En av arkitektene bak UltraSparc T1-prosessoren til Sun, Greg Grohoski, holdt i går en innledning på «Hot Chip»-konferansen i Palo Alto. Der fortalte han om egenskapene til neste generasjon av brikken, som antas å komme på markedet i tredje kvartal neste år.
Den første UltraSparc T1-brikken ble kunngjort i november i fjor, og kom på markedet i to rackservere, i henholdsvis 1 U og 2 U høyde. Prosessoren har åtte kjerner, og hver kjerne kan kjøre fire parallelle tråder. Maskinene kjører en Solaris-variant som effektivt greier å utnytte de 32 trådene som prosessoren holder i gang samtidig. Det er denne evnen til å kjøre 32 tråder samtidig som gjør at Sun kaller maskinen for «et rack på en brikke». Målgruppen er systemer det er mer om å gjøre å få unna mange oppgaver på én gang, enn å fullføre hver enkelt oppgave så kjapt som mulig.
Prosessoren har også avanserte strømsparingsfunksjoner som gjør den særdeles energieffektiv. Sun har i den forbindelsen foreslått et nytt måltall for servere, SWaP («space, watt, performance»), som tar hensyn til plass, effekt og ytelse:
Les også:
- [09.04.2008] Sun-server oppgradert til 128 tråder
- [21.12.2006] Staten vil tvinge fram strømsparende IT
- [01.09.2006] Ingen ny UltraSparc IIIi fra Sun
- [08.12.2005] Sun foreslår nytt mål for servere
- [07.12.2005] Oracle tilpasser lisens til Suns åtte kjerner
- [14.11.2005] Sun klar med åttekjernet prosessor
Sun sier de solgte UltraSparc T1-baserte servere for 100 millioner dollar i annet kvartal, til 300 kunder.
Ifølge Grohoski vil den neste versjonen av UltraSparc T1 doble antall tråder per kjerne, slik at prosessoren kan betraktes som et rack med til sammen 64 servere. Energiforbruket ved full utnyttelse forblir den samme.
Det samlede arealet til den nye brikken blir bare 20 prosent større enn dagens. Årsaken er at den vil produseres etter en 65 nanometer prosess, mens dagens produseres etter en 90 nanometers prosess.
Andre endringer er at cache minnet er økt fra 3 MB til 4 MB, og at det er en PCI Express utgang, fire kontrollere for minnemoduler av typen FB-DIMM («fully buffered dual inline memory modules») og to porter for 10 Gb/s Ethernet. Videre er det en flytetallsenhet og en krypteringsenhet i hver av de åtte kjernene mot en flytetallsenhet og en krypteringsenhet for hele prosessoren i dag. Krypteringsenhetene skal sikre at krypteringsoppgaver ikke skal gå på bekostning av den samlede ytelsen.
Konstruksjonen inneholder også egenskaper som bedrer påliteligheten. Hvis feilovervåkingen oppdager at det skjer for mange feil, vil maskinvaren automatisk stenge av enten en tråd, en gruppe tråder, eller en hel kjerne.
I første omgang vil ikke brikken kunne brukes i flerprosessorservere: Denne egenskapen vil først komme i tredje generasjon, med fireveis varianter av UltraSparc T1. Siden kodenavnet på prosessoren er «Niagara», er det ikke overraskende at fireveisutgaven går under betegnelsen «Victoria Falls».