Oslo (NTB-Per Christensen/Steinar Schjetne): Allerede til uka blir Telenor-saken etter alt å dømme tema i samtalene regjeringen skal ha med indiske myndigheter.
Det vil være naturlig at fornyings- og administrasjonsminister Rigmor Aasrud (Ap) tar opp Telenors tap av mobillisenser for milliarder når hun drar til India søndag, ifølge statsminister Jens Stoltenberg (Ap).
– Jeg vil tro at det blir et tema, formelt eller uformelt i de samtalene hun skal ha i India. Samtidig må vi ha respekt for at det foreligger en høyesterettsdom, som ikke kan settes til side politisk, sier Stoltenberg til NTB.
Telenor varslet fredag nedskrivninger på 4,2 milliarder kroner etter at indisk høyesterett besluttet å frata Telenors indiske datterselskap Uninors lisens til å drive nett med 36 millioner mobilkunder. Telenor er feid med i en omfattende rettsoperasjon som opphever lisenser for hele 122 operatører i India.
Rører ikke dommen
Også næringsminister Trond Giske (Ap) var helt klar fredag på at han overhodet ikke vil blande seg inn i den indiske rettsprosessen rundt de annullerte mobillisensene. Men han vil engasjere seg for Telenors interesser hvis det blir en ny runde med tildelinger.
– Vi må skille klart mellom to forhold. Det ene er dommen i høyesterett og den videre gangen i rettsvesenet, den skal vi ikke legge oss bort i. Telenor må vurdere hvordan dette skal håndteres. Det andre er en eventuell tildeling av nye lisenser. Det er en politisk prosess, og her kan det bli aktuelt med politisk dialog med indiske myndigheter, sier Giske til NTB.
Han viser til at Telenor tross alt har satset milliarder i India og at det er en del av jobben som næringsminister å bidra til å sikre norske verdier. For øvrig beskriver han Norges generelle forhold til India som godt.
– Det er ingen fare for å blande kortene her. Indiske myndigheter vil skjønne at vi fullt ut respekterer deres rettsvesen og dommen fra høyesterett, sier Giske.
Styrets ansvar
Høyre og Fremskrittspartiet advarer næringsministeren mot å legge seg opp i Telenors vaklende mobileventyr i India. Dette er styrets ansvar, sier partiene.
Frps næringspolitiker Harald T. Nesvik mener staten bør opptre ytterst varsomt og holde en armlengdes avstand til det som nå utspiller seg, selv om milliardsummer står på spill.
– Næringsdepartementet kan ikke ha en aktiv rolle i denne saken. Staten er hovedeier i et selskap som har fått en dom mot seg i indisk høyesterett, og som knyttes til rykter om korrupsjon og ulovligheter. Styret og selskapet selv må ordne opp i dette, sier Nesvik til
NTB.
Telenor kjøpte seg inn i allerede tildelte mobillisenser i 2008 ved å investere 8 milliarder for en andel på 67 prosent i selskapet Uninor. Den andre eieren er indiske Unitech Wireless. Telenor garanterer også for en gjeld på 6 milliarder kroner.
Telenor kan velge å delta i en eventuell ny budrunde om sine «gamle» lisenser, men må da betale to ganger for samme vare.
Høring
Frp etterlyser en redegjørelse fra næringsministeren om hvordan Telenor har opptrådt i sin India-satsing. Nesvik mener at det er naturlig å stille Giske spørsmål også om dette når han møter til høring i kontroll- og konstitusjonskomiteen om forvaltningen av statlig eierskap.
– Dette kan bli en av de største skandaler et norsk selskap har vært involvert i utenlands. Da er det naturlig at det stilles spørsmål, sier Nesvik. Dette er Høyres Flåtten helt enig i.
– Det har jeg ingenting imot. Jeg svarer på det jeg blir spurt om, enten det gjelder salget av TV 2 eller Telenors virksomhet i India, sier Giske. (©NTB)
Les også:
- [05.02.2012] Nye lisenser vil koste dyrt
- [03.02.2012] Ber Giske ligge unna Telenor i India
- [02.02.2012] Telenor fratas lisensen i India