JUSS OG SAMFUNN

– DNS-blokkering vil være en katastrofe

Ex-sjef i Google mener at antipirat-forslagene gir et svært dårlig signal.

Harald BrombachHarald BrombachJournalist
20. mai 2011 - 10:43

Kulturminister Anniken Huitfeldt la i går fram et høringsnotat om tiltak mot ulovlig fildeling. Ett av tiltakene som foreslås, er blokkering av kjente fildelingsnettsteder, enten ved hjelp av DNS-blokkering eller -maniupulering, IP-blokkering eller innholdsblokkering ved hjelp av Deep Packet Inspection.

Regjeringen i Norge er ikke den eneste som har slike planer. Også britiske myndigheter har tilsvarende planer.

Googles tidligere toppsjef og nåværende styreformann, Eric Schmidt, har i en del mislykkede forsøk på å være morsom, kommet med uttalelser som har både har blitt misforstått og som har blitt tatt ille opp. Men under en pressekonferanse i forbindelse med Googles Big Tent-konferanse i London denne uken, kommer Schmidt med en advarsel som på ingen måte er ment som humor.

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonsørinnhold
Atea
Nyskapningen som endrer PC-industrien

Schmidt mener nemlig at planene om å blokkere tilgang til ulovlige fildelingsnettverk kan sette en presedens som kan være katastrofal for ytringsfriheten. Dette skriver The Guardian.

– Jeg ville være veldig, veldig forsiktig dersom jeg var en regjering som vilkårlig implementerer enkle løsning på komplekse problemer, sa Schmidt.

– Det å skru av DNS-en kan virke som en attraktiv løsning, men det etablerer en veldig dårlig presedens fordi da kan et annet land si: «Jeg jeg liker ikke ytringsfrihet, så jeg stenger alle disse DNS-ene». Det landet kan være Kina, sa Schmidt.

Litt interessant er det også at Googles søketjeneste nok er blant de beste verktøyene for å finne fram til innhold som deles ulovlig via BitTorrent. Men verken Google eller andre lignende søketjenester er nevnt i høringsnotatet fra den norske regjeringen.

Uavhengig britisk rapport

I Storbritannia har det denne måneden blitt lagt fram en uavhengig rapport om åndsverk, vekst og den digitale hverdagen. Rapporten ble bestilt av den britiske statsministeren i fjor og er skrevet av journalistikkprofessor Ian Hargreaves.

Det er en omfattende rapport, men allerede i forordet kommer Hargreaves med en innstendig bønn om at regjeringen i framtidig baserer åndsverkspolitikken på grunnlag av beviser i stedet for å legge mest vekt på det korridorpolitikere og lobbyister hevder.

– I copyright-spørsmål har ministere lettere latt seg overbevise av lobbyvirksomhet på vegne av rettighetseiere enn av økonomiske konsekvensanalyser, skriver Hargreaves.

Han mener dessuten at mye av dataene som er nødvendige for å utvikle empiriske beviser omkring copyright, er i private hender. Det som blir offentliggjort, er i hovedsak i form av «bevis» som støtter argumentene til lobbyistene, i stedet for å være konklusjoner basert på uavhengig verifisert forskning.

Nettstedet Ars Technica har en mer omfattende gjennomgang av rapporten.

    Les også:

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.