Forskere ved både NEC Laboratories i Princeton, New Jersey og ved Japans National Institute of Information and Communications Technology (NICT) har utviklet optiske nettverksløsninger som kan brukes til å sende data med hastigheter på over 100 terabit per sekund. Men de to forskergruppene har gjort dette ved hjelp av to helt forskjellige tilnærminger. Detaljer om begge løsningene ble presentert under Optical Fiber Communications Conference som ble arrangert i Los Angeles tidligere i år.
Dayou Qian ved NEC Laboratories fortalte ifølge New Scientist at laboratoriet hadde greid å sende data med en hastighet på 101,7 terabit per sekund gjennom en fiberkabel på 165 kilometer. Dette ble oppnådd ved å bruke lyspulser fra 370 separate lasere, hvor hver laser hadde benyttet ulike frekvensområder innenfor det infrarøde spekteret, i tillegg til ulike polariteter, amplituder og faser. Utfordringen skal ha vært å pakke disse signalene sammen slik at de når mottakeren som én puls uten interferens.
Ved NICT har man derimot forsket på hvordan man redusere krysstalen som oppstår mellom kjernene i fiberkabler med flere kjerner. Det kan se ut som at forskerne har lykkes, for de har greid å oppnå en hastighet på 109 terabyte i sekundet med en 16,8 kilometer lang fiberkabel med sju kjerner (MCF - Multi-Core Fiber). Dette ble oppnådd ved å overføre data med en hastighet på 15,58 terabit per sekund over hver av kjernene i fiberkabelen, som er laget av Optoquest.
Kapasiteten kan trolig utvidet ytterligere ved å bruke fiberkabler med enda flere kjerner, men også ved å kombinere MCF med andre lovende teknologier.
Ifølge NICT, var den gamle rekorden for dataoverføring via én fiberkabel på 69,1 Tbit/s. En illustrert gjennomgang av teknologien finnes her.
Til New Scientist forteller Tim Strong ved Telegeography Research at en av de mest trafikkerte nettverksforbindelsene som finnes i dag, ligger mellom New York City og Washington DC. Men selv denne har en kapasitet på bare noen få terabit per sekund. Strong forteller dog at trafikken over denne forbindelsen har vokst med omkring 50 prosent årlig de siste årene. Men foreløpig er det ikke behov for den kapasiteten som nå blir demonstrert.
Ifølge Physorg.com gjenstår det fortsatt å konvertere begge de to teknologiene om til kostnadseffektive produkter. Derfor er det ventet at én eller begge på kort sikt bare vil bli brukt på over korte distanser på steder med ekstremt høy trafikk, for eksempel i de store datasenterne til selskaper som Microsoft, Apple, Facebook, Amazon og Google.