FORBRUKERTEKNOLOGI

Dette er student-PC-ene vi anbefaler i 2023

Få best mulig bærbar PC for studielånet.

Årets studentbærbare 2023
Årets studentbærbare 2023 Montasje: Digi.no
4. sep. 2021 - 05:00 | Endret 11. juli 2023 - 14:41

Man lever ikke fett som student, men samtidig er dyrt utstyr som laptop helt nødvendig for de aller fleste. Vi har tidligere tipset om hvordan du kan gjøre et varp, og hva du bør tenke på, og her kommer våre konkrete anbefalinger for 2023.

Hva er nytt siden i fjor?

For det første har det meste blitt svært mye dyrere, inkludert PCer, og det er derfor vanskeligere enn noen gang tidligere å finne PCer som er både gode og billige, uten å fire på krava.

Det virker også som om det er mindre å velge mellom i år enn i fjor. Mange modeller er det bare én enkelt forhandler som lagerfører, og dermed er det mindre konkurranse og færre priser å sammenligne med. Samtidig er det veldig mange nesten like modeller som har sine unike modellnumre. Onde tunger ville kanskje sagt at dette er nettopp for å oppnå denne effekten.

Noen lyspunkt er det imidlertid, som for eksempel at rask lagringsplass er blitt rimeligere enn det noen gang har vært, og man kan nå få ganske gode SSDer for en rimelig penge.

Uansett er det sant i år som i fjor at det er mange penger å spare - og mye kvalitet å få - ved å gjøre grundig arbeid før man kjøper. Fokuser på punktene vi tar opp i disse artiklene, snakk med forhandlere, spør og grav, og du vil fort komme frem til riktig produkt - og pris - for deg.

PC: Under 8.000 kroner

En student-PC i denne prisklassen bør ha minst 8 GB arbeidsminne - helst mer, men det er vanskelig å finne - og minimum 500 GB lagringsplass.

I fjor var anbefalingen minst 256 GB lagringsplass, men dette synes vi ikke helt holder nå lenger.

I tillegg bør studentmaskinen ha en grei ytelse og ikke for høy vekt. Vi mener også at skjermen bør være av IPS-typen og at PC-en ikke bør ha mange eller store mangler når det gjelder konstruksjon eller funksjoner. Noen kompromisser må vi imidlertid kunne godta, gitt at prisen er riktig.

HP Pavilion Aero 13

HP Pavilion Aero 13: Kr 5.897.

HP Pavilion Aero 13 er imponerende kapabel for prisen. <i>Foto:  HP</i>
HP Pavilion Aero 13 er imponerende kapabel for prisen. Foto:  HP

Denne PCen er imponerende kapabel for prisen. En kraftig 8-kjernet AMD Ryzen 7 5800U-prosessor gjør at man har nok muskler under panseret om man skulle trenge det, og AMDs innebygde grafikk er også kjent for å være hakket hvassere enn Intels tilsvarende.

8 GB RAM er OK, selv om vi skulle ønsket oss mer, men det duger.

Skjermen er en IPS-type 13,3" med god oppløsning, og i tillegg dekker den 100 prosent av sRGB-fargerommet.

Dette er maskinen for studenten med begrenset budsjett, men som vil ha en maskin som er lettvekter i størrelse uten å være det samme med ytelsen.

Acer Aspire 3

Acer Aspire 3: Kr 7.490.

Denne Acer Aspire 3-maskinen er en god og rimelig allrounder. <i>Foto:  Acer</i>
Denne Acer Aspire 3-maskinen er en god og rimelig allrounder. Foto:  Acer

Denne PCen er også bare 1,4 kg, men har en 14" skjerm av IPS-type.

Batteriet er naturlig nok ikke så veldig stort, men skal likevel holde i inntil 12 timer, takket være den strømmgjerrige prosessoren. Den har riktig nok ikke mer enn fire kjerner, men til gjengjeldt stiller maskinen med 16 GB raskt DDR5-minne.

En bra allrounder, spesielt for den som skal jobbe med litt mer minne-intensive oppgaver.

MSI Modern 14" FHD

MSI Modern 14" FHD: Kr 7.990.

MSI Modern 14 er den rimeligste PCen vi anbefaler som har hele 1 TB lagringsplass. <i>Foto:  MSI</i>
MSI Modern 14 er den rimeligste PCen vi anbefaler som har hele 1 TB lagringsplass. Foto:  MSI

Denne stiller med seks prosessorkjerner og 16 GB arbeidsminne. Sistnevnte riktignok DDR4 og ikke DDR5, men forskjellen er neppe merkbar for de fleste i praksis. Det som derimot ER godt merkbart, er at man med denne har hele 1 TB rask SSD lagring.

