Fra og med i går kunne hver fjerde innbygger i Trondheim surfe gratis på Internett i sentrum av byen.
Det er de offentlige stifterne, Trondheim kommune og Sør-Trøndelag fylkeskommune som betaler en avgift som gir deres ansatte og skoleelever tilgang.
Nettet ble offisielt åpnet for studenter og ansatte ved NTNU tidligere i september, og visjonen er at Trondheim skal bli et «laboratorium» for forskning og utvikling av mobile datatjenester.
I går ble begivenheten markert på torget i Trondheim med rockekonsert, høytidelige taler og tekniske demonstrasjoner av mulighetene som åpner seg i det nye nettet.
«Trådløse Trondheim» kalles prosjektet som skal sikre at både trondhjemmerne, turister og andre besøkende etter hvert får tilgang til Internett over alt. Ambisjonen er at hele Trondheim skal bli trådløs.
Foreløpig er det studenter og ansatte ved NTNU, ansatte i Sør-Trøndelag fylkeskommune og Trondheim kommune, og elever i den videregående skolen som kan logge seg på det trådløse nettet. Per i dag kan de bruke nettet på Solsiden og i store deler av Midtbyen. I løpet av oktober skal dekningsgraden øke med ytterligere 20 prosent og utvides slik at det blir et sammenhengende trådløst nettverk fra sentrum og opp til NTNUs største campus på Gløshaugen. I løpet av året vil også turister få adgang til det unike nettet.
- Internett, e-post og andre tjenester skal bli like tilgjengelig i midtbyen som hjemme eller på jobb, sier daglig leder av aksjeselskapet Trådløse Trondheim, Thomas Jelle.
Cirka 100 basestasjoner er satt ut på tak og husvegger og skal gi trønderne gode nok signaler. I løpet av oktober skal det monteres ytterligere 20 stasjoner. Ett av tilbudene til dem som logger seg inn via Trådløse Trondheim er allerede på plass. En elektronisk turistguide er tilgjengelig via bærbar pc eller mobiltelefon, og leder brukerne gjennom en en historisk vandring i sentrum.
Selskapet Trådløse Trondheim eies i fellesskap av NTNU, Trondheim kommune, Sør-Trøndelag Fylkeskommune og SpareBank 1 Midt-Norge. Trådløse Trondheim startet opprinnelig som et forskningsprosjekt ved NTNU.