FORBRUKERTEKNOLOGI

En guide gjennom prosessorjungelen

Et ras av nyheter det siste året har gjort det mye vanskeligere å velge prosessor og PC. Her er den komplett guiden gjennom jungelen:

Harald BrombachHarald BrombachJournalist
7. apr. 2006 - 12:57

I praksis er det to leverandører du kan velge mellom hvis du skal velge en prosessor til en PC, Intel og AMD. Begge selskapene tilbyr en rekke prosessorfamilier som henvender seg til ulike brukersområder og typer av datamaskiner. I denne artikkelen tar vi for oss de mest aktuelle for bruk i vanlige, stasjonære PC-er - prosessorer mange kjøper for montering på egenhånd.

Både Intel og AMD har prosessorer som henvender seg til lavprismarkedet for vanlige, stasjonære PC-er.

AMDs billigserie heter Sempron. Prosessorene koster i Norge fra drøyt 550 kroner og leveres nå i ytelsesvariantene 2600+ til 3600+, hvor sