Flere antivirusleverandører kikket i høst villige inn i krystallkula for å spå om hvilke sikkerhetstrusler 2009 ville bringe.
Selv om nettet fylles av stadig mer skadelig programvare, hadde det gått lang tid siden forrige store virusutbrudd.
- Det er slutt på de store utbruddene, hørte jeg flere av de sentrale leverandørene fortelle.
- Virusskaperne har interesse av å holde seg skjult. De vil heller tappe brukere for opplysninger i det stille. Også det understreket av flere virusjegere.
Fortsatt er det nok av eksempler på ond kode som passer i sistnevnte kategori, men de som hevdet vi var kvitt de store virusepedemiene for godt, dummet seg ut.
Antivirusgutta kappes om å fortelle hvor mange millioner eksemplarer de har oppdaget, som om det skulle gi en indikasjon på hvor godt rustet de er for å hamle opp nye trusler. Dessverre sviktet programvaren de leverer da ormen slo til på nyåret.
Ormen Conficker har i år herjet nettet og smittet millioner av brukere. Angivelig på grunn av et Windows-hull som Microsoft sier de lukket med en sikkerhetsoppdatering allerede i oktober 2008.
Viruset viser for alvor at det ikke nytter å hvile på halvgamle laurbær. Det har flere norske virksomheter fått merke de siste ukene.
Conficker kan infisere Windows-maskiner på minst tre ulike måter. Microsoft har selv snekret sammen en oversikt over farene:
- Ormen spres gjennom hullet beskrevet i sikkerhetsmelding MS08-067. Oppdateringen som rettet sårbarheten kom for mange måneder siden, ergo er alle som rammes via denne innfallsporten dumme.
- Ormen sprer seg gjennom filnettverket, først ved hjelp av rettighetene til pålogget bruker, deretter angriper den ved hjelp av passordliste. Nettverksansvarlige som gir alle brukere admin-tilgang er dumme, det samme er de som tillater bruk av svake passord.
- Ormen sprer seg via USB-minnepinner, for eksempel mp3-spillere. Her kan slapp konfigurasjon av systemet føre til at innhold "spilles av" automatisk. Dumt, det også.
De fleste tilfellene av kjente Conficker-infeksjoner her til land har skjedd i større, offentlige virksomheter. Private bedrifter er trolig mer opptatt av hemmelighold. Dumhet er som kjent ingen konkurransefordel. Det er all grunn til å tro at flere er smittet.
Brukere er dumme, det vet gode nettverksansvarlige. Eller de gjør dumme ting i et ubevisst øyeblikk. Derfor må særlig større bedriftsnettverk styres slik at uhell ikke skjer.
Spørsmålet er om ikke enkelte også har vært dumme ved blindt å stole på sikkerhetsoppdateringer fra programvareleverandør og virusbekjempere.