IT-NORGE

Ekspert hyller det lille norske IT-selskapets utrolige USA-avtale, men tror de vil lide denne skjebnen

Esmart systems driver med datanalyseløsninger til kraftselskaper. De kan for eksempel skilte med håndtering av data fra smarte målere, enkel håndtering av arbeidsflyt, smart grid management, og målrettet kundesegmentering og håndtering. .
Esmart systems driver med datanalyseløsninger til kraftselskaper. De kan for eksempel skilte med håndtering av data fra smarte målere, enkel håndtering av arbeidsflyt, smart grid management, og målrettet kundesegmentering og håndtering. . Bilde: Esmart systems
28. juni 2016 - 07:00

I sterk konkurranse med flere globale Silicon Valley-baserte IT-konserner har Halden-selskapet, Esmart systems, dratt i havn en pilotkontrakt med det amerikanske energiselskapet The Energy Authority (TEA).

- Dette er en veldig viktig avtale for oss, og en drømmesetting for selskapet. TEA er en organisasjon med 45 amerikanske selskaper bak seg. De har seks millioner målere og sensorer som samler inn data om strømforbruk. I en USA-kontekst betyr dette veldig mye for oss. Vi er også skråsikre på at pilotkontrakten blir omgjort til noe permanent om veldig kort tid, sier administrerende direktør, Knut Johansen, i Esmart systems til digi.no.

Vil ikke røpe verdien på avtalen

TEA er en amerikansk porteføljeforvalter og tjenesteleverandør, stiftet av og for USA-baserte kraftselskaper. På oppdrag fra flere amerikanske kraftselskaper håndterer TEA analyser, risikostyring og trading innen energimarkedet. Hva avtalen er verdt, ønsker ikke den administrerende direktøren å gå inn på.

- Nei, foreløpig er det helt konfidensielt.

Drøye tre år etter oppstarten jobber det nå rundt 50 mennesker i Esmart systems. Selskapet leverer dataanalyse, programvare og «smart»-tjenester, hovedsakelig til kraftbransjen. Hovedkontoret befinner seg fortsatt i Håkon Melbergs vei rundt ti minutter utenfor Halden sentrum.

Skal omsette for én milliard

Administrerende direktør, Knut Johansen, i Esmart systems tror pilotavtalen blir permanent om kort tid.
Administrerende direktør, Knut Johansen, i Esmart systems tror pilotavtalen blir permanent om kort tid.

I 2015 omsatte det ferske selskapet for 40 millioner kroner. Målet for regnskapsåret 2016 er å doble fjoråret. Og på lang sikt er det hårete målet å omsette for over én milliard norske kroner.

For å nå den målsetningen er det amerikanske markedet selvfølgelig veldig viktig.

- For det første er dette en fantastisk flott nyhet. Spesielt for et lite selskap med bare 50 ansatte som springer ut fra Halden. På en annen side kan en mulig effekt av den amerikanske eksponeringen gjør dem til en potensiell oppkjøpskandidat. Investorer ser etter selskaper som dette, og de blir fort særdeles interessert når de titter litt ekstra etter. Det er nok dessverre veldig vanlig i denne typen bransjer, sier Paul Gooderham.

(artikkelen fortsetter under bildet)

TEA har sitt hovedkontor i Jacksonville. Storbymetropolen er den største byen i den amerikanske delstaten Florida - målt i folketall - og den trettende største i USA. <i>Foto: Esmart systems</i>
TEA har sitt hovedkontor i Jacksonville. Storbymetropolen er den største byen i den amerikanske delstaten Florida - målt i folketall - og den trettende største i USA. Foto: Esmart systems

 

Skjer mange oppkjøp

Han er professor og instituttleder for strategi og ledelse ved Norges handelshøyskole (NHH) . Eksperten på ledelse i internasjonale virksomheter og omstillingsprosesser sier at gigantiske ventureselskaper raskt kommer på banen når de kommer over selskaper som har gode og interessante produkter.

Internasjonal sjef, Knut Gustavsen, i Esmart systems var veldig fornøyd da han kunne konstatere at avtalen var et faktum. Her sammen med direktør for teknisk analyse, Bill Clarke, i TEA. <i>Foto: Esmart systems</i>
Internasjonal sjef, Knut Gustavsen, i Esmart systems var veldig fornøyd da han kunne konstatere at avtalen var et faktum. Her sammen med direktør for teknisk analyse, Bill Clarke, i TEA. Foto: Esmart systems

- Det har vært en del oppkjøp av teknologiselskaper i Norge de siste årene. Investorene ser etter selskaper som har gode utgangspunkt for å vokse. I dette tilfellet er et oppkjøp definitivt et opplagt og mulig utfall, sier Gooderham og understreker at han uttaler seg på generelt grunnlag.

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonse
Innovasjon Norge
Da euroen kom til Trondheim
Da euroen kom til Trondheim

Det amerikanske markedet er svært krevende. Men haldenselskapet var tidlig på banen med de teknologiske løsningene sine. Esmart systems har derfor et stort fortrinn på de andre konkurrentene ifølge, Johansen.

