Google lanserte i går versjon 5 av Google Earth. Riktignok er det snakk om en betaversjon, men det er ikke uvanlig når Google lanserer produkter. Den inneholder en rekke nye funksjoner, blant annet muligheten til å besøke de dypeste dyp på havbunnen, å se hvordan områder har forandret seg gjennom ulike generasjoner av bildematerialet, samt å sveve rundt på planeten Mars med Google Earth, omtrent på samme måte som det har vært mulig på Jorden.
Forventningene har kanskje vært størst til Google Ocean, som den nye havdelen av Google Earth kalles. Den første tegnene på at havet var et mål for Google, kom i mai i fjor. Da ble det kjent at Google hadde invitert en rekke havforskere i forbindelse med en kommende tjeneste som skulle hete nettopp Google Ocean.
Google Ocean gjør det altså mulig å dykke under havoverflaten mange steder i verden. I første omgang ser det ut til at de store havene gir de beste mulighetene. Under vannet kan man se formasjonene i havbunnen og finne fram til blant annet en rekke skipsvrak. Også i norske farvann er det avmerket et lite antall skipsvrak. Flere ligger i Oslofjorden, mens man finner blant annet vraket av den tyske slagkrysseren «Scharnhorst» nokså rett nord for Nordkapp. Dessuten er det enkelt å finne Titanic sørøst for Newfoundland.
Informasjonen om skipsvrak er hentet fra nettstedet Shipwreck Central.
Det er også mulig å besøke avgrunnen Challenger Deep i Marianergropen sørvest for Guam, men avgrunnen er fryktelig mørk. Man kan likevel se på dybdemålen at man har beveget seg mer enn en mil under havoverflaten.
I tillegg til alt som vises under havoverflaten, inkluderer Google Ocean en rekke nye informasjonslag, som forteller om blant annet ekspedisjoner, populære dykkesteder, beskyttede havområder og om havets overflatetemperatur.
En annen interessant nyhet i Google Earth 5 er muligheten til å se hvordan steder har forandret seg over tid. Mens man tidligere bare har kunnet se de nyeste bildematerialet, er det nå også mulig å velge eldre satelittbilder. For eksempel kan man få tilbake den irriterende skyen over Oslo S igjen, dersom man skulle ønske det.
Mens bildematerialet for blant annet Oslo bare dekker perioden 2002 til 2009, kan man i New York se bilder fra Manhattan fra blant annet 1997, før terrorangrepet mot World Trade Center. I enkelte områder er det også mulig å se enda eldre bilder. Man kan blant annet følge den ekstreme veksten Las Vegas har opplevd fra 1950-tallet og fram til i dag.
Med den nye Touring-funksjonen kan man spille inn reisene sin i Google Earth. Alle bevegelser omkring i verden bli lagret i et skript. Det er også mulig å lese inne kommentarer mens man gjør innspillingen, noe som gjør opptaket egnet til bruk under for eksempel presentasjoner.
Den siste av de store nyhetene i Google Earth 5 dreier seg om planeten Mars. Det har riktignok også tidligere vært mulig å besøke Mars med Google Earth, men nå er det blitt lagt på 3D-landskap og langt mer detaljerte bilder enn tidligere. For eksempel kan man få et bedre inntrykk av størrelsen til Olympus Mons, solsystemets høyeste, kjente fjell.
En annen nyhet er at det nå skal være mulig å laste opp sporinger av veier og stier fra GPS-enheter til Google Earth, slik at man kan se hvor man har vært på tur.
Google Earth er et system som opprinnelig ble utviklet av selskapet Keyhole, som ble kjøpt av Google i 2004. Det består av en klient som kan kjøres på Windows, Mac eller Linux og en mengde data som lastes ned fra servere etter behov. Mye av innholdet som kan vises i Google Earth er hentet fra eksterne tjenester, blant annet nettleksikonet Wikipedia og bildetjenesten Panoramio. Klienten er tilgjengelig for nedlasting her.
Det er også mulig i benytte Google Earth direkte i Internet Explorer, Flock og Firefox på Windows og Firefox og Safari på Mac OS X ved hjelp av en egen plugin.
Les også:
- [08.12.2009] Slik er Googles «holodeck»
- [27.01.2009] Havbunnen kommer til Google Earth
- [07.01.2009] Putt en Google Earth-server i ryggsekken
- [01.09.2008] Gjenkjenn bilen med Google Earth
- [29.05.2008] Integrer Google Earth på websidene
- [02.05.2008] Havbunnen det neste for Google Earth
- [17.04.2008] Google Earth har fått soloppgang