I går kveld gikk fristen ut for å levere innvendinger mot forliket fra oktober i fjor der Google og rettighetshaverorganisasjoner ble enige om vilkårene for hvordan utgåtte amerikanske bøker skal gjøres tilgjengelig digitalt gjennom tjenesten Google Books.
Forliket ble inngått mellom Google, forfatterforeningen Authors Guild og forleggerforeningen Association of American Publishers. Flere organisasjoner og bedrifter signaliserte motstand mot forliket.
I mars ble det klart at forliket må godkjennes av en domstol før den kan tre i kraft. Distriktsdommer Denny Chin i delstaten New York har ansvaret for prosessen. Han fastsatte 8. september som frist for interessenter å komme med innsigelser, eventuelt uttrykke støtte til forliket.
I sommer ble avtalen — «tidenes bokavtale» — gjenstand for formell etterforskning fra USAs justisdepartement. Dommeren ga departementet frist til 18. september for å levere en skriftlig oppsummering av eventuelle innvendinger mot forliket. Han har innkalt til høring 7. oktober.
Amerikanske medier forteller at det i løpet av i går kveld ble levert et stort antall innvendinger mot avtalen.
Tidligere har blant andre Amazon.com levert innvending. I går leverte Microsoft og Yahoo egne innsigelser. Det gjorde også en ny interesseorganisasjon, «Open Book Alliance», ledet av den ideelle organisasjonen Internet Archive og frontet av kjendisadvokat Gary Reback, mannen som i sin tid overbeviste USAs justisdepartement om at de måtte gå til antitrustsøksmål mot Microsoft. Mange titalls organisasjoner av rettighetshavere, interessegrupper, forfattere, forleggere med mer har også levert innsigelser mot Googles bokavtale.
Professor Jay Tidmarsh ved Notre Dame Law School sier til New York Times at mengden — og kvaliteten — av innsigelser er så stor at domstolen er nødt til å vurdere hvorvidt avtalen er i det offentliges interesse eller ikke. Det vil ikke holde å betrakte saken utelukkende fra rettighetshavernes synsvinkel.
Bokavtalen koster Google 125 millioner dollar, og gir Google anledning til å publisere — og tjene på — mange millioner bøker som ellers ikke ville vært tilgjengelig annet enn gjennom bibliotek.
Innsigelsene går i hovedsak ut på at avtalen gir Google tilnærmet eksklusivitet og makt til ensidig å bestemme prisnivå, og at det vil gå utover konkurransen i markedet for digitaliserte bøker. Det hevdes også at forliket overser noen forfattere, og krenker lesernes personvern.
Formelt sett skal dommeren godkjenne eller avvise forliket. I praksis ventes det at han vil samarbeide med partene om hvordan de kan imøtekomme innvendingene han betrakter som relevante.
I innsigelsene til Open Book Alliance er det et forslag om at Google må tvinges til å lisensiere sin bokdatabase til en rekke konkurrenter, på samme måte som AT&T i sin tid ble tvunget til å lisensiere, på rimelige vilkår, sin banebrytende oppfinnelse, transistoren.
Mandag organiserte EU-kommisjonen en egen høring for å få fram europeiske innvendinger mot Google-avtalen, som formelt bare gjelder USA, men som i praksis kan ramme europeiske rettighetshavere fordi bøker som er utsolgt i USA, og derved tilgjengelig for Googles digitalisering, kan fortsatt være på lager i Europa. På høringen forsikret Google at slike bøker ikke vil digitaliseres.
Les også:
- [23.04.2010] Krever at Google splittes opp
- [11.03.2010] Google skal skanne Italias bokskatt
- [10.11.2009] Forlenget frist for «tidenes bokavtale»
- [25.09.2009] Google-høring utsatt
- [23.09.2009] Enige om å reforhandle Googles bokavtale
- [21.09.2009] Bråbrems for Googles bokavtale
- [11.09.2009] Mener Google undergraver opphavsretten
- [21.08.2009] Mektig allianse utfordrer Googles bokprosjekt
- [03.07.2009] Formell etterforskning av Googles bokavtale
- [30.04.2009] Googles bokavtale skal vurderes juridisk
- [29.10.2008] Google har gjort tidenes bokavtale