Oslo kommune scorer lavt på digitale tilbud, men i år satses det friske millioner i et forsøk på å bli bedre. Bedre blir det også hvis de lærer av byens kreative ungdom, som i helgen jobbet fram prototyper i app-konkurransen MyOslo.
Det mener jurymedlem Shahzad Rana, teknologidirektør i Microsoft. Rana sier han er imponert over hva 40 ungdom og unge IT-profesjonelle fikk til på 48 timer. Fem grupper laget like mange forslag.
Rastløs ungdom
Alle bidragene var gode, mente juryen. Like fullt måtte det kåres en vinner. Den æren gikk til gruppen bak «Rastløs», en mobilapp som gir ungdom oversikt over aktiviteter i byen akkurat nå.
Hadde Oslo kommune brukt samme arbeidsmetode ville de ligget på topp, og ikke på bunn som nå – Oslo har masse aktiviteter og tjenester for ungdom. Problemet er at de ikke når ut til dem. At ungdom får tilgang til dette på egne premisser, på mobilen og nettbrett, tror jeg er helt avgjørende. Gruppen fanget denne problemstillingen veldig godt og de gjorde dessuten en flott presentasjon, sier Rana.
Både vinnerbidraget og forslaget kalt «Ego» var imidlertid forholdsvis like, og kunne med fordel vært slått sammen, mener han.
Her ser du bilder av bidragene fra konkurransen:
Helgens workshop ble gjennomført i lokalene til entreprenørkollektivet Mesh. Foruten forslagene til gode tilbud, har byen mye å lære av denne måten jobbe på, mener Rana.
– Hadde Oslo kommune brukt samme arbeidsmetode ville de ligget på topp, og ikke på bunn som nå, sier han.
Datagründeren legger heller ikke skjul på at han synes byen trenger et digitalt løft.
– Det er bare én vei de kan gå, og det er oppover, sier han så diplomatisk han kan.
Alle konseptene som ungdommene laget i helgen, med noen mindre justeringer, kan ifølge Rana gå rett inn i byens tjenestetilbud.
– Jeg hadde to klare oppfordringer til Oslo kommune. Se hva de fem gruppene fikk til på 48 timer. Tenk om byen kunne tenke digitale tjenester over akkurat den samme lesten. De kan booke de samme lokalene og la egne ansatte jobbe med samme metode.
Løsningene fra helgens arbeid er ikke nøkkelferdige tjenester. Alle gruppene får presentere forslagene sine på rådhuset neste måned.
Hva er den videre skjebnen til forslagene?
– Det er litt avhengig av gruppene selv, og hvor mye de ønsker å jobbe videre med dette, sier Rana.
Neste stopp: Rådhuset
Vinnergruppen besto av tre ungdommer, pluss en utvikler og to designere. En av dem er Amra Osmanovik, som studerer interaksjonsdesign ved Arkitektur- og designhøgskolen i Oslo.
– Vi er invitert av kommunen til lunsj og for å presentere prosjektet for dem. Så får vi ta det derfra. Vi hørte rykter om at det kan være mulighet for å få realisert appen, sier Osmanovik til digi.no.
Selv synes hun konkurransen var både kreativ, lærerik og en hyggelig sosial arena. IT-studenten berømmer dessuten coachingen de fikk underveis i oppgaven.
– Nå er vi veldig gira på å se hva vi kan få til videre!
Medarrangør IKT-Norge sier de skal pushe på kommunen, for å sørge for at de foreslåtte prosjektene faktisk blir gjennomført.
– Alle de fem forslagene er gode kommunale tjenester som de bør støtte. Vi skal også presentere bidragene for IT-næringen på samlinger for å være koblingspartner, sier IKT-Norges Heidi Austlid, som også åpner for å gjenta suksessen i andre norske kommuner.
Les også:
- [01.02.2013] Oslo kommune får IT-hjelp
- [27.09.2012] Oslo vil bruke 56 millioner digitalt
- [27.01.2012] Halvdigitalt tøv i Oslo kommune