MASKINVARE

digitoday tester: Fjernkontroll for kresne

Å si at denne enheten mestrer enhver situasjon er kanskje litt drøyt, men det er ikke så veldig langt unna sannheten.

2. mars 2001 - 15:51

Philips har lansert en enhet som kan revolusjonere fjernkontroll-parken din.

Fjernkontrollen RU940 med bordlader. <i>Foto:  RemoteCentral</i>
Fjernkontrollen RU940 med bordlader. Foto:  RemoteCentral

"Fjernkontrollen" skal, ifølge produsenten, kunne læres opp til omtrent alt. Har du fjernkontroll til lysbryteren eller det hemmelige barskapet? Legg det på enheten. Alle fjernkontrollene til TV, video, DVD og stereo kan legges inn på samme vis.

Pronto, som enheten kalles, kan få endret utseende etter smaken til brukeren. Det er kun åtte knapper å forholde seg til, og et hjul for å velge kontrasten på LCD-panelet, og all informasjon blir vist i dette vinduet.

I tillegg har du hele 2 MB med minne til å legge inn grafikk og funksjoner, og til en sammenligning er det få som klarer å fylle en PDA med samme mengde minne uten å legge inn programmer. Du skal med andre ord låne fjernkontrollene til ganske mange naboer før du klarer å fylle opp minnet ...

Grafikken er meget god. Pronto har dessuten en egen føler som sjekker lyset der du er - enheten merker følgelig selv om det er så mørkt at den bør slå på bakgrunnsbelysningen. Det følger også med en kabel så du selv kan velge om du vil gjøre alt for hånd på enheten, eller å koble den til datamaskinen og redigere der. Om du velger det siste alternativet så kan du gå til RemoteCentral og laste ned ferdige oppsett med grafikk og alt, eller laste ned ferdige innstillinger for enheten du vil lære Prontoen.

Førsteinntrykket av Pronto er at den har en "sexy look". Det er lagt mye vekt på et pent og funksjonelt ytre, selv om vi venstrehendte som vanlig føler oss litt glemt.

Betjeningen oppleves også som enkel. De fleste bør faktisk klare å mestre basis-funksjonene like fort som en vanlig fjernkontroll, trolig mye raskere på grunn av det grafiske brukergrensesnittet. Selvsagt kan det ta litt tid å lære seg å bruke absolutt alle funksjonene, men da snakker man om til dels avanserte funksjoner som 'vanlige dødelige' normalt ikke vil sette seg inn i engang.

Modellen digitoday fikk inn til test gjorde oss først svært skeptiske til å anbefale den. For da vi lastet ned dataprogrammet fikk vi spørsmål om å oppgradere operativsystemet, som forøvrig uten problemer kan oppdateres med alle nye funksjoner. Dette gjorde vi, og så var det ikke mer kontakt å få med enheten. Verken trykking på "reset"-knappen, fjerning av batterier, sverging eller andre "tiltak" fungerte. Enheten var død. Problemet viste seg uansett å være såre enkelt å løse: Vi lastet ned en ny fil, kjørte den fra datamaskinen til Pronto, og vips så fungerte den igjen. Det er faktisk meget imponerende at man kan åpne en helt død enhet bare ved å kjøre et lite program, når den nektet å reagere på noe som helst annet. To tomler opp til Philips.

Når dette problemet var løst tok det oss omtrent fem minutter å laste ned et mye tøffere utseende fra RemoteCentral, installere det og så lære opp fjernkontrollen til å takle utstyret vi har her på kontoret. Nå var alt bare gøy.

En ulempe som bør anføres er imidlertid at LCD-paneler har en stygg uvane med å få fingeravtrykk på seg og at Prontoen kanskje er litt tung sammenlignet med en liten fjernkontroll som kun styrer en CD-spiller. Personlig merket ikke undertegnede noen stor forskjell fra større kontroller, men en kollega (på desken) kommenterte størrelsen...

Fordeler man umiddelbart legger merke til er den store LCD-skjermen på hele 240 x 320 punkter med en glimrende oppløsning, bra design og brukervennlig betjening. At det er utrolig lett å sette den opp, og faktisk så lett at selv far kunne klart det (og mor sikkert bare ville fnyst over at han brukte mer enn 2 minutter på å bli ferdig) er heller ikke noe minus. Rosinen i pølsa er dog makrofunksjonaliteten: Her kan man lage en knapp, som ved ett trykk slår på TV-en, stereoanlegget og dekodere, setter dekoderen på filmkanalen man har abonnement på, setter stereoanlegget på riktig enhet og TV-en på riktig stasjon.

Har man lys med fjernkontroll kan man sette opp at lyset dimmes med det samme man er i gang. Lag en knapp på en av menyene, og du har spart nesten 5 kalorier og minsket sjansen for leddgikt. Personlig ser jeg umiddelbart en mulighet for min DVD-spiller. Denne kan man velge soner på (for å se utenlandske filmer) - hvorfor ikke lage en knapp som automatisk går inn på menyen, foretar de riktige menyvalgene, slår spilleren av og på, slik at jeg sparer meg for et minutt med intens knoting? Mulighetene er mange.

Tekniske spesifikasjoner  
Skjerm Trykksensitiv, 320 x 240 punkter, fire fargers LCD. Bakgrunnsbelysning
  Innebygget lyssensor
Støtte for RC-5 koder Ja
Støtte for RC-6 koder Ja
Tilkobling til PC Seriell kabel (følger med)
Programvare Dynamisk, animert brukergrensesnitt med støtte for makroer (maks 255 kommandoer per makro)
Minnekapasitet 2 MB ikke-flyktig minne (mister ikke informasjon selv om batteriene går tomme)
512 kB SRAM
Antall enheter og makroer Kun begrenset av minne
Batterier Fire 1,5 V AA batterier (Vanlige lommedisko-batterier)
Batterilevetid Seks måneder ved normal bruk
Strømsparing Trykk på skjermen for å skru på, slår seg automatisk av etter innstilt tidsintervall (standard er 10 sekunder)
Dimensjoner 138 mm x 92 mm x 38 mm
Temperaturområde Fungerer mellom 0 og 50 grader celcius
Tilgjengelig ekstrautstyr Bordlader
4,8 V oppladbar batteripakke
220 V - 12 V omformer (kan også kjøpes på de fleste elektronikkbutikker)
Medfølgende tilbehør Seriell-kabel for tilkobling til PC
Fire stk batterier

For ytterligere test, nedlastbare koder og utseender og sammenligning med liknende enheter anbefales nettstedet RemoteCentral.

Veiledende pris for kontrollen er 3450,- ink mva, og for de som ikke leser engelsk kan den også skaffes på både dansk og svensk. Det er dessuten ventet en versjon i farger på slutten av året, men pris på denne er foreløpig ikke kjent.

Remarkable har stor suksess med tastaturet Type Folio som gjør at man også kan skrive inn tekst i skissene.
Les også

Kjempevekst for Remarkable

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.