FORNEBU (digi.no): I løpet av neste år vil de aller fleste nordmenn ha langt over 99 prosent dekning på Telenors 4G-nett
«Vi gjennomfører tidenes dekningsløft». Hvor mange ganger har vi ikke hørt akkurat den overskriften uttalt fra en PowerPoint. Ikke desto mindre er det det Telenor nå slår fast at de gjennomfører på 4G.
– I dag kan en 4G-telefon regne med å være koblet til 4G i vårt nett ¾ av tiden. Resten fordeler seg på 3G og litt 2G. Med den takten vi bygger ut nå vil vi allerede neste år komme opp til nesten 100 prosent tilkoblet på 4G, sier teknisk direktør i Telenor Norge, Magnus Zetterberg.
I forhold til 2015, som også var et rekordår for 4G-utbygging, vil utbyggingstakten i år og neste år ligge på det dobbelte.
– Den mye raskere utbyggingstakten vi gjennomfører skyldes at vi har endret måten vi bygger ut. I stedet for enkelte eller mindre grupper av basestasjoner inngår vi nå kontrakter på å bygge ut vesentlig større områder. Eller klynger som vi kaller dem. De gir teleentreprenørene mye større spillerom enn før, gjerne på kommune- og helt opp til fylkesstørrelse, på det som skal bygges ut. Dermed står de friere til å planlegge aktiviteten sin og det hjelper både dem selv og oss i Telenor Norge. I tillegg har vi økt antall entreprenører fra to til fem for å få fart på sakene. Slik det ser ut nå er 4G-utbyggingen ferdig neste år, men noen slengere av basestasjoner som glir over til 2018, sier sjef for Telenor Mobil, Bjørn Ivar Moen.
Mer enn 4G
Selv om Telia var først ute med både det som kalles 4G+ og ++ -varianten mener Telenor de nå ligger godt foran i den neste fasen av 4G-utbyggingen. Med 4G+ spleises to frekvenser til det som ser ut som et sammenhengende, mye bredere frekvensbånd. Det gir brukerne et raskere nett.
– Vi har 4G + i 375 kommuner allerede og 4G++ hvor vi spleiser tre frekvenser i 124 kommuner fra over 900 basestasjoner. Med denne teknologien kan vi til og med spleise frekvenser i det samme 1800 MHz-båndet, selv om de er på ulike steder i båndet, sier dekningsdirektør i Telenor, Bjørn Amundsen.
Trenger fiber
– Vi henger med i 4G-utbyggingen. Men dette er nok mer et spørsmål om fiberutbygging. Skal vi ha 4G på en basestasjon må vi mate den med fiber. Her er det vi som har vært pådriverne fordi vi lå foran så lenge. Det har Telenor hatt glede av, både fordi det er dem vi bestiller fiber av og fordi de har fått fibertilgang der vi har bygget ut. Nå kommer vi til å få glede av at de har økt ambisjonsnivået på utbyggingen. Svært mange av basestasjonene er fysisk samlokalisert og da vil begge ha glede av fibertilkoblingen, sier dekningsdirektør i Telia Norge, Tommy Johansen.
Fremtidsdekning
De som vil se hva dekningen er hos Telenor kan gå inn på telenor.no/dekning. Her vises kvadrater på 90 meter med 90 prosent sannsynlighet for hvordan dekningen vil være på en vanlig 4G-telefon. Men det var ikke godt nok for selskapets mobilevangelist Ole Andreas Ræstad. Han ville vise hvordan dekningen kommer til å bli også. Så nå er knappen, som internt i Telenor Norge kalles «Ræstad-knappen», på plass.
Når man trykker på Ræstad-knappen vises en versjon av hvordan dekningen kommer til å bli om tre måneder. Med den utbyggingen fra 76 til nesten 100 prosent 4G-dekning som skal skje så raskt kan den være verdt et trykk.
Spesielt i de klyngeområdene som står for døren burde forandringen være veldig synlig.
VoLTE og VoWiFi
I løpet av måneden har Apple sagt at det kommer en oppgrading som vil støtte VoLTE, eller 4G Tale, som blir navnet som skal markedsføres.
– Når det skjer vil rundt en halv million telefoner i nettet vårt støtte teknologien som vil gi dem lynrask oppkobling og fantastisk talekvalitet, sier Amundsen.
I løpet av sommeren vil Telenor Norge også koble til WiFi Tale som vil gjøre slutt på veldig mye av dekningsproblemene folk sliter med innendørs.
– Dette er et problem folk har både hjemme og på jobben. Det bygges kontorbygninger i dag som er omtrent helt radiotette. Det vil være en revolusjon når telefonen i stedet kobler seg til wifi-nettet, enten det er hjemme eller på jobben. Stort sett har alle rimelig godt wifi-nett der de bor og jobber. Teknologien støtter handover, slik at man kan bevege seg ut av bygningen og få 4G-nettet til å overta samtalen uten å bli brutt. Det eneste som må til er en liten programvareoppgradering, sier Amundsen.
Bedre på togene
Han legger til at det også skjer mye langs jernbanesporet. I løpet året vil Østfoldbanen og Vestfoldbanen til Tønsberg være ferdig utbygget fra Telenors side. Det betyr ikke nødvendigvis at alt er fryd og gammen for pendlerne. NSB må bli ferdig med å bygge nye 4G-repeatere inn i togsettene og Jernbaneverket må sørge for dekning i tunnelene.