Egner seg for studenten som trenger mer lagringsplass og som vi ha det lille ekstra i ytre design av masinen.

Store deler av studentlivet ditt kommer du til å dele med PCen din. Ikke kjøp feil.
Les også

Dette bør du tenke på før du kjøper PC til studiestart

PC: 8.000 til 10.000 kroner

En student-PC til denne prisen bør være lettere enn de billigere maskinene og stille med minimum 16 GB arbeidsminne. Lagringsplassen bør være minst 500 GB, men helst  1 TB, og PC-en bør ha en god skjerm og et godt utvalg inn- og utganger.

MSI Prestige 14 Evo

MSI Prestige 14 Evo: Kr 8.390.

MSI Prestige 14 Evo er en rimelig og godt avrundet studentpakke. <i>Foto:  MSI</i>
MSI Prestige 14 Evo er en rimelig og godt avrundet studentpakke. Foto:  MSI

Med en 12. generasjon Intel-prosessor skal denne lekre lille saken fra MSI ha mer enn nok krefter. Noen av disse kjernene er imidlertid av E-typen, som gir lavere ytelse men også spiser mindre av batteriet ditt. Til bare rett over åtte tusen kroner er dette en godt avrundet student-PC som har både lav vekt og en skjerm som har god fargegjengivelse.

16 GB DDR5-minne er på plass, sammen med 512 GB SSD - alt på en totalvekt på 1,29 kg.

Er man i stand til å gå litt opp i pris fra de tidligere nevnte, er denne en god maskin å strekke seg etter. 

ASUS ZenBook 14 OLED

ASUS ZenBook 14 OLED: Kr 8.407.

ASUS ZenBook 14 OLED tilbyr mye for pengene. <i>Foto:  Asus</i>
ASUS ZenBook 14 OLED tilbyr mye for pengene. Foto:  Asus

Spesifikasjonslisten på denne PCen fra Asus ser nesten til forveksling lik MSIs bidrag. Men hva gjør vel det når prisen er nesten lik også?

16 GB RAM, 512 GB SSD, lav vekt og en høyoppløst OLED-skjerm gjør dette til en PC som tilbyr mye for pengene.

Den er ikke noen utpreget spillemaskin, selv om nok eldre og lettere spill helt fint kan brukes. Med en 12. generasjon 12-kjerners prosessor under panseret, er den uansett langt fra noen slappfisk.

Stilren og kraftig laptop som gir mye for pengene.

Acer Swift 3

Acer Swift 3: Kr 9.987.

For oppunder 10 tusenlapper får du en Acer Swift 3.
For oppunder 10 tusenlapper får du en Acer Swift 3.

Spesifikasjonene på denne maskinen fra Acer er ganske like de to forrige fra henholdsvis Asus og MSI, men med noen viktige forskjeller. For eksempel har denne maskinen en høyoppløst OLED-skjerm som dessuten har bedre lysstyrke og oppdateringsfrekvens enn MSIs bidrag.

Her er det dessuten litt av hvert av små finesser som er fine å ha, som for eksempel at man kan lade mobilen fra PCen uten at datamaskinen er påslått. To Thunderbolt 4-porter gjør dessuten susen når det gjelder overføring til ekstern lagring og lignende.

Til under ti tusenlapper er denne PCen et varp for enhver student som ikke har spesielle behov for grafikkløsninger og lignende.

Ikke kjøp katta i sekken eller bruk mer penger på student-PCen enn du må.
Les også

Slik gjør du et PC-kupp til studiestart

PC til over 10.000 kroner

Må du over 10.000 kroner er det vanskeligere å rettferdiggjøre prisen ut fra rene spesifikasjoner, men prisene er høyere i år enn i fjor, og det må man til en viss grad bare leve med.

Med mindre du har spesielle krav til maskinvare eller byggekvalitet, kan du som oftest finne en like bra student-PC til under ti-tolv tusenlapper.

Det kan selvsagt være omstendigheter, ønsker eller systemkrav som gjør at du må gå opp i pris, men da bør du passe litt på. Det er selvsagt ikke noe galt i å kjøpe en dyrere PC, men sannsynligvis er det ikke nødvendig.

Da vil vi heller foreslå at du legger noen kroner i litt tilleggsutstyr:

Ekstra skjerm

Når du arbeider med tekst, grafikk og data som skal forstås og bearbeides, er det ofte litt trangt med en liten laptop-skjerm, og vi vil derfor foreslå at du ser på hva du må ut med for en ekstra skjerm du kan ha hjemme på hybelen. Dette gjelder spesielt dersom du i tillegg bruker PC-en din som underholdningssentral og ser film, TV-serier eller spiller på den.

Noe konkret forslag til skjerm går vi ikke inn på her – det finnes nemlig et utall av dem, med alle slags mulige størrelser, prisklasser og spesifikasjoner. Uansett ditt budsjett og behov vil vi anbefale at du først og fremst ser på skjermer med IPS-panel, da de har bedre fargegjengivelse og innsynsvinkel enn eldre teknologi. OLED er selvsagt også bra, men kan være dyrere og vanskeligere å finne for en fornuftig pris.

Mus

Salget av bærbare PCer drev salgsveksten for PCer i været mot slutten av fjoråret.
Les også

PC-salget eksploderte mot slutten av koronaåret

Pekeplate er vel og bra på forelesninger og lesesaler, men det er ganske knotete å bruke i lengden. Ikke bare det, men kvaliteten kan også variere stort fra maskin til maskin – spesielt på budsjettmodeller.

En ekstra mus trenger ikke koste mye, men vi anbefaler at du spanderer på deg noe som kan kalles skikkelig vare. En dårlig mus kan fort gå deg på nervene i beste fall – eller i verste fall gi deg problemer med sener og ledd.

Her er noen forslag, kjapt oppsummert:

  • Logitech G305: Kr 350. Svært bra trådløs spillmus til en billig penge. Lav vekt og lang batteritid fra ett enkelt AA-batteri trekker opp.
  • Logitech MX Master 2S: Kr 849. Forrige versjon av MX Master er ennå i salg, og fremdeles er det en svært kapabel kontormus med stort sett de samme egenskapene, men til noen kroner mindre. For øyeblikket koster den 849 kroner, noe som er litt i meste laget, men kommer den ned igjen til tidligere tilbudspris på 549,-, er det bare å slå til.

Ekstern harddisk

Ekte menn tar ikke backup, men de gråter mye, sies det. Kort og godt, sørg for å ta backup av filene dine. Du har ganske enkelt ikke lyst til å oppleve å miste data uten å ha en sikkerhetskopi, enten det nå skyldes whiskysøl i laptopen eller at katten tråkker på delete-tasten. Ja, undertegnede har opplevd begge deler.

De fleste trenger ikke en stor ekstern harddisk til backup: En terabyte eller to holder for de fleste. Tenk imidlertid over hvordan du skal bruke den. Hvis den bare skal stå hjemme og ikke være med deg på kolletivtransport, kafé eller studiested, trenger du ikke kjøpe noe spesielt beskyttet. Harddisker tåler imidlertid en kjapp tur i gulvet heller dårlig, så skal du ha den med deg på daglig basis, bør du se på en SSD-basert sak.

Forslag:

  • Seagate Expansion Plus Portable 2 TB: Kr 768. Grei, liten, ekstern harddisk med bra kapasitet. Finnes også i 1 TB og 4 TB, som er henholdsvis litt billigere og dyrere.
  • Samsung T7 1TB: Kr 973. Mer moderne, ekstern SSD som også er kjapp. En god del billigere i år enn i fjor, som resultat av at SSDer generelt har gått ned mye i pris det siste året.
  • Corsair Flash Voyager GTX: Kr 683 og oppover. Dette er egentlig en stor minnepinne som har ytelse som en SSD. Likevel er den mindre enn en tradisjonell ekstern harddisk, selv en liten en. Styggrask er den også, og den fås i 128, 256, 512 og 1024 GB.
  • Kingston DataTraveler Max 1TB sies å være verdens raskeste minnepinne, og det kan faktisk være riktig. Den imponerte i alle fall da vi testet den. 1 TB lynrask minnepinne for rundt 1.100 kroner er uansett ikke verst. Noen hundrelapper billigere enn i fjor.
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.
Tekjobb
Se flere jobber
Har muligheten for hjemmekontor blitt den nye normalen?
Les mer
Har muligheten for hjemmekontor blitt den nye normalen?
Tekjobb
Få annonsen din her og nå frem til de beste kandidatene
Lag en bedriftsprofil
En tjeneste fra