BEDRIFTSTEKNOLOGI

Eksport-kontroll kan stanse Intel i Kina

Intel har fått lov til å starte produksjon i Kina. Men USAs eksport-kontroll kan stanse prosjektet.

21. mars 2007 - 15:01

Det har gjennom mange år kommet meldinger om at Intel ønsker å starte produksjon av halvledere i Kina. Årsaken er enkel: 50 prosent av selskapets omsetning går nå til Asia og Stillehavet, mot bare 20 prosent til USA. Produksjon i Kina vil innebære både nærhet til kundene og billigere arbeidskraft: Begge faktorer er gunstige i den harde konkurransen som preger Intels markeder.

I forrige uke meldte kinesiske myndigheter, gjennom Kommisjonen for nasjonal utvikling og reform, at de har innvilget Intels søknad om å bygge et produksjonsanlegg for brikke sett. Meldingen anslår investeringen til 2,5 milliarder dollar. Anlegget skal framstille 52.000 skiver for halvlederbrikker («wafers») i måneden, etter en 90 nanometers prosess, og være produksjonsklar en gang i 2008, heter det.

I går ble det kjent at Intels toppsjef Paul Otellini skal dra til Kina over helgen, og at selskapet har innkalt til pressekonferanse mandag 26. mars i Folkets store hall i Beijing, et forum som vanligvis brukes til å kunngjøre eksepsjonelle nyheter.

Det er med andre ord lagt opp til at Intel skal bekrefte en stor nyhet om virksomhet i Kina. Mange observatører stiller seg imidlertid tvilende til at det dreier seg om den typen produksjonsanlegg som de kinesiske myndighetene beskriver.

Tre typer argumenter trekkes fram for å begrunne tvilen. De er knyttet dels til Kinas kjente slette håndtering av alt som har med patenter, produksjonshemmeligheter og opphavsrett å gjøre. En mer alvorlig innvending er at amerikanske selskaper ikke har tillatelse til å bygge halvlederproduksjon i Kina etter en 90 nanometers prosess. Den tredje typen innvending er at Intel umulig kan se seg tjent med å bygge en ny fabrikk for 90 nanometers prosess, når de overalt ellers i verden legger om til produksjon etter 65 nanometer, 45 nanometer og 32 nanometer.

En analytiker i Semico Research nøyer seg overfor EETimes med å konstatere at Intel må ha fått garantier for vern av teknologiske hemmeligheter, ellers hadde det aldri vært aktuelt å bygge noe produksjonsanlegg i Kina.

En kommentar i Ars Technica peker på at Intel støter mot amerikanske – og taiwanske – bestemmelser vedrørende eksport av teknologi til Kina.

I dag innebærer disse bestemmelsene et forbud mot å etablere halvlederproduksjon i Kina med mer moderne prosesser enn 180 nanometer. Med andre ord: Intel må få dispensasjon dersom selskapet skal bygge et anlegg med 90 nanometers prosess.

Gartner-analytiker Bob Johnson har en annen vri: Han mener at nyheten om at Intel forbereder 90 nanometers halvlederproduksjon strider mot selskapets praksis og interesser.

Hans første argument er at på det tidspunktet, en gang i 2008, det kinesiske anlegget angivelig skal settes i produksjon, er Intel allerede i ferd med å oppgradere andre produksjonsanlegg til 32 nanometer. Det er ulogisk å bruke 2,5 milliarder dollar på et anlegg som er teknologisk foreldet innen det tas i bruk.

Hans andre argument er at Intel i svært mange år har foretrukket å oppgradere eksisterende anlegg framfor å bygge helt nye, og at lite tyder på at det i dag kan være regningssvarende å bryte med denne praksisen for å få etablert seg i Kina.

Med andre ord: I motsetning til det kinesiske myndigheter har meldt, vil Intel antakelig ikke kunngjøre at de bygger en 90 nanometers produksjonsanlegg i Kine førstkommende mandag. Derfor er det duket for noe så sjelden som en virkelig overraskelse.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.
Tekjobb
Se flere jobber
Hvordan lage en stillingsannonse på Tekjobb?
Les mer
Hvordan lage en stillingsannonse på Tekjobb?
Tekjobb
Få annonsen din her og nå frem til de beste kandidatene
Lag en bedriftsprofil
En tjeneste fra