Doble vegger i Statoils brannmur
Erfaringene fra e-post-saken i Statoil bekrefter at bedriften har reist minst én effektiv brannmur innen IT-sikkerhet og personvern. Det er den som opprettholder et strengt skille mellom formaningene i personregisterloven og hvordan de ansatte faktisk behandles.
Liten risiko gir mange pirater
Allment aksepterte normer ellers i samfunnet er ennå ikke godtatt når det gjelder programvare. Piratjegerne i BSA ønsker myndighetene med på laget.
En parodi på Prøysens Bakvendtland
Stortinget stemmer over IT-Fornebu og påfører Regjeringen nok et sviende nederlag. Regjeringen sitter selvsagt videre. Norsk parlamentarisme er en parodi på Prøysens vise om Bakvendtland. Lars Sponheim skulle stilt kabinettspørsmål.
IT-Fornebu: Boligprosjekt med IT attåt
Innstillingen fra Stortingets næringskomité om IT-Fornebu klargjør hvor frontene går: Mellom et spekulativt tomteprosjekt der IT brukes som agn for statlige milliarder, og et IT-senter der ulike parter får blomstre med det de kan best.
Microsoft: Sin egen verste fiende
Da regjeringens tolv vitner hadde gjort seg ferdige, så det ut som om Microsoft ville gå seirende ut av rettssaken. Nå har de tre første av selskapets egne vitner snudd tendensen helt.
Intels tvetydige id-nummer
Intel skal utstyre sine prosessorer med et Internett-lesbart identifikasjonsnummer på 96 biter. Det er ikke noe groteskt angrep mot personvernet, men helt enkelt en svært dårlig idé.
Hendig globalt Internett-abonnement
I to år har EUnet Traveller gitt meg stadig mindre smertefull tilgang til Internett, hvor jeg enn har vært hen i verden.
IT er skolens fremste motivasjonsfaktor
Det viktigste motivet for eksperimenter som det Nesodden videregående skole har innledet, med trådløst nettverk og bærbare PC-er til lærere og elever, er at det er altfor kjipt å fortsette tradisjonen med skolen som data- og internettfri sone.
Tilbakegang for ytringsfriheten på Internett
I den siste årsrapporten til Human Rights Watch gis en rekke eksempler på at både autoritære og demokratiske regimer gjennomførte tiltak i 1998 som begrenset ytringsfriheten på Internett.
Gates mellom Barabbas og Jesus
Microsoft-saken tar pause til over høytiden. Noen og enhver kan komme til å tenke på en tidligere sak der morderen ble frikjent og profeten dødsdømt - men der selve dommen brakte profeten den endelige seiren.
Knefall for amerikansk paranoia
Amerikansk press har fått Norge - og regjeringene i 31 andre land - til å gå med på eksportregler som likestiller nettlesere og programvare for elektronisk handel med krigsmateriell.
Å skjemmes over egen framgang
Igjen jakter Microsoft i markedets ytterkant. Gjenlevende konkurranse må utnyttes maksimalt, skal retten kunne overbevises om at monopolet ikke finnes likevel.
Snart får e-post to ansikter
E-post har hittil blitt betraktet som en uformell kommunikasjonsform. Ny teknologi og amerikansk rettspraksis er i ferd med å tilføre den en mer formell funksjon, som vårt samfunn ennå ikke er forberedt på.
IT-avgiften - en forhåndsutredning
Arbeiderpartiet ønsker å få utredet hvordan radio/TV-avgiften kan utliknes på flere varer, for eksempel PC-er. Her er min forhåndsutredning, under mottoet "flere melkekuer".
Supportavdelingen må stormes!
Ifølge Microsoft fremmet hver registrerte kunde i gjennomsnitt bare 1,6 krav om support i de 90 dagene det var gratis å ringe. Det kan ikke bety annet enn at altfor mange av oss ringte altfor lite.
Redd språket med teknologi
Bør vi spandere fire millioner kroner for å utvikle talegjenkjenning på norsk, eller er ikke morsmålet vårt verdt det?
IT-dugnad redder ikke skolen
IT-dugnad, der ildsjeler blant foreldre og lærere stiller opp for å kable skolen gratis og tigge utstyr fra det lokale næringslivet, må oppfattes som en aksjonsform snarere enn en endelig løsning.
Frivillig registrering truer personvernet
Frivillig registrering på Internett seiler opp som en alvorlig trussel mot personvernet. Amerikanerne har ingen motforestillinger mot storstilt kopling av registre.
Talende taushet om år 2000
Hadde opposisjonen på Stortinget hatt som mål å ta rotta på Regjeringen, burde den veltet seg i år 2000-problemene. At den synes å ikke ville slå politisk mynt på saken, tyder på at år 2000 er en virkelig utfordring.
Oraklet er mitt - og penger og ære
Forrige ukes LTCM-skandale på Wall Street, der verdier for 100 milliarder dollar holdt på å forsvinne i dragsuget, er et eksempel på hvordan misbruk av informasjonsteknologi kan true hele verdens finanser.
Uforsonlige fiender er hans venner
En av forutsetningene for framgangen til Lotus de siste årene, er toppsjef Jeff Papows' evne til å være venn med både Microsofts Bill Gates og Suns Scott McNealy.
Alle frir til Windows NT
"Interoperabilitet med Windows NT". Dette er slagordet til Novell, og til de som skal selge Unix-systemer fra Sun og Compaq (Digital).
Prisverdig sjekkliste for datasikkerhet
Den ikke-kommersielle norske organisasjonen SIT (Secure Information Technology) har satt sammen et lite hefte som forenkler arbeidet med å få oversikt over den faktiske datasikkerheten i en organisasjon.
Nettet gjør deg ensom og lei
En grundig undersøkelse gjennomført av Carnegie Mellon University om hvordan vanlige hjemmebrukere reagerer på Internett over tid, konkluderer med at nettet har "potensialet til å gjøre oss sosialt isolerte, ensomme og nedtrykte."
Teknologisk fobi i norsk personvern
Det ensidige forsvaret av individet mot kollektivet, svekker vernet av individer i kollektivet, særlig når informasjonsteknologiske systemer er inne i bildet.
Løkkeskrift og PC i skolen
Førsteamanuensis Arne Trageton fikk mye publisitet for sitt utspill om å kutte ut barneskolens opplæring i håndskrift til fordel for tastaturtrening. Argumentet faller på en mangelfull beskrivelse av hverdagen i både skole og arbeidsliv.
År 2000 krever åpenhet og informasjon
Det er både "inn" og realistisk å sammenlikne bedriftens informasjonssystem med kroppens nervesystem. Da bør det være innlysende at kundene må holdes løpende informert om hvordan bedriften sikrer at nervesystemet fungerer etter årtusenskiftet.
Nettet Microsoft helst vil glemme
I sin iver etter å demonstrere hvor tidlig man var ute med tanken om bunting av nettleser og Windows, prøver Microsoft å glemme at mens alle andre snakket om Internett i 1994, var Gates' tanker fokusert på hans eget "Microsoft Network".
Ku-tilbedere forbereder - Rand Corp advarer
En hacker-gruppe lover internasjonal kaos ved et umerkelig program for å fjernstyre andres PC-er over nettet. Samtidig leverer Rand Corp. en rapport til USAs forsvarsdepartement der det advares mot muligheten for en "digital Pearl Harbor".
Windows 95 - uten verdi?
Hva er verdien til et produkt som følger med på lasset når du kjøper PC, men som du ikke får tilbake penger for om du skulle levere det fra deg ubrukt?
<-- Klikk deg fremover | Klikk deg bakover -->
|