IT-NORGE

Ekskludert og hedret på samme dag

Georg Apenes fikk IT-bransjens hederspris for sine sterke meninger om personvernet.

Avtroppende direktør i Datatilsynet, Georg Apenes, var tydelig rørt da han takket for Rosings hederspris. (foto: Dataforeningen / Siri Rooseboom de Vries)
Avtroppende direktør i Datatilsynet, Georg Apenes, var tydelig rørt da han takket for Rosings hederspris. (foto: Dataforeningen / Siri Rooseboom de Vries)
18. nov. 2008 - 08:52

I går kveld samlet Dataforeningen og Rosing-akademiet 200 gjester, hvorav statsrådene Liv Signe Navarsete og Heidi Grande Røys, til en middagsgalla viet den årlige utdelingen av Rosing-prisene. Begivenheten er den norske IT-bransjens største prisdryss, og Dataforeningen liker å kalle den «IT-bransjens Oscar».

Åtte av de varslede ni prisene ble delt ut: Studentprisen falt ut da det bare var kommet to nominasjoner.

Hedersprisen
Datatilsynets direktør Georg Apenes, nylig ekskludert fra Østfold Høyre fordi han sier sin oppriktige mening om fylkespartiets stortingsrepresentant Martin Engeset, måtte tørke en tåre da han ble kalt opp til podiet for å motta hedersprisen. Rosing-akademiet begrunnet sitt valg slik:

I takt med at teknologiutviklingen bidrar til å frembringe, systematisere og bearbeide informasjon, vil også ønskene og behovene for å utnytte disse mulighetene øke. Med store samfunnsmessige utfordringer som innføringen av ny teknologi bidrar til, ønsker bransjen nok en gang å gi prisen til en person som ikke er en del av IT-bransjen, men hvis meninger og mot har mye å si for bransjens rammebetingelser og samfunnets generelle aksept av nye og innovative IT-løsninger.

Avtroppende direktør i Datatilsynet, Georg Apenes, var tydelig rørt da han takket for Rosings hederspris. (foto: Dataforeningen / Siri Rooseboom de Vries)
Avtroppende direktør i Datatilsynet, Georg Apenes, var tydelig rørt da han takket for Rosings hederspris. (foto: Dataforeningen / Siri Rooseboom de Vries)

I en periode hvor mange utsettes for identitetstyveri og der det pågår en debatt rundt innføring av EUs datalagringsdirektiv i Norge der vi alle fremstår som skyldige inntil det motsatte er bevist er kveldens hedersprismottaker jevnlig i media med synspunkter, gjerne på eget initiativ. Vedkommende fremstår alltid som veloverveid og velformulert og nyter stor tillitt hos det norske folk.

Mer en noen gang er det viktig med et velfungerende Datatilsyn med en tydelig og prinsippfast leder som vokter en god personvernlov i Norge.

Årets Hedersprisvinner er avtroppende direktør i Datatilsynet, Georg Apenes.

Det er en viss tradisjon for å gi Rosings hederspris til profiler som ikke primært sysler med IT: Apenes’ forgjenger Helge Seip fikk hedersprisen i 1999, og professor i rettsinformatikk Jon Bing fikk den i 2006.

Kreativitetsprisen
Dette er prisen med den lengste tradisjonen: Den ble først delt ut i 1991. Av de tre kandidatene Eide utvikling, Luup og Sonitor, vant sistnevnte fram. Sonitor har utviklet verdens eneste sporingssystem basert på ultralyd. Systemet har en rekke kunder i utlandet, men foreløpig ikke i Norge. Ultralydsporingen er langt mer presis til innendørs bruk enn radiosystemer som RFID, fordi ultralyd ikke trenger gjennom vegger, gulv og tak. Denne artikkelen fra august i år forklarer teknologien i detalj: Braksuksess for norsk ultralydsporing i USA.

Brukervennlighetsprisen gikk til Herøya-bedriften Baze Technology for løsningen Baze Field. Den beskrives som et «system for å kunne utføre integrerte operasjoner med sikker og effektiv samhandling i oljeproduksjon på rigger og skip i fjerne deler av verden med sentraliserte operasjonssentre.» I år vant altså en industriell løsning fram i denne kategorien, der de andre finalistene, Finansdepartementets Finansportalen.no og værvarslingstjenesten Yr.no, representerer den prisens mer typiske orientering mot forbrukere.

IT-sikkerhetsprisen har som formål «å skape interesse for, å fokusere på og å markere betydningen av informasjonssikkerhet og IT-sikkerhet.» Også her gikk industrisektoren av med seieren: Prisvinneren ble Oljeindustriens Landsforening (OLF), Arbeidsgruppe for Informasjonssikkerhet. Gruppen består av representanter fra store aktører innen bransjen, og har utarbeidet OLF Guideline nr. 104«Information Security Baseline Requirements for Process Control, Safety, and Support ICT Systems». Retningslinjene har vakt internasjonal anerkjennelse: De er gjennomgått og revidert av Cisco, presentert av analyseselskapet Gartner, og tatt i bruk av blant andre British Petroleum (BP). De andre finalistene var Kristiansand-selskapet High Density Devices for løsningen SecureD, informasjonssikkerhetsstudiet ved Høgskolen i Gjøvik, og Sikkerhetsskolen til VG Nett.

Beste nettjeneste ble Finn.no, i konkurranse med Telepriser.no og Regjeringen.no. Juryen mener at Finn.no «fremstår som brukervennlig for alle målgrupper uten å ty til påklistrede designelementer og har en underliggende avansert teknisk løsning.»

Språkprisen hadde bare to finalister: Utdanningsdirektoratets flerspråklige nettordbøker Lexin.no, beregnet på innvandrere, vant mot dysleksi-verktøyene til LingIT. Lexin tilbyr oversettelser fra bokmål og nynorsk til språkene arabisk, engelsk, kurmanji (den største kurdiske dialekten), sorani (den nest største kurdiske dialekten), persisk, somali, tamil, tigrinja (snakkes på Afrikas horn) og tyrkisk.

Årets IT-leder ble Fredrik Halvorsen, toppsjef i Tandberg, som vant over Sverre Hurum i Bouvet, Bjørn Kjos i Norwegian (med henvisning til at han hele tiden har hatt fokus på at selskapet skal være ledende på gode IT-løsninger) og Nils Øveraas i Accenture. Juryen viser til hvordan Halvorsen greide å snu selskapet gjennom 2007.

Grønn IT ble foreslått som pris av fornyingsministeren ved utdelingen i fjor. Juryen valgte å gi prisen til et lite kjent kompetansesenter, Halden Center of Expertise (Halden CoE), som står bak IKT-løsninger for å måle, analysere og gi styringsmuligheter for virksomheter med klimakvoter. Juryen skriver at slike løsninger er en forutsetning for å skape et velfungerende marked for klimakvoter, og viser til at Halden CoE har vært med å etablere verdens første aktørsystem for klimakvoter og verdens første børs for klimahandel.

De andre finalistene innen grønn IT var Finn.no, NAV og Tandberg for sin 200 videokonferanserom på NAV-kontorer over hele Norge, og to aktører innen grønne datasentraler, henholdsvis Ergogroup på Gjøvik og LocalHost i Måløy i Vågsøy kommune.

    Les også:

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.