Nettstedet Desktoplinux.com har utført en undersøkelse blant brukere av desktop-versjoner av Linux om hvilken programvare de foretrekker på utvalgte områder. Undersøkelsen, som også var tilgjengelig for lesere av Digg.com og Heise Online, resulterte i 38.500 besvarelser, neste dobbelt så mange som i en tilsvarende undersøkelse i fjor.
Deltakerne i undersøkelsen skulle svare på fem spørsmål om hvilken programvare de benytter på sine Linux-PC-er.
Først ut var spørsmålet om hvilken Linux-distribusjon deltakerne benyttet. Ikke overraskende kom Ubuntu på førsteplass, med 30,3 prosent av stemmene. Tallet inkluderer også versjonene Kubuntu, Xubuntu og Edubuntu.
På de neste fire plassene kom OpenSuse med 19,6 prosent, Debian med 11,7 prosent, Gentoo med 7,2 prosent og Fedora med 6 prosent.
Det neste spørsmålet dreiet seg om desktop-miljø. Siden standardutgaven av Ubuntu benytter GNOME som standardmiljø, kommer det ikke som noen overraskelse at nettopp GNOME er mest populær. Det benyttes jevnlig av 44,8 prosent av de spurte. GNOME-prosjektet feiret forøvrig 10 år i går.
KDE kommer på andreplass med 34,8 prosent, mens Xfce benyttes av 7,9 prosent og Fluxbox av 3,9 prosent. De øvrige miljøene har brukerandeler på under 2 prosent.
Når det gjelder favorittnettleser, er Mozillas Firefox klart dominerende på Linux-skrivebordet. Firefox benyttes jevnlig av hele 59,6 prosent av de spurte. Deretter følge Konqueror med 13,7 prosent og Opera med 11,9 prosent. De øvrige nettleserne benyttes av under 3 prosent av brukerne, men det er interessant å se at så mye som 4,3 prosent av de spurte jevnlig bruker en tekstbasert nettleser, for eksempel Lynx, Links eller ELinks.
Når det gjelder den mest brukte e-postklienten, er løpet langt jevnere. Selv om Mozilla også her ligger i tet med stiftelsens Thunderbird-klient, er det ikke mer enn 29,6 prosent som benytter denne jevnlig. Ikke langt bak følger Novells Evolution, som benyttes jevnlig av 25 prosent av de spurte. KMail har en brukerandel på 13,5 prosent, mens 16,8 prosent bruker en webbasert e-postklient.
Siden en hel del programvareprodukter som er tilgjengelig for Windows, ikke finnes i egne Linux-versjoner, benytter mange Linux-brukere løsninger som gjør det mulig å kjøre Windows-programvaren på Linux-skrivebordet. Dette kan for eksempel være virtualiseringsløsninger, emulatorer eller uavhengige implementeringer av Windows-miljøet.
Den klart mest benyttede løsningen er Wine, som brukes jevnlig av 31,5 prosent av de spurte. Deretter følger løsninger fra VMWare med 19,2 prosent, VirtualBox med 6,1 prosent og Cedega med 4,6 prosent.
27,9 prosent har oppgitt at de ikke kjøres Windows-programvare på sin Linux-maskin.