I kjølvannet av at EU-kommisjonen ga Google en milliardbot i forrige uke, for å ha utestengt konkurrenter fra Android-plattformen, har noen av konkurrentene kommet med eksempler på ytterligere konkurransehemmende virksomhet fra Googles side.
Blant disse konkurrentene er søketjenesten DuckDuckGo, som blant annet pekte på at domenet Duck.com, som mange brukere angivelig taster inn i et forsøk på å komme fram til DuckDuckGo, i stedet leder til Googles søketjeneste.
On2
Lørdag i forrige uke forklarte Google-ansatte Rob Shilkin at det domenet Duck.com er noe Google fikk med på kjøpet da selskapet kjøpte On2 Technologies i 2010, selskapet som utviklet videoteknologien VP8 som i dag blant annet benyttes i WebRTC-baserte videosamtaler.
Årsaken til at On2 eide Duck.com-domenet, var at selskapet tidligere het Duck Corporation. Tidligere ble nok brukerne av Duck.com omdirigert til On2.com. Men etter at On2 ble kjøpt av Google, ble Duck.com satt til å peke direkte til Google.com.
Nå er dette endret. Duck.com peker nå til On2.com igjen, som forteller om Googles oppkjøp av On2 og om dette selskapets tidligere navn. I tillegg er det på siden oppgitt lenker som leder brukerne videre til det stedet de sannsynligvis var på jakt etter, enten det er DuckDuckGo eller Ducks.com, som leder videre til en jakt- og fiskebutikk.
Saken fortsetter under bildet.
Fornøyd
Som respons på denne endringen skriver DuckDuckGo-sjef og -grunnlegger Gabriel Weinberg at endringen vil løse det aktuelle problemet. Samtidig spør han om Google vil vurdere å selge Duck.com-domenet til DuckDuckGo.
Shilkin hos Google har ikke svart på dette. Ikke i Twitter-tråden i alle fall. Men en annen bruker påpeker at et slikt direkte salg vil være konkurransehemmende, da det kan være mange andre virksomheter, med «duck» i navnet, som kan være interessert i dette domenet og som har like stor «rett» til det som DuckDuckGo.
Han foreslår derfor at Duck.com bør auksjoneres ut, slik at alle får en mulighet til å kjøpe det.
Nå skal det sies at dette ikke er første gang dette temaet er omtalt i pressen. Allerede i 2012 skrev The Next Web om saken. Den gang fortalte Weinberg at Google ikke var interessert i å selge domenet.
Hva som blir enden på visa, er foreløpig uklart. Men det er vanskelig å se at Google har mye å tjene på å beholde domenet slik det fungerer nå.