JUSS OG SAMFUNN

– Dette er rein kikking

Vil ha slutt på at lønna er offentlig: Arbeidsgiverforeningen Spekter.

Arbeidsgiverorganisasjonen Spekter, med Anne-Kari Bratten i spissen,  har en rekke offentlige virksomheter som medlemmer. De reagerer nå skarpt på at ansatte i deres medlemsvirksomheter kan oppleve at hvem som helst får innsyn i deres lønnsforhold.
Arbeidsgiverorganisasjonen Spekter, med Anne-Kari Bratten i spissen, har en rekke offentlige virksomheter som medlemmer. De reagerer nå skarpt på at ansatte i deres medlemsvirksomheter kan oppleve at hvem som helst får innsyn i deres lønnsforhold. Bilde: Erik M. Sundt
26. sep. 2011 - 07:45

Arbeidsgiverorganisasjonen Spekter, som har en rekke offentlig eide bedrifter og virksomheter som medlemmer, reagerer skarpt på at offentlighetsloven griper direkte inn i offentlige ansattes personlige lønnsforhold.

Tirsdag forrige uke kunne digi.no avdekke at lønnsopplysningene til alle som jobber i offentlig sektor, rundt 800.000 arbeidstakere, er å anse som offentlig tilgjengelig informasjon. Det betyr at hvem som helst, uten å måtte oppgi hverken identitet eller navn, kan få tilgang til for eksempel lister med navn og bruttolønn til samtlige ansatte i kommunale, fylkeskommunale eller statlige virksomheter.

Nyheten har allerede før til krav om at offentlighetsloven, som åpner for dette, blir revidert. Høyre har lovet å ta saken opp i stortinget og LO-stat, som er en viktig fagforening i de offentlige, er betenkt. Men regjeringen, med fornyingsminister Rigmor Aasrud (AP) i spissen, vil ikke endre dagens lovverk.

Anne-Kari Bratten, viseadministrerende direktør i arbeidsgiverforeningen Spekter sier til digi.no at de mener det er en målkonflikt mellom regjeringens ønske om å gi begrenset innsyn i skattelistene på den ene siden, og holde lønnen til offentlige ansatte åpen for alle, på den andre siden.

For bedrifter i samme marked kan det faktisk være konkurransevridende, mener Bratten som trekker frem eksempelet NRK.

NRK er omfattet av offentlighetsloven, noe konkurrenten TV2 ikke er. Dersom, forteller Bratten, TV2 vil få ut lønnen til alle journalistene i NRK så kan de det, og for eksempel lage en sak på det. For NRK vil det være umulig å få TV2 til å gjøre det samme.

– Det er viktig å sikre transparens med hvordan man bruker skattepengene, noe som blir anført som en grunn til å ha åpenhet om vanlige arbeidsfolks lønn. Men det burde holde å vite lønnskostnadene, tariffavtalene og lønnen til den øverste leder. Dette er i dag offentlig. Å vite lønnen til en enkelt sykepleier kan jeg vanskelig se er noe annet enn kikking, sier Bratten til digi.no.

Hun tror vanlige arbeidstagere vil reagere med sjokk og vantro dersom de blir klar over at naboen, eller hvem som helst, enkelt kan få vite hvor mye de tjener.

– Det vil sjokkere folk, sier Bratten. Men hun deler ikke statsrådens bekymring om at offentlig lønn vil kunne skape rekrutteringsutfordringer.

– Det offentlige har på mange områder monopol. Dersom du er sykepleier er det stort sett offentlig sektor som er arbeidsgiver, sier Bratten.

– Det som burde bekymre statsråden er at en stor del av arbeidslivet kan få hele privatøkonomien brettet ut, mens en annen ikke risikerer dette. Slik sett er det da bedre med åpne skattelister – som gjelder uansett om du jobber i en virksomhet omfattet av offentlighetsloven eller ikke, sier Bratten.

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonse
Schneider Electric
Schneider Electric lanserer Galaxy VXL UPS
Schneider Electric lanserer Galaxy VXL UPS

Nå vil Spekter ta saken opp med regjeringen.

– Dette skal vi ta opp. Dette er rein kikking. Det offentlige har ingen ting å være redd for ved innsyn, det vil fremdeles være åpne lønnsbudsjetter i virksomhetene, offentlige tariffavtaler og lønna til topplederne er offentlig. Men her er det et veldig kunstig skille mellom privat og offentlig sektor, sier Bratten.

    Les også:

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.