TELEKOM

Dette vil Telenor blokkere

Hvis ikke kan mobilnettet krasje igjen.

Teknisk direktør Frode Støldal i Telenor Norge vil begrense signalering. Signalering omfatter mer enn trafikken fra opp- og nedkobling av samtaler, eller datatrafikk mellom telefon og basestasjon. Hver gang en mobilapplikasjon ber om en oppdatering – det være seg sjekk av epost, oppdatert værvarsel eller noe annet – utløser det en mengde datapakker (ikke kundebetalt trafikk i dag) på kryss og tvers i Telenors infrastruktur.
Teknisk direktør Frode Støldal i Telenor Norge vil begrense signalering. Signalering omfatter mer enn trafikken fra opp- og nedkobling av samtaler, eller datatrafikk mellom telefon og basestasjon. Hver gang en mobilapplikasjon ber om en oppdatering – det være seg sjekk av epost, oppdatert værvarsel eller noe annet – utløser det en mengde datapakker (ikke kundebetalt trafikk i dag) på kryss og tvers i Telenors infrastruktur. Bilde: Marius Jørgenrud
13. mars 2012 - 14:18

FORNEBU (digi.no): Telenor er henrykt over en «fabelaktig utvikling innen mobil, der mobilsurfingen når stadig nye høyder».

På den annen side er de dypt bekymret over den voldsomme økningen i datatrafikk. Dette paradokset får nå konsekvenser.

- Hvert år øker datatrafikken med nær 80 prosent globalt, sa teknologidirektør Frode Støldal i et møte med utvalgte bransjejournalister i forrige uke.

Telenor varsler flere tiltak, som de hevder er helt nødvendige for håndtere trafikkutviklingen.

* Ber utviklere tenke smartere

* Vil blokkere app-trafikk

* Vurderer å ta betalt for signalisering

* Bedre kvalitet til enkelte av kundene

Selv om trafikkveksten er noe lavere i Norge og mobilnettet stadig rustes opp, har Telenor smertelig fått erfare at signaleringen fra smarttelefoner er utfordrende. En programvarefeil skapte et kjempehopp i signaleringen, og dro ned mobilnettet pinsehelgen i fjor.

Krasjen kom likevel helt uventet på Telenor, selv om blant annet AT&T i USA hadde opplevd utfall med lignende årsak tidligere. Nå vet de bedre.

Likevel er først nå at Telenor har utført en egen studie knyttet til hvordan økt trafikk fra smarttelefoner påvirker mobilnettet deres.

- Hva betyr det for oss når en familie på fire setter seg i bilen på vei til Hemsedal en fredag ettermiddag, og alle skrur på mobiltelefonene sine på vei oppover? Vi må tenke helt annerledes i hvordan vi planlegger nettene våre. Vi er nødt til å forstå kundene våre på en helt annen måte enn tidligere. Denne utviklingen har skjedd enormt fort, sier Støldal.

Blant funnene i undersøkelsen er at selv midt på natten, da folk flest sover, er signaleringen fra smartmobilene aldri mindre enn rundt halvparten av trafikktoppene på dagtid. Det er de dataintensive mobilapplikasjonene som kjører i bakgrunnen, med mange spørringer mot mobilnettet, som ifølge Telenor er årsaken.

Konklusjonen er at de må gjøre noe før signaleringsveksten overgår muligheten for å bygge ut kapasitet.

Gjennom tett samarbeid med bransjeorganet GSM Association (GSMA) vil Telenor anmode app-utviklere om å begrense seg. Et eget prosjekt kalt Smarter Apps for Smarter Phones er opprettet for å oppfordre til «nettverksvennlig» programvare og for å rette søkelyset på problemet. De har utgitt en veiledning (pdf) til app-utviklere.

- En av anbefalingen er å bruke push-teknologi i stedet for pull i applikasjonen, da dette skaper mindre signalering i mobilnettet, forklarer teknologidirektør Frode Støldal.

Det er kanskje ikke så opplagt, men signalering internt i Telenors nettverk er ikke det samme som datatrafikken man blir fakturert for. Teleoperatørene tar ikke betalt for signaleringen i dag.

- Dersom bransjen ikke klarer å finne ut av dette, kan konsekvensen bli at operatørene på sikt må vurdere taksering av signaliseringen, sier Støldal.

Siv.ing. og teknisk rådgiver Torgeir Lindmo i Telenor har undersøkt smartmobilens påvirkning på mobilnettet. <i>Bilde: Marius Jørgenrud</i>
Siv.ing. og teknisk rådgiver Torgeir Lindmo i Telenor har undersøkt smartmobilens påvirkning på mobilnettet. Bilde: Marius Jørgenrud

App-filtrering

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonse
Innovasjon Norge
Da euroen kom til Trondheim
Da euroen kom til Trondheim

Telenor viser også til tiltak hos brikkeleverandører som Qualcomm. De har utviklet en teknologi kalt Network Socket Request Manager (NSRM), der spørringer fra mobiltelefoner i dvalemodus blir filtrert, eller porsjonert sammen i bolker, også det for å belaste nettverket mindre.

- I Qualcomm sine tester har NSRM alene senket signaleringen med 50 prosent. Dette gir også fordelen at batterikapasiteten på mobiltelefonene blir bedre, sier teknisk rådgiver

Torgeir Lindmo, som ledet Telenors studie om hvordan signalisering påvirker dem.

Mens teleoperatørene i dag er underlagt regulering, synes Telenor det er utfordrende at populære og trafikkintensive nettjenester som Facebook, Google og Amazon ikke er det.

- Det finnes 800 mobiloperatører i verden og 4-5 «over the top»-aktører som Facebook, Google og Amazon. Den dynamikken kommer til å bli utfordret framover. Ikke minst fordi radiospektrum er en knapphetsfaktor. I neste bølge mobilteknologi vil spektrum prege plassen til antallet aktører, sier Støldal.

Ikke-nøytrale nett

Telenor tilbyr nå surfing på Wikipedia gratis til kunder i enkelte land. Prinsippet om nettnøytralitet har vært debattert i en årrekke, og ser ut til å bli utfordret igjen.

Støldal kunne nemlig avsløre at de vil inngå avtaler med innholdsleverandører, som får bedre kapasitet i nettverket deres mot betaling. Når dette vil skje og i hvilken form er uklart.

- Det blir veldig viktig å differensiere på innhold. Det betyr at vi kommer til å tilby bedre kvalitet til enkelte brukere, sa teknologidirektøren.

Advart tidligere

Et opplagt spørsmål er hvorfor Telenor ikke har laget prognoser om signaliseringsutviklingen før nå. Det ble stilt kritiske spørsmål om nettopp dette allerede for flere år siden.

Daværende teknologidirektør Rolv-Erik Spilling i Telenor mente i 2010 at signaleringen ikke ville bli noe problem, og at mobilnettet deres var robust nok. Året etter falt mobilnettet sammen.

Er det ikke litt sent å komme i gang med dette nå, spurte en av journalistene under pressemøtet i forrige uke. Teknisk sjef Frode Støldal ble svar skyldig.

- Jeg kan ikke svare for min forgjenger... (lang pause) Men jeg hører hva du sier. Mer ønsket ikke Støldal si om dette.

Last ned presentasjonen (PDF) til teknologidirektør Frode Støldal.

    Les også:

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.