Derfor er de så gode

- Vi var veldig tidlig ute med denne teknologien - før de andre i det hele tatt tenkte på hva den kunne gjøre. Vi har lenge hatt gode løsninger på ekte stordata. For vår del har vi mange av de systemene, som konkurrentene nå sniffer på og utvikler, allerede ute i markedet. Det er veldig mange selskaper som nå endrer portefølje til egenskaper vi lenge har kunnet skilte med. Vi har dermed et veldig godt konkurransefortrinn, konkluderer den administrerende direktøren.

Avtalen er ikke bare positiv for haldingene. Satsingen styrker også TEA sin rolle som kraftselskapenes ledende strategiske partner ved å bidra til høy kvalitet og kundefokus i tjenestene de leverer.

Administrerende direktør, Joanie Teofilo, i TEA. <i>Foto: Esmart systems</i>
Administrerende direktør, Joanie Teofilo, i TEA. Foto: Esmart systems

 - Vi var på jakt etter en teknologipartner som forstår energibransjen og som har kapasitet til raskt og effektivt analysere store datamengder for å supportere disse tjenestene, samt vokse sammen med oss i markedet, sier administrerende direktør, Joanie Teofilo, i TEA.

Smart grid management

Fortrinnet til Esmart systems ligger i at de kan tilby en rekke robuste dataanalyseløsninger til kraftselskapene. Da fortrinnsvis håndtering av data fra smarte målere, enklere håndtering av arbeidsflyt, smart grid management, og målrettet kundesegmentering og håndtering. 

 Nettopp disse tingene gjør at investorer kan være ekstra på hugget, ifølge NHH-professoren.

- Det er klart at investorene gjør sine analyser og trekker sine konklusjoner. Det er på en måte ganske trist at det skjer, for det innebærer jo at kontrollen over selskapet forsvinner ut av landet. På en annen side innebærer det at Esmart systems ved et mulig oppkjøp får tilgang en helt annet type nettverk, sier han og fortsetter:

- For å vokse har man ofte behov for å bli en del av et selskap som kan by på kapital, nettverk og markedskontakt. Hvis man ønsker å realisere de hårete målene om én milliard i omsetning på sikt, tror jeg dette vil være veien å gå. Skal jeg spå et mulig utfall av inntoget i det amerikanske markedet, så er jeg ikke i tvil om at de fort vil befinne seg i en posisjon der Esmart systems blir gjenstand for et oppkjøp, konkluderer han.

Telenor sitt oppkjøp av Tapad

Fordelene med et oppkjøp er ifølge Gooderham mange. Man får tilgang på ressurser man ikke har som nyoppstartede.

Han viser til oppkjøpet Telenor gjorde sent i fjor høst. Telegiganten bladde opp rundt tre milliarder kroner for det norsk-amerikanske markedsførings- og teknologiselskapet Tapad. Ifølge NHH-professoren har synergieffektene etter dette oppkjøpet vært utelukkende positive for begge parter.

 - Grunnen til det er at man inngår i et internasjonalt selskap som vil eksponere Tapad for muligheter de ikke hadde fått uten Telenor i ryggen. Det blir en win-win-situasjon. Normalt sett er det amerikanske selskaper som kjøper opp de små norske, så det var jo veldig gøy at det gikk den andre veien denne gangen. Hadde man hatt flere store internasjonale selskaper her til lands, hadde nok bildet sett noe annerledes, konstaterer Gooderham.

- Noen ganger går ikke oppkjøp så bra

Dessverre er ikke alltid et oppkjøp utelukkende positivt.

Paul Gooderham er professor og instituttleder for strategi og ledelse ved Norges handelshøyskole (NHH). <i>Foto: Marit Hommedal</i>
Paul Gooderham er professor og instituttleder for strategi og ledelse ved Norges handelshøyskole (NHH). Foto: Marit Hommedal

-Nei, noen ganger går det ikke så bra. Det finnes det også mange eksempler på. Men at et amerikansk ventureselskap kommer inn i et norsk teknologiselskap er ikke negativt i det hele tatt, heller tvert om, fortsetter NHH-professoren.

Selv om et mulig oppkjøp kanskje blir realiteten for Esmart systems i fremtiden, er det langt fra sannheten i dag. Og Esmart systems sin administrerende direktør, Knut Johansen, tror virkelig på en lys og lovende fremtid for selskapet.

- For oss ser fremtiden veldig bra ut. Vi vokser hele tiden. Denne avtalen er definitivt en bekreftelse på at vi gjør noe rett, og at vi er på rett vei til å ta globalt lederskap i bransjen. Det er kanskje unorsk å si, men vi mener at vi skal klare å gjøre nettopp det.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.
Tekjobb
Se flere jobber
Har muligheten for hjemmekontor blitt den nye normalen?
Les mer
Har muligheten for hjemmekontor blitt den nye normalen?
Tekjobb
Få annonsen din her og nå frem til de beste kandidatene
Lag en bedriftsprofil
En tjeneste fra