Direktoratet for forvaltning og IKT (Difi) er regjeringens spydspiss i arbeidet med digitalisering av offentlig sektor. Det gjentok kommunal- og moderniseringsminister Jan Tore Sanner sist rett før jul.
Flere års evaluering av etaten var da ferdig. Med en konklusjon om at IT-direktoratet, tross at de har fått til mye, ikke har lykkes med å bli den sentrale premissleverandøren for omstilling i staten. Resultatet av gjennomgangen ble at IT-direktoratet fikk flere oppgaver, nye virkemidler og mer innflytelse ved inngangen til 2016.
Samtidig markerer dette slutten på perioden med Ingelin Killengreen som etatens øverste sjef. Hun har fungert midlertidig i stillingen i drøyt to år. Et rekrutteringsbyrå jobber i disse dager med å finne hennes etterfølger. Direktørjobben er lyst ut med søknadsfrist 3. februar.
Fire nye Difi-ledere
Samtidig forsvinner flere sentrale Difi-ledere. Etter litt detektivarbeid har digi.no funnet ut at halve ledergruppen blir erstattet mer eller mindre samtidig.
Eirik Andersen har sagt opp sin stilling som kommunikasjonsdirektør. Andersen var i mange år kommunikasjonsdirektør i Accenture før han gikk til Difi i 2012. Veien går nå videre til kollektivselskapet Ruter.
– Det dukket opp en interessant mulighet i desember, og selv om Difi står overfor spennende oppgaver fremover, valgte jeg å takke ja til en nyopprettet stilling som leder for kommunikasjon i Ruter. Samordning med andre aktører for å styrke kollektivtrafikkens posisjon og skape et pulserende hovedstadsområde blir sentralt for dem fremover. Det samfunnsoppdraget hadde jeg lyst til å være med på, og jeg ser frem til å bruke erfaringen min inn i en ny jobb, sier Eirik Andersen til digi.no.
For et par måneder siden kom Evry Norges produktdirektør Torgeir Strypet inn som ny leder for Difis aveling IT-drift og utvikling. Stillingen hadde stått ledig en stund etter at forgjengengeren gikk av med pensjon.
Om ikke lenge må Difi også finne en erstatter til Tone Bringedal, som skal ut i en lengre permisjon. Bringedal, som er direktør for avdelingen 'digital forvaltning', følger med ektemannen og flytter til Spania for en 2-3 års periode. Dermed må hennes stilling lyses ut, som en fast stilling.
Plusser og minuser
Det er tilfeldig at så mange i ledergruppen forsvinner i samme tidsrom, mener avroppende Difi-direktør Ingelin Killengreen, som vedgår at det er svært erfarne ledere som nå slutter.
Spørsmålet blir da er om det er uheldig at halve ledergruppen byttes ut på kort tid, og hva det eventuelt gjør med kontinuiteten.
– Det som er viktig er at det har vært ganske stor stabilitet på de ansatte, og at det i fortsettelsen er mange erfarne innenfor samtlige områder. Det at det forsvinner eller slutter flere ledere samtidig er ikke den utfordringen det ville ha vært, dersom organisasjonen hadde vært preget av store utfordringer eller lite stabilitet, sier Killengreen.
På den annen side vil den nye etatslederen kunne øve mer innflytelse gjennom å forme sin fremtidige ledergruppe. Her er det både plusser og minuser, mener hun.
Engasjementet som Difi-leder har hele veien vært en midlertidig post. Killengreen (68) har hatt permisjon fra departementet som eier etaten i denne perioden.
Det betyr at hun kan returnere til Kommunal- og moderniseringsdepartementet når ny Difi-sjef er på plass. Hvorvidt det ligger i kortene ønsker hun ikke å røpe nå, men gjør det samtidig klart at hun ikke har planer om noen pensjonisttilværelse ennå.
– Jeg er helt sikker på at jeg har spennende oppgaver foran meg, de siste to årene jeg skal jobbe til jeg er 70, avslutter Killengreen.