FORBRUKERTEKNOLOGI

Dyrt Wimax-utstyr vil bremse utrulling

Det vil ta tid før Wimax kommer i vanlig bruk, for foreløpig er utstyret alt for dyrt.

30. sep. 2005 - 10:37

Telenor, UPC, Catch og Nextgentel kjøpte alle Wimax-lisenser og arbeider med planer om å åpne disse lynraske norske nettene for sluttkunder. Wimax er arvtageren til dagens WLAN-nett og vil i praksis gi en delt båndbredde per basestasjon på rundt 20 Mb/s.

Men det vil ta tid før bedrifter og privatkunder får et nytt alternativ til dagens 3G-nett og ADSL-linjer.

Nextgentel har i disse dager startet testingen av Wimax i Bergen og Oslo, men det er ikke i disse områdene selskapet skal lansere Wimax, forteller markedsdirektør Morten Ågnes til digi.no.

Nextgentel har tidligere fortalt at man tror på en kommersiell lansering i løpet av første halvår og Ågnes er slettes ikke sikker.

– Vi ser for oss tre bruksområder for Wimax. Vi skal ta i bruk Wimax internt i vårt backbone først, forteller Ågnes. – Dette vil skje i løpet av første kvartal.

Senere kommer lanseringen av en bredbåndstjeneste til sluttbrukere i spredt bebygde strøk og hyttegrender, sier Ågnes til digi.no. Men når dette kan skje avhenger av prisen på mottakerutstyret og den er foreløpig for høy. Prisen må ned i det som DSL-modem koster i dag, rundt 700 kroner.

Han nøler derfor når digi.no sier at Nextgentel vil lansere i løpet av andre kvartal.

Og det kan ta tid. For i dag koster et Wimax-modem og antenne som skal monteres ute på husveggen fra 600 til 1000 euro – hele 4600 til 7800 kroner.

Dette forteller Carl-Edward Joys i Alcatel. Alcatel lager Wimax-basestasjoner og selger Alvarion-mottakerutstyr sammen med dem. (Bildet over)

For å få maks båndbredde vil krever Wimax en rettet antenne. I første runde krever denne montering på husveggen, men det vil senere komme innendørs-

antenner. Og dette øker også prisen - for mange må få hjelp til å montere dette utstyret. Bildet viser en Alvarion-antenne.

– Prisene vil komme ned, men dette er en høne-og-egget. Prisene vil første falle når man bestiller store volum, men foreløpig bremses planene av de høye prisene, sier Joys til digi.no.

Foreløpig er det heller egentlig ikke ekte Wimax-utstyr – de første sertifiserte produktene vil komme over jul. Men det meste av det som selges i dag kan oppgraderes.

I bransjen spår man en pris på 70-50 dollar for utstyret først i 2009, forteller Joys.

Prisene på basestasjonene vil også bremse bruken av Wimax. WLAN-basestasjoner startet ut som relativt billig og kompakt utstyr, men slik er det ikke for Wimax. En Wimax-basestasjon åpner i dag på litt over 100.000 kroner – forteller Joys – og stiger etter hvert som hvor store soner man skal dekke.

I tillegg kommer prisen for å sette opp en mast og føre frem strøm. I telebransjen er tommelfingerregelen at en frittstående basestasjon koster rundt en million kroner.

Til slutt ser Nextgentel for seg å bruke den stasjonære versjonen av Wimax som en konkurrent til ADSL i tettbebygde strøk, men dette er altså siste prioritet for Nextgentel. Denne versjonen heter 802.16d eller 802.11-2004. E-versjonen åpner for mobile brukere, men den er ikke sertifisert ennå.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.
Tekjobb
Se flere jobber
4 fordeler med å bruke Tekjobb til rekruttering
Les mer
4 fordeler med å bruke Tekjobb til rekruttering
Tekjobb
Få annonsen din her og nå frem til de beste kandidatene
Lag en bedriftsprofil
En tjeneste fra