et nummer som identifiserer selve platen. Dette er ikke en like god metode som EAN-nummeret, siden tilsynelatende like plater kan ha ulik disk-ID.
Den tredje metoden, er å velge film etter tittelen på DVD-en. Da er det ikke sikkert at man finner akkurat den versjonen man selv har, men ved å laste ned informasjonen og redigere den på egenhånd, kan man få informasjonen til å stemme. Deretter kan man laste opp igjen informasjonen med EAN-nummeret på den utgaven man selv har.
I tillegg til å vises i Windows-programmet, kan hele registeret publiseres til en personlig, passordbeskyttet webside. Da kan man få tilgang til registeret når man bruker andre datamaskiner, eventuelt kan man gjøre websiden åpen for alle.
Lenke til:
Takk til Kjell Harald Danielsen for tips.
Kommentarer/erfaringer/alternativer? Fortell om det i debattforumet nedenfor.
Nerdvana-redaksjonen tar mer enn gjerne imot flere tips om glimrende og gratis programvare for avanserte brukere og spesielt interesserte. Tipsene sendes til harald@digi.no.
Enda eldre Nerdvana-er: