FORBRUKERTEKNOLOGI

Dristig Facebook-forsøk fra Telenor

iLabs-gruppen i Telenor tilbyr mobilklient for Facebook og Google Talk, i åpen kildekode.

29. juni 2007 - 14:20

Telenor Research & Innovation har opprettet et prosjekt som kombinerer åpen kildekode med dristige eksperimenter med nye tjenester: iLabs. Prosjektet samarbeider med NTNU, Universitet i Oslo, Sun Norge og EZ Systems, og deler ut stipender til studenter og veiledere på universiteter og høyskoler, som driver med konkrete prosjekter innen åpen kildekode.

I går lanserte iLabs en mobilklient til Facebook, en tjeneste som har grepet norske brukere med storm de siste månedene. Klienten er i betaversjon. Kildekoden er skrevet i Java, bygger på åpne standarder, og er fritt tilgjengelig. Klienten er prøvd ut på telefoner fra Sony Ericsson, og skal også fungere på nye Nokia-telefoner.

– Vi ser på Facebook som arena for å spre tjenester, forklarer prosjektleder Hilde Lovett til digi.no. – Mobilklienten lar deg bruke Facebook fra en mobiltelefon: Den gjør det enkelt å laste opp bilder, og chatte, og den er integrert mot mobilapplikasjonen som Facebook selv har lagt ut.

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonsørinnhold
Atea
Nyskapningen som endrer PC-industrien

Lovett håper på en «viral spredning« av tjenesten gjennom Facebook, samtidig som hovedmålet i denne omgang er å tiltrekke programmerere i iLabs-prosjektet.

– Vi har laget en mobil verktøykasse, «Mobile Toolbox», som distribueres i åpen kildekode. Den skal gjøre det lettere for tjenesteutviklere å lage mobile klienter. Facebook er ett eksempel. Vi tilbyr også klienter til nettjenestene Blogger, Ez Publish og Google Talk, og vi arbeider med Picasa Web Albums.

Klienten som Lovett og Øystein Myhre viser på sine mobiltelefoner, kombinerer Google Talk og Facebook.

– Det gir deg «presence» [«tilstedeværelse»] på både Google Talk og Facebook i samme applikasjon. Klienten vår er videre integrert med kameraet i mobilen. Det innebærer at du kjapt kan da et bilde og dele det med dine venner, eller legge det ut på din egen «vegg» i Facebook.

– Det er utviklingen av maskinvaren i mobiltelefonene som gjør klienter som denne mulig, forteller Myhre. – Særlig grafikken er blitt bedre, samt at man nå kjører Java i maskinvare.

Han forklarer at beta-versjonen er kanskje for omfattende med sine mange muligheter.

– Vi vet at brukergrensesnittet må bedres, og kanskje må antall valg reduseres. Det er en tidlig beta. Koden er publisert, og alle som vil leke seg, kan prøve den.

Telefonen til venstre viser deling av foto i Facebook. Den til høyre viser kombinert venneliste for Facebook og Google Talk, med «presence», altså hvem som er tilstede og hvordan de kan nås. (Etternavnene er visket ut av digi.nos fotograf.)

Myhre og Lovett håper spesielt å vekke oppmerksomheten hos utviklerfellesskapet som er flittig brukere av Facebook.

– Facebook har en «developer community», det er ikke bare en arena for fjortiser. Der deler utviklere kunnskaper seg i mellom, og det er et søkearkiv for applikasjoner. Der er det mengder av applikasjoner, det vil si plugins, til Facebook, og også selvstendige PC-applikasjoner.

Applikasjonsarkivet til Facebook inneholder ennå ingen andre applikasjoner til mobil.

– Mobilklienten vår er nå inne hos Facebook til godkjenning, og vi regner med at den dukker opp i arkivet i løpet av et døgn eller to, sier Myhre.

– Samarbeidet med Sun innebærer at all informasjonen om klienten og om prosjektet også vil bli lagt ut på engelsk. Da håper vi å nå langt ut. Det kan slå veldig an. Det kan også være at ingen legger merke til det, sier Lovett, og håper på det beste.

– Vi har også tatt i bruk andre arenaer for å varsle folk som arbeider innen åpen kildekode, understreker Myhre.

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonse
Innovasjon Norge
Da euroen kom til Trondheim
Da euroen kom til Trondheim

iLabs gjenspeiler Telenors erkjennelse av at den rivende utviklingen i data- og internettverdenen skapes gjennom rask utvikling av nye tjenester, basert på åpne standarder og nye samarbeidsmodeller.

– Telekom-bransjen står overfor liknende utfordringer, sier Lovett. – Samarbeid og åpne programvaregrensesnitt er nøkler til mer innovasjon. Vi ønsker å lære mer om hvordan vi kan skape verdi og drive tjenesteinnovasjon sammen med andre aktører i vårt verdisystem, inkludert sluttbrukerne, avslutter hun.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.