BEDRIFTSTEKNOLOGI

Dette kostet 125 millioner

Nye SSB.no lansert. Sjekk resultatet.

SSBs nye nettsider ble i dag sjøsatt. Det er over tre år etter planen, og med budsjettsprekk i 100 millioner kroners-klassen. Plattformen er basert på friprog-publiseringsløsningen Enonic CMS.
SSBs nye nettsider ble i dag sjøsatt. Det er over tre år etter planen, og med budsjettsprekk i 100 millioner kroners-klassen. Plattformen er basert på friprog-publiseringsløsningen Enonic CMS. Bilde: Skjermdump
1. mars 2013 - 13:39

Nye nettsider for Statistisk sentralbyrå (SSB) skulle koste 12 millioner kroner. Nær 100 millioner kroner var svidd av da digi.no avslørte skandalen i fjor sommer.

Prosjektet ble påbegynt allerede våren 2007. Fem år senere kunne ingen svare på når nettløsningen ville stå ferdig.

Prislappen har nå rundet 125 millioner kroner. Fredag ble nye SSB.no omsider lansert.

Overtok skakkjørt webprosjekt: Fagdirektør og pressekontakt Siv Nordrum i Statistisk sentralbyrå. <i>Bilde: Studio Vest / SSB</i>
Overtok skakkjørt webprosjekt: Fagdirektør og pressekontakt Siv Nordrum i Statistisk sentralbyrå. Bilde: Studio Vest / SSB

– Da vi snakket sammen sist var det gått med 100 millioner kroner over fem år. I fjor overtok jeg som prosjekteier og kommunikasjonsdirektør, og måtte replanlegge prosjektet. Vi sto overfor valget å legge ned hele prosjektet, eller å fullføre etter ny plan. Ledelsen i SSB valgte det siste. Vi fikk da 25 millioner kroner for å ferdigstille som nå er brukt. Dette har vi gjort innenfor tid og budsjett, sier Siv Nordrum til digi.no.

SSB trekker i dag et lettelsens sukk over endelig å kunne sjøsette ny nettløsning. Det forrige nettstedet ble utviklet tilbake i 1995.

– Synes dere dette har vært en fornuftig bruk av skattebetalernes penger?

– Nei, det er klart vi ikke synes det. Men SSB har jo også erkjent at dette prosjektet ikke har vært godt styrt.

Underveis har det vært stort gjennomtrekk av folk i det dårlig styrte prosjektet. Hele prosjektorganisasjonen har blitt endret. Styringsgruppen er endret. Det er hentet inn ny prosjektleder, ny ekstern kvalitetssikrer og altså ny prosjekteier i Siv Nordrum.

– En del ansatte har også valgt å slutte eller de har gått over i andre stillinger i SSB, forteller hun.

Prosjektsprekken har medført store konsekvenser for SSBs virksomhet.

– Mange av disse millionene har vært interne arbeidstimer. Veldig mye innen IT har vært satt på vent, som en følge av det. Det er ingen i SSB som har tatt lett på dette.

Arbeider fortsetter

Fortsatt gjenstår en del før SSB oppfyller de opprinnelige ambisjonene med fornyingen av nettjenestene sine.

I den opprinnelige planen skulle dette inkludere også programmeringsgrensesnitt (API-er) for viderebruk.

En betaversjon skal komme før sommeren, lover SSB.

- Prosjektet er ikke ferdig levert selv om vi har lansert nå. Innen juni skal vi få alt innhold over på den nye plattformen. Foreløpig er det bare statistikken som er flyttet. Så skal vi utvikle den første versjonen av et API. Når prosjektet avsluttes i juni slutter heller ikke utviklingen. Vi har en forvaltningsorganisasjon som skal fortsette å forbedre løsningen. Plattformen vi har lansert nå er et godt utgangspunkt for det, sier Siv Nordrum.

Tørre data

VG Nett kapret nettopp flere internasjonale priser for sine digitale tjenester. Dette nevner Nordrum fordi de har brukt SSBs «tørre data» og presentert dem på sin måte, lettere tilgjengelig for publikum enn det SSB selv gjør på sine nettsider.

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonse
Innovasjon Norge
Da euroen kom til Trondheim
Da euroen kom til Trondheim

– Det er sånn vi ønsker at det skal være. At eksterne kan benytte våre tall.

Begynte i feil ende

Da digi.no i fjor beskrev prosjektsprekken reagerte IKT-Norge mot måten SSB har håndtert sitt samfunnsoppdrag. De mener SSB med dette prosjektet har begynt i feil ende. Det er som tilbyder av datasett, ikke fancy nettsteder de burde begynt, mente bransjeorganisasjonen.

Hadde det ikke vært en idé å heller utvikle gode, åpne datakilder (API-er) først. Så kunne andre tatt seg av det å lage store omfattende nettløsninger rundt?

– Jo, men igjen vet vi at prosjektet ikke begynte eller utviklet seg slik det skulle. Når vi nå valgte å fullføre, så har det vært med andre prioriteringer og med et prinsipp at vi lanserer når det er godt nok. Med lansering nummer to i sommer så kommer APIer.

Lisensbetingelsene for bruk av API-ene er under utarbeidelse, men Nordrum bekrefter at hensikten er å tilby dette med fri bruk.

– Vi er også veldig interessert i å komme i dialog med eksterne brukere som ønsker dette.

Dataene som skal komme i API-ene er fra SSBs såkalte statistikkbank. Det er en database med i alt 4.500 datasett, som allerede er tilgjengelig fra nettsidene deres. Ved også å tilby et API skal de bli lettere tilgjengelig og lettere å gjenbruke maskinelt.

– I første omgang blir det et utvalg av disse datasettene som blir tilgjengelig i API. På litt lengre sikt alt sammen.

Allerede før dagens lansering har SSB prøvd ut sin nye plattform i det stille. Hva er erfaringene så langt? Kommunikasjonsdirektøren svarer:

- Vi valgte en strategi hvor vi i en måned har kjørt prøvedrift internt for alle ansatte i SSB. Det har gått veldig bra. Så har vi hatt en betaversjon ute i to uker, stille. Flere brukergrupper har vært invitert til å være med på det. Litt tidlig å gå inn på hovedtrekkene, men det er mange positive tilbakemeldinger, men også spørsmål og rettinger. Vi sitter nå å korrigerer for å få alt til å fungere bra.

    Les også:

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.