HELSE

Drar til Finland for å lære om moderne IT-helse

Fire norske statsråder på inspirasjonstur til våre finske naboer.

Framtidens helsevesen har mange muligheter for bedre pasienttilpasning, men mye må testes ut før det kan igangsettes. Samarbeid på tvers av landegrenser kan sette fart i prosessene.
Framtidens helsevesen har mange muligheter for bedre pasienttilpasning, men mye må testes ut før det kan igangsettes. Samarbeid på tvers av landegrenser kan sette fart i prosessene. Bilde: Tore Meek, NTB scanpix
NTB
5. sep. 2016 - 08:28

Våre finske naboer ligger foran oss i arbeidet med personlig tilpasset pasientbehandling. Det blir et viktig tema under statsbesøket til uka.

Finnene ligger godt an med tiltak og prosjekter for «én innbygger – én journal», som også er den norske regjeringens visjon for IKT i helsesektoren. Tanken er at journalen skal følge pasienten, uansett hvilken lege eller institusjon vedkommende får behandling hos.

– Finland har gjort flere interessante valg på dette området som vi ønsker lære av. De har startet innføring av nasjonale løsninger for lagring av helseopplysninger, sier helse- og omsorgsminister Bent Høie (H) til NTB.

KAN REDDE LIV: Danmark har også kommet lenger enn oss - les stor reportasje fra Aalborg

Stor delegasjon

Han er en av fire statsråder som ledsager kongeparet i Finland fra tirsdag til torsdag. De andre er Børge Brende (H), helse- og omsorgsminister Bent Høie (H), næringsminister Monica Mæland (H) og forsvarsminister Ine Eriksen Søreide (H).

Ny teknologi

Finnene har også satt i gang oppfølging av Kolspasienter i hjemmet og behandling over internett for psykiske lidelser.

Tjenester på nett for befolkningen og bruk av smarttelefoner og apparater for å monitorere helse hjemme er viktige deler av strategien også i Norge.

Tanken er at hver pasient får en skreddersydd tilpasning av diagnose og behandling, heller enn å plasseres i én kategori og gis en «one size fits all»-løsning. Men for alle nye teknologiske muligheter kreves det grundig forarbeid. Der kan et samarbeid mellom land bidra til raskere løsninger og kortere vei til gjennomføring, mener Høie.

Finland er i tillegg voksende marked for samarbeid innen læringsteknologi og forsvarsindustri. Under statsbesøket blir også dette viet stor oppmerksomhet.

Mye felles

Med store felles interesser har nabolandene allerede mange arenaer der de samarbeider godt:

– Dette statsbesøket gjennomføres for å styrke samarbeidet, særlig innen næringsliv, forskning, innovasjon og kultur, sier underdirektør Svenn J. Bjerkem i Utenriksdepartementet.

Verken utenriksminister Brende eller andre av deltakerne skal underskrive konkrete avtaler for Norge på turen, men har mye å hente i møter med finnene:

– I Norden er vi godt orientert om hverandres ståsted i ulike samfunnsspørsmål. Et statsbesøk er likevel en svært god arena for å ha en politisk meningsutveksling og sammenligne ståsteder, sier Bjerkem

Der går grensen

Kongeparets rolle under statsbesøk er primært å være døråpnere, en anerkjennelse av betydningen slike møteplasser har: Vi sender våre viktigste representanter. Men å gi bort en fjelltopp til Finland for å vise godvilje er foreløpig ikke aktuelt for kong Harald.

Bakgrunnen for at dette i det hele tatt er et tema, er at Finlands høyeste punkt ligger 1.324 meter over havet i fjellsiden på Halti. Selve fjelltoppen på 1.361 meter over havet ligger imidlertid på norsk side av grensa, som av en eller annen grunn er lagt på tvers av fjellet.

I forbindelse med at Finland feirer 100 års uavhengighet neste år, har det blusset opp en debatt rundt Halti. Er det mulig for Norge juridisk, og ønsker vi, å skjenke finnene en liten bit av landet vårt, så de kan få sitt høyeste punkt på en fjelltopp og ikke i en fjellside? NTB får opplyst fra Statsministerens kontor at dette ikke blir et tema i de bilaterale samtalene under statsbesøket, men spørsmålet er til utredning. (©NTB)

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.