I går skrev digi.no at Google inngår en avtale med Sri Lanka om å dekke hele landet med internett via deres Project Loon-ballonger.
I dag kommer det frem mer informasjon om en annen løsning vi også tidligere har skrevet litt om: Facebooks massive droner som skal sende internett ned til bakken med laser.
Les mer: Skal dekke et helt land med nettballonger
Ideen er tilsvarende: Å tilby internett til de delene av verden der dekningen er dårlig eller infrastrukturen svak.
Facebook har endelig vist frem hvordan disse dronene vil se ut i praksis, og det er et imponerende syn. De er massive: Vingespennet tilsvarer en Boeing 737, et fly mange av oss har et forhold til, da det er arbeidshesten hos flyselskaper som Norwegian og SAS.
Designmessig ligner de imidlertid mer på et B-2-bombefly. De er i hovedsak en stor vinge som ikke vil veie mer enn rundt 450 kilo selv lastet fullt av kommunikasjonsutstyr.
Dronene vil kunne sirkle det relevante området i rundt 90 dager om gangen, og vil fly på opptil 90.000 fot, det vil si rundt 27 kilometer. Langt høyere enn kommersielle fly og upåvirket av været.
Solenergi
Flyene er satt sammen av to lag med karbonfiber og fylt med skum. Hele oversiden er dekket av solcellepaneler som lader batteriene hele dagen. Det vil si at på dagtid vil dronene fly på 90.000 fot, mens om natten, når de ikke kan lades, vil de gå ned til rundt 60.000 fot.
Nettforbindelsen vil sendes til bakken med usynlige lasere. Løsningen er meget presis, laserstasjoner vil befinne seg på bakken og låse seg inn på dronens kommunikasjonsutstyr som befinner seg på undersiden av flyet. Facebook sier at de har utviklet laserløsninger som kan overføre massive mengder med data, opptil ti ganger raskere enn dagens løsninger.
Les også: Slike lasere skal levere internett
Det eneste minuset er at værforholdene kan påvirke forbindelsen, tilkoblingen kan bli tregere hvis det er overskyet eller det regner.
Facebook vil nå sette i gang med å teste både dronene og laserforbindelsene.
I likhet med Google vil det inngås partnerskap med tjenesteleverandører og operatører i de relevante områdene, Facebook skal bare tilby infrastruktur.