BEDRIFTSTEKNOLOGI

Elliptic Labs har funnet den perfekte bakdøra inn i mobiltelefonene

Alle vil ha ny norsk teknologi.

29. feb. 2016 - 08:27

BARCELONA (digi.no): Elliptic Labs, som vi treffer på den norske standen under Mobile World Congress, har lenge lovet at nå er det like før de smeller til i markedet. Den norske leverandøren av ultralydteknologi har satset på å gi mobiltelefoner noe fundamentalt nytt ved å utnytte ultralyd som en utvidelse av grensesnittet.

Fra og tilby teknologien som programvare, som forutsatte at produsentene bygget inn ekstra mikrofoner og høyttalere, har de utviklet teknologi som kan utnytte ultralydegenskapene til mikrofonene og høyttalerne som telefonene allerede har.

Det har tydeligvis falt i god jord, for nå lover teknologidirektør i selskapet Haakon Bryhni at de første mobilene med deres teknologi kommer i år. Men fra hvem vil han ikke ut med for sitt bare liv.

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonsørinnhold
Atea
Nyskapningen som endrer PC-industrien

– Røper jeg det aller minste bryter vi taushetsklausulen og kan vi risikere en bot på en million dollar, sier han.

Alle vil ha

Det han kan si er at Elliptic Labs nå er i aktiv dialog med rundt 30 mobilprodusenter, og at alle vil ha selskapets nye produkt de har kalt Beauty. Navnet på programvareproduktet lyder nok vakkert for mobilprodusenten som snur på hver eneste cent. Med dette de kan kaste ut den IR-baserte nærhetssensoren, som alle mobiler har på forsiden og som blant annet skrur av skjermen når man holder mobilen inntil øret.

– I stedet bruker vi programvare som gjør at vi kan måle avstanden til ansiktet ved å sende ultralyd ut fra høyttaleren. Ved å måle tiden den bruker når vi mottar signalet i mikrofonen kan vi avgjøre avstanden til ansiktet på millimeteren. Det er mye mer nøyaktig enn det en IR-sensor til 50 cent klarer, sier Bryhni.

TRENGS IKKE: Nærhetssensoren trengs ikke med Elliptic Labs programvareløsning basert på ultralyd. Bilde: ORV
Mens alle har fått øynene opp for hva dette betyr har Elliptic Labs også de andre produktene i ermet og som de tror vil få god drahjelp av at de befrir mobilprodusentene fra den optiske sensoren, som også opptar verdifull plass. De har programvare som vekker mobilen når man fører hånden over den, eller som måler avstanden til hånden og bytter skjermbilde avhengig av hvor langt unna den er. De kan også bla i bilder eller dokumenter ved å sveipe i luften over, eller dobbeltappe i luften for å skru av og på musikk eller andre ting mobilprodusentene finner på.

Mer enn mobiler

– Selv om vi bruker 90 prosent av kreftene vår på mobilprodusentene ser vi at det finnes mange andre markeder også. Spesielt innen tingenes internett og i tradisjonelle produkter som får mer intelligens er det mange muligheter for ultralyd. Vi tror teknologien vår kan brukes i alt fra lyspærer, til røykvarslere og alskens andre dingser for å tilføre mer og bedre funksjonalitet, sier Bryhni.

Han ser for seg at om noen år er det nok å vinke til lekene, brødristeren, droner eller kaffetrakteren for å kommunisere med dem.

– Jeg tror gester med hendene har en stor fremtid. Ingen ting er enklere enn det. Et viktig fundament for at dette skal skje er at vi har støtte i de store produsentene av signalprosessorer via Open DSP, sier han

Det mangler ikke på innsats. Elliptic Labs har nå tatt ut 65 patenter og har beskyttet teknologien sin på alle kanter. På tross av at selskapet ikke er så stort er de nå på tredjeplass i Norge til å ta ut patenter.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.