Det var en tid da IT-avdelinger kunne håndheve strenge begrensninger på de ansattes valg av personlig IT-utstyr. Alle måtte nøye seg med Nokia og en standard PC med Windows XP. Det gikk helt til for noen år siden, da sjefene ble misunnelige på døtrenes kule mobiler.
Analyseselskaper som Gartner påpekte «forbrukerliggjøringen» («consumerization») av bedrifts-IT allerede fra rundt 2006. Ansatte, særlig yngre, var vant med IT-utstyr og IT-tjenester fra oppvekst og utdanning, og murret mot forbud mot å jobbe på egne pc-er, bruke lynmeldinger og sosiale tjenester i arbeidstiden, og velge den mobilen de likte best.
Den rasjonelle begrunnelsen for bedriftsvis konformitetspress innen IT-utstyr har bygget på kjensgjerninger rundt driftskostnader og sikkerhet. Moderne løsninger gjør det mulig å levere ikke bare sikre tjenester til enhver form for mobil dings – pc, telefon, nettbrett – men også hele arbeidsflater som IT-avdelingene har full kontroll over.
Tjenestene er frigjort fra det fysiske apparatet. Følgelig kan brukeren stå helt fritt til å velge apparat. Framfor å dele ut ett til tre ulike apparater med forhåndslastede tjenester kan den ansatte utstyres med en virtuell pc og en hensiktsmessig autentisering. Den virtuelle pc-en kan benyttes på en pc, et nettbrett eller en mobiltelefon. Hva som passer best kan den enkelte selv avgjøre.
Og den som velger, kan ansvarliggjøres ved selv å eie det som velges.
Denne typen tilnærming er døpt «Bring Your Own», forkortet BYO. Bedrifter kan legge opp ulike økonomiske betingelser for innkjøpene, for eksempel rammeavtaler med en eller flere leverandører, og velge egne regler for hvordan de ansattes innkjøp skal kompenseres.
Dette endrer ikke på det grunnleggende prinsippet, at hver og en skal kunne velge utstyr etter smak og behag, og at det man velger, forblir ens personlige eiendom. Man er ansvarlig for sine valg. BYO er en moderne variant av det kjente prinsippet «frihet under ansvar».
Leverandører av virtualiseringsløsninger er, ikke overraskende, sterke tilhengere av BYO. En av dem, Citrix, har nettopp publisert en rapport de bestilte fra Vanson Bourne i våres: IT Organizations Embrace Bring-Your-Own Devices (pdf, 16 sider), med undertittel «Global BYO Index».
Rapporten bygger på intervjuer med 700 IT-ansvarlige fordelt på 100 fra hvert av sju land: Australia, Canada, India, Nederland, Storbritannia, Tyskland og USA. Halvparten er valgt fra selskaper med over 1000 ansatte. Den andre halvparten er fra land med 500 til 1000 ansatte.
Rapporten gjør rede for hvordan motstand fra IT-avdelingene mot BYO gradvis gikk over til aksept, etter hvert som man fikk erfaring med pc-virtualisering.
Blant funnene:
- 92 prosent av selskapene melder at de har ansatte som bruker selveide enheter på jobb.
- 28 prosent av alle selskapenes ansatte bruker selveide enheter på jobb. Innen midten av 2013 vil andelen være 35 prosent.
- 44 prosent av selskapene har etablert et formelt regelverk for BYO. Innen midten av 2013 vil andelen være 94 prosent. For 81 prosent vil regelverket gjelde alle organisasjonens ansatte.
Det viktigste formålet med BYO er bedre produktivitet. Andre fordeler har med personlig motivasjon å gjøre: Det er lettere å hyre ny kompetanse, og det er lettere å holde på de folkene man har.
En annen erfaring er at BYO forsterker både sikkerhet og kostnadsreduksjon innen IT-drift og support utover det pc-virtualisering medfører.
62 prosent av selskapene har allerede investert i pc-virtualisering eller planlegger en slik investering innen 24 måneder. Hos 80 prosent av disse er pc-virtualisering knyttet direkte eller indirekte til innføring av BYO.