Intel har startet produksjon av selskapets hittil raskeste prosessor, et Xeon Phi-produkt basert på 14 nanometer prosessteknologi med 72 kjerner og 8 milliarder transistorer.
Brikken med kodenavn «Knights Landing» er andre generasjon av en prosessorfamilie som hittil har vært brukt i tungeregnesystemer eller det vi liker å kalle superdatamaskiner.
Både akselerator og CPU
Xeon Phi er det som kalles for en akselerator eller co-prosessor. Den er beregnet for de tunge arbeidsoppgaver med parallellprosessering av store datasett. Men enheten skal også kunne fungere som en CPU og dermed kjøre operativsystemet direkte.

%25201%2520(2)%2520(1).png)
Dette skyldes at Xeon Phi x200, som den nye familien skal hete, er basert på Atom-prosesserer med Silvermont-arkitektur.
Verdens raskeste superdatamaskin, kinesiske Tianhe-2, er basert på en eldre versjon av Xeon Phi-brikkene med færre kjerner. Den nye utgaven er altså kraftigere, men skal samtidig gjøres tilgjengelig i langt mindre systemer enn superdatamaskiner og store servere.
Les også: Slik blir Intels nye superbrikke
For skrivebordet
Dette kan også inkludere stasjonære arbeidsstasjoner fra ulike leverandører, altså den kraftigste kategorien av pc-er. Dette forteller Charles Wuischpard, daglig leder for Intels HPC Platform Group, til amerikanske PC World. De første systemene kan ventes å bli lansert i 2016.
Nettstedet ExtremeTech har kommet med ganske mye teknisk informasjon om det nye Xeon Phi-produktet. Det er klart at akseleratoren vil leveres som et PCIe 3.0-kort som skal kunne kommunisere med resten av systemet med en båndbredde på 36 gigabyte per sekund i hver retning.
Leste du denne? «Superdatamaskin» i kredittkortstørrelse
Fleksibelt minne
Regnekraften til de nye brikkene, mål i dobbeltpresisjons flyttallsytelse, skal være på 3 teraflops. Kortene kan i første omgang leveres med 16 gigabyte minne med en samlet båndbredde på 400 gigabyte per sekund. Men de nye Xeon Phi-brikkene kan også adressere opptil 384 gigabyte med eksternt DDR4-minne.
Det lokale, MCDRAM-minnet kan brukes enten som en diger cache for det DDR4-minnet eller som en utvidelse av DDR4-minnet. Det er også mulig å bruke bare en del av MCDRAM-minnet som cache for DDR4-minnet og resten som vanlig minne. Hva som er mest effektivt, avhenger av arbeidsoppgavene.
Les også: Her er Europas kraftigste datamaskin