– Man trenger ikke å være et stort selskap for å lande kontrakter med store organisasjoner i Europa.
Det sier daglig leder Espen Holje i det Hamar-baserte firmaet Escio etter at de leverte et nytt datasystem til Den europeiske romfartsorganisasjonen (ESA) tidligere denne måneden. Selskapet har ni ansatte.
Fem milliarder Euro
Escio er en systemleverandør og rådgiver som har spesialisert seg på små og mellomstore bedrifter i Norge. Det var dermed ikke skrevet i stein at de skulle lande en kunde med fem milliarder Euro som sitt totale budsjett for 2016.
– Det var en tilfeldighet som gjorde at vi registrerte oss i anbudsprosessen da den dukket opp. Vi ble antatt og gikk videre i anbudet. Deretter utformet vi et tilbud som ble godtatt og akseptert av ESA. Det hele var egentlig en skudd i blinde, men vi gikk all in med en løsning som både er skalerbar og baserer seg på åpen kildekode, sier Holje til digi.no.
I rundt et halvt år har to medarbeidere jobbet med å utarbeide den tekniske løsningen for organisasjonen som blant annet bygger romskip.
Brukte regneark
– Vi ble utfordret til å tenke smidig. Det er alltid utfordrende å balansere en kravspesifikasjon på over 80 sider med en smidig tilnærming, og vi kunne derfor heller ikke love at alt de ville ha kom med. Det fikk vi også gjennomslag for. Vi kjørte et Scrum-prosjekt med ESA, og det var kanskje litt uvant for deres representanter som er vant med å bygge romskip, forteller den daglige lederen.
Helt konkret har Escio utviklet et system som gjør det enklere for ESA å kommunisere med sine underleverandører. Tidligere hadde marsutforskerne tusenvis av regneark som ble sendt til underleverandørene.
(artikkelen fortsetter under)
Nå har Escio samlet alle regnearkene under ett i en database hvor de kan enkelt kan kjøre revisjoner på alle datasettene.
Det nye systemet skal blant annet gjøre det enklere å utforske verdensrommet for romfartsorganisasjonen, opplyser Escio.
Veikart for operasjoner i rommet
– Dataene som samles inn er utgangspunktet for romteknologien som utvikles, og oversikten som systemet vi har utviklet for ESA er derfor veldig viktig. Systemet fungerer som et veikart for teknologiene og operasjonene som må utføres i rommet, forklarer Holje.
Systemet har derfor fått navnet «Technology Roadmaps for Exploration». Og Den europeiske romfartsorganisasjonen er meget fornøyd så langt:
– Dette er en liten komponent, men systemet gjør data tilgjengelig på en enkel og grei måte. Vedlikeholdet blir dermed mer effektivt, forteller ESAs norske kontakt, Kjetil Wormnes.
Selv om hovedleveransen ble levert for 14 dager siden, vil Hamar-firmaet fortsette å videreutvikle systemet. De venter også på å signere en vedlikeholdsavtale med romfartsorganisasjonen.
Må ikke jobbe fra Oslo
– APIet vi har utviklet har overføringsverdi til andre prosjekter. Det kan blant annet brukes på toppen av gammel teknologi.
– ESA har mange gamle SAP-systemer som trenger å bli mer brukervennlige. Vi håper at vi skal klare å hekte oss på andre anbud senere.
At selskapet har base i Hamar er ingen hindring for å nå ut til det store utland.
– Mange tror at det ikke er mulig å jobbe fra distriktene, men man må ikke til Oslo for å lande de fete jobbene. Det er mye spennende som skjer rundt omkring i distriktene, og det er alt for navlebeskuende å bare trekke fram de kule prosjektene som utvikles i Oslo, konstaterer Holje.