Beregningene som Visma software har gjort om gevinstene av obligatorisk e-faktura for norsk næringsliv, kan få umiddelbare politiske konsekvenser.
Selskapet har kommet frem til samfunnet vil redusere sine kostnader med 17 milliarder kroner hvis bedrifter slutter å sende hverandre regninger på papir.
Hvis de også benytter elektronisk faktura til privatpersoner, øker gevinsten til 27 milliarder kroner. Det er nesten dobbelt så mye som Næringsdepartementet satser på å få ut av alle forenklingstiltak frem til 2017.
Les mer: Visma foreslår forbud mot regninger på papir
Vurderer påbud
– Vismas tall var langt høyere enn vi var klar over. Nå vurderer vi en obligatorisk løsning, kommenterer statssekretær Lars Jacob Hiim (H) i Næringsdepartementet.
Fra 1. juli 2012 ble alle statlige etater pålagt å kreve elektronisk fakturering fra alle leverandører. Kommunene fikk det samme kravet fra årsskiftet i 2014.
For bedriftene har myndighetene lagt seg på frivillighetslinjen. Da bedriftene først fikk på plass løsninger for å benytte standardformatet elektronisk handelsformat (EHF), ble det også tatt i bruk mellom virksomhetene.
Nyttig om EHF: Europa blir ett digitalt rike
Firedobling
Resultatet har vært en merkbar økning i bruk av e-faktura "business-to-business" i løpet av fjoråret. Antall registrerte mottakere ble firedoblet i løpet av 2014, ifølge Visma.
I dag er mellom 35.000 og 40.000 virksomheter registrert.
Gevinstberegningen på 27 milliarder kroner bygger på tall fra blant annet SSB, og Visma er så trygg på effekten at selskapet har anbefalt regjeringen og næringsministeren å innføre obligatorisk e-faktura i næringslivet så snart som mulig.
Les også: Staten bryter egne regler for efaktura
Går for tregt
Statssekretær Hiim gir ganske tydelige svar. Den frivillige ordningen gir ikke høyt nok tempo på overgangen.
– Uansett nivå på besparelse er dette interessant og vil gi betydelige gevinster for næringslivet. Staten innførte e-faktura i 2012, og kommunene nå i 2015. Regjeringen ønsket en hurtigere frivilling innføring. Siden dette tar tid, vurderer vi en obligatorisk løsning, sier han til digi.no.
Men noen detaljer om planene røper han ikke, ennå.
– På hvilken måte vurderes en obligatorisk løsning - med tanke på prosess, tidsperspektiv og størrelse på bedrifter?
– Saken er som sagt til vurdering, så vi må komme tilbake til detaljer om prosess og tidspunkter, lyder svaret.
Noe helt annet: Mobiloperatør injiserer snokeprogram når brukerne surfer