BEDRIFTSTEKNOLOGI

Dette er en Mac

Apple kan fortsatt overraske.

Apples karttjeneste skal være integrert i den kommende Mavericks-utgaven av OS X. Stedet som er avmerket på kartet som vises på bildet, har gitt navn til den ny OS X-utgaven.
Apples karttjeneste skal være integrert i den kommende Mavericks-utgaven av OS X. Stedet som er avmerket på kartet som vises på bildet, har gitt navn til den ny OS X-utgaven. Bilde: Apple
Harald BrombachHarald BrombachJournalist
11. juni 2013 - 09:23

Apples store utviklerkonferanse, WWDC 2013, gikk av stabelen i går. For en gang skyld var det relativt få lekkasjer i forkant konferansen, men flere av produktnyhetene som ble presentert, var likevel forventet. Dette fordi Apple pleier å komme med oppdaterte versjoner av eksisterende produkter med en forholdsvis jevn takt.

En sentral nyhet i går var neste versjon av Apples operativsystem for Mac. Det heter OS X Mavericks og er nå tilgjengelig i en testutgave for utviklere. Mens de ni foregående versjonene av (Mac) OS X har vært kalt opp etter store kattedyr, har Apple nå tydeligvis gått over til et nytt tema, nemlig stedsnavn i California. Mavericks er et surfested nord i delstaten.

Ifølge Apple skal OS X Mavericks bringe med seg mer enn 200 nye funksjoner når den blir tilgjengelig for Mac-brukere via Mac App Store til høsten.

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonsørinnhold
Atea
Nyskapningen som endrer PC-industrien

Kart

Blant annet er Apples karttjeneste nå integrert i hele det nye operativsystemet, slik at de kan vises i forbindelse med blant annet verktøyene Mail, Kontakter og Kalender. Kartene kan også integreres med tredjepartsapplikasjoner ved hjelp av et nytt programmeringsgrensesnitt. Det skal være mulig å planlegge reiser i kartene i Mavericks og sende dem til iPhone.

Den kommende versjonen av OS X skal være mer energieffektiv enn tidligere utgaver ved at den ved hjelp av det Apple kaller for «Timer Coalescing» grupper lavnivåoperasjoner slik at prosessoren kan bruke mer tid i lavenergimodus. Dessuten skal «App Nap»-funksjonen ytterligere redusere prosessorbruken til åpne applikasjoner som ikke benyttes for øyeblikket. Dette skal likevel ikke gå utover ytelsen.

Komprimert

Dersom systemminnet er i ferd med å fylles opp, vil operativsystemet ta i bruk minnekomprimering av informasjon som ikke brukes, slik at mer minne blir tilgjengelig for den aktive programvaren. Dersom det igjen blir behov for den komprimerte informasjonen, blir den dekomprimert igjen. Apple lover at dette skal gjøre systemet raskere og mer responsivt.

Med Mavericks får OS X endelig bedre støtte for flere skjermer. Blant annet kan brukerne nå enklere velge hvilken skjerm applikasjoner i vindus- eller fullskjermsmodus skal vises i. Via Apple TV og AirPlay kan også en HDTV brukes som tilleggsskjerm. Menylinjen og dokken er nå tilgjengelige i alle skjermer.

Filer kan nå organiseres ved hjelp av tagger. Dette gjøres i Finder, i iCloud eller ved arkivering av nye dokumenter. Taggene vises i Finder-sidepanelet.

Det skal nå være mulig å slå sammen flere Finder-vinduer til ett vindu med faner.

Safari

Også nettleseren Safari skal ha blitt fornyet – særlig med tanke på fart og energieffektivitet – det sistnevnte blant annet på grunn av støtte for App Nap. Det loves bedre minneeffektivitet og JavaScript-ytelse. Hver fane skal nå være sin egen prosess, noe som blant annet skal gi bedre stabilitet.

Mer informasjon skal nå kunne «henges på» den krypterte iCloud-nøkkelringen. Dette inkluderer innloggingsinformasjon for nettsteder, bankkortopplysninger og WLAN-passord.

Det skal nå være mulig å svare på eller slette meldinger, samt svare på FaceTime-anrop via varslingene, uten å forlate applikasjonen man allerede bruker. Brukeren skal nå også kunne varsles om ting som har skjedd mens maskinen har vært i dvalemodus.

Ny Mac-er

Apple avduket i går også nye MacBook Air- og Mac Pro-modeller.

Ingen Retina-skjerm til MacBook Air denne gang, men det loves batteritid på inntil tolv timer, avhengig av modell. <i>Bilde: Apple</i>
Ingen Retina-skjerm til MacBook Air denne gang, men det loves batteritid på inntil tolv timer, avhengig av modell. Bilde: Apple

Nyhetene ved MacBook Air dreier seg først og fremst om at de har tatt i bruk Intels fjerdegenerasjons Core-prosessorer, noe som skal gi betydelig bedre grafikkytelse og batteritid. De leveres også med støtte for 802.11ac-basert WLAN og inntil 45 prosent raskere SSD enn tidligere. Som tidligere kommer maskinene med 11 eller 13 tommers skjerm og Core i5- eller i7-prosessor. Prisen starter på 7790 kroner, og maskinene er allerede klare for levering.

Med bare 25,1 cm høyde blir neste Mac Pro svært kompakt. <i>Bilde: Apple</i>
Med bare 25,1 cm høyde blir neste Mac Pro svært kompakt. Bilde: Apple

Den neste generasjonen av Mac Pro er ikke klar for lansering ennå, men skal komme i salg senere i år. Maskinen vil bli utformet som en sylinder med en høyde på bare 25,1 cm. Volumet er redusert til en åttendedel, sammenlignet med dagens generasjon. Den har likevel plass til Intel Xeon-prosessorer med opptil tolv kjerner sammenlagt, to AMD FirePro grafikkprosessorer og PCI Express-basert SSD. All utvidelse vil derimot måtte skje på utsiden av kabinettet, for eksempel ved hjelp av de seks Thunderbolt 2-portene.

Slik ser den kommende Mac Pro ut innvendig. Her utstilt World Wide Developers Conference (WWDC) i San Francisco denne uken. <i>Bilde: David Paul Morris/Bloomberg/Getty Images/All Over Press</i>
Slik ser den kommende Mac Pro ut innvendig. Her utstilt World Wide Developers Conference (WWDC) i San Francisco denne uken. Bilde: David Paul Morris/Bloomberg/Getty Images/All Over Press

Apple presenterte også en ny versjon av iOS. Dette kan du lese om i denne saken.

    Les også:

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.