SOMMERINTERVJUET

Digitalisering handler primært om mennesker, sier finansbyråden, men er i tvil om politikere flest har skjønt dette

Robert Steen (Ap) er finansbyråd i Oslo, og har dermed også ansvaret for digitaliseringen av kommunen.
Robert Steen (Ap) er finansbyråd i Oslo, og har dermed også ansvaret for digitaliseringen av kommunen. Bilde: Privat
16. aug. 2016 - 07:50

Robert Steen har tidligere vært konserndirektør for Schibsted Classified. Da faren døde i 2014 meldte han seg inn i Arbeiderpartiet, og nå er han heltidspolitiker som finansbyråd i Oslo.

54-åringen nyter helst late sommer dager i sola, men årets beste sommerminne var formiddagsmaten han delte med Thorvald Stoltenberg.

Etter ni måneder i politikken så mener han at norske politikere har alt for liten innsikt i hva digitalisering kan og skal medføre i fremtiden.

Hvor er du nå?

Er tilbake på jobb, men forsøker å få med meg opplevelser denne uka fra verdens største fotballturnering – Norway cup. Med 57 nasjoner, 2 199 lag og 33 000 spillere representert er dette sannsynligvis det viktigste arrangementet vi avholder i Norge hver år. Jeg var selv med i åpningsturneringen i 1972 og kjenner igjen følelsen når jeg går rundt på sletta og ser dagens fotballspillende ungdom. De ser akkurat ut som det vi gjorde den gangen.

Hva er planene for sommeren?

Vis mer

Vi har familiehytta ved sjøen på Mallorca. Dette er et sted som er tenkt å skulle være en samlingsplass for mennesker vi trives med og som det er spennende å dele late, lange varme dager med under gode samtaler. Dette var tilfellet også i sommer.

Hvilke elektroniske dingser må være med på ferieturen?

Smart telefonen og nettbrettet er helt avgjørende for at ferieturen skal kunne gjennomføres. Skulle noen av disse glemmes hjemme så er det like greit å avbryte ferien.

Hvilke apper klarer du deg ikke uten?

Sommeren er tid for lesing, musikk, refleksjon, sosial interaksjon, fysisk aktivitet og spill. De appene som blir helt avgjørende for meg i denne sammenheng er;

Aviser; hver morgen starter jeg dagen med fem PDF-versjoner av de viktigste norske avisene. Det er fortsatt en stor verdi å få morgenens nyhetsstrøm redigert og presentert av profesjonelle journalister og redaktører.

Bøker: når jeg er på ferie er e-bøker viktig å få med seg

Musikk: Spotify

Nettleser: nettleseren er nesten mer avgjørende på ferie enn i hverdagen

Sosial interaksjon: Facebook, WhatsApp, Skype og Facetime

Fysisk aktivitet: distansemålere av forskjellig art

Spill: Om sommeren tar vi (fortsatt) fram Quizkampen og WordBrain, men denne sommeren har også et betydelig antall timer gått med til å utforske Pokemon igjen. Tenk at utleie av by-sykler har eksplodert som en konsekvens av Pokemon og tenk hva denne type teknologi kan gjøre for turistnæringen (jeg har i alle fall oppdaget lokale steder jeg aldri før har besøkt denne sommeren).

I tillegg er Yr, SAS, Norwegian, NSB og Ruter avgjørende å ha med seg når en er ute og reiser (særlig for å sjekke om det regner hjemme).

Hvilken utdannelse ville du valgt i dag, hvis du fikk muligheten til begynne om igjen?

Det er fire sterke drivere som vil prege vår verden og våre samfunn i årene som kommer; urbanisering, globalisering, digitalisering og det grønne skiftet. Jeg ville nok søkt min utdannelse skulle jeg valgt i dag innenfor retninger som adresserer en eller flere av disse områdene – samtidig som jeg ville søkt denne utdannelsen på et sted hvor disse driverne preger hverdagen. Fortsatt er det vel San Francisco og Silicon Valley hvor man møter disse 4 driverne sterkes i hverdagen, men både Berlin, Singapore og andre store byer er også i ferd med å bli spennende. En utdannelse innenfor teknologi, miljø og/eller by- og samfunnsutvikling er nok områder jeg ville valgt i dag.

Hvor ofte sjekker du e-post, bedriftens intranett eller andre samhandlingsverktøy i ferieperioden?

Alt for ofte er jeg redd. Heldigvis sjekker jeg oftere enn jeg finner noe kritisk der :-).

Hva skal du lese i sommer?

Fast morgenrutine er fem PDF-aviser, men jeg har også fått med meg Helga Flatlands fantastiske bok «Bli hvis du kan» og Imre Kertesz «Uten skjebne».

Foretrekker du nettbrett, lesebrett eller fysiske bøker?

Litt situasjonsbestemt – nettbrett under reise, fysiske bøker i sola og på stranda.

Hva er et perfekt sommerminne for deg?

Den perfekte sommerdagen starter tidlig med morgenbad. Deretter er det kaffe og frokost sammen med venner mens jeg tørker under en morgensol som gradvis blir varmere. Formiddagen brukes til aktiviteter – sykling eller turer i fjellet, mens ettermiddagen kan være litt mer lat med gode samtaler. Om kvelden deler vi gode måltider med god drikke hvor diskusjonen fortsetter. En av de sterke sommerminnene i år var formiddagsmat med Thorvald Stoltenberg – et måltid som varte fra 12.00 til 17.00.

Slik ser hjemskjermen til finansbyråden i Oslo ut. <i>Foto: Privat</i>
Slik ser hjemskjermen til finansbyråden i Oslo ut. Foto: Privat

Hvordan vil norsk IKT-bransje utvikle seg de neste årene?

Jeg synes å se at flere og flere grunder-miljøer er i ferd med å få fotfeste i Norge (tidligere har grunder-miljøene vært mer suksessfulle i våre naboland) – i tillegg ser jeg også fasilitator-miljøer (inkubatorer) utvikle seg raskt. Dette er en spennende utvikling som kan trekke utviklingen i retning av mindre miljøer, mer oppstartsbedrifter, mer kreativitet og mer nyskapning. Dette er i alle fall et håp jeg har.  

Hva synes du om innsatsen til politikerne våre når det gjelder IT-politikk? Noe du mener burde vært gjort annerledes?

Her er det en stor risiko for at jeg kan komme til å kaste ste(e)n i glasshus. Etter ni måneder i politikken selv så er en av observasjonene jeg har gjort meg at norske politikere har alt for liten fundamental innsikt i hva digitalisering kan og skal medføre. Litt slik som papiravisene opplevde da de fikk digitaliseringsutfordringen i fanget. Finn.no er i dag ikke en pdf-kopi av den gamle avisannonsen som du kjøpte på 90-tallet når du skulle selge bilen din. På samme måte vil digitaliseringsutfordrigen i offentlig sektor medføre store endringer i adferd, prosesser, strukturer og produkter. Digitalisering handler først og fremst om mennesker – ikke så mye om teknologi. Dette er jeg usikker på hvor mye politikere flest har tatt inn over seg.

Hvilket IT-selskap tror du er størst i verden om fem år - og hvorfor?

Det eneste som er helt sikker her er at det er umulig å gi et sikkert svar på (det kan ikke googles). Men nettopp derfor er det også gøy å spekulere rundt dette spørsmålet. Et tips som kanskje kan spore til refleksjon er: Tencent.

Dine beste råd for hvordan unngå at Norge ender opp som et land av IT-forbrukere, fremfor innovatører, eksperter og gründere?

Her er jeg faktisk mer optimist enn jeg var for bare noen få år siden. Vi er i ferd med å få opp en generasjon med digitale hoder som ser på den globale arena som naturlig. I tillegg er vi også i ferd med å få på plass en del støttemiljøer for å få drive ideene ut i verden («fra ide til faktura»). Paradoksalt nok vil også nedgangen i oljeindustrien drive innovasjon og gründer-virksomhet innenfor IT-bransjen. Vi trenger med andre ord en kultur som heier på gründere og innovatører, vi trenger fasilitator-miljøer som hjelper ideene ut og vi vil hjelpes av omstillingsutfordringen som ligger i at oljealderen går mot slutten.

Hva blir de viktigste eller mest krevende arbeidsoppgavene som venter deg etter ferien?

Digitaliseringen av offentlig sektor – og Oslos budsjetter for 2017!

Hva ønsker du å bli husket som?

En som var med på å digitalisere det offentlige Norge.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.
Tekjobb
Se flere jobber
Tekjobb-Indeksen 2024!
Les mer
Tekjobb-Indeksen 2024!
Tekjobb
Få annonsen din her og nå frem til de beste kandidatene
Lag en bedriftsprofil
En tjeneste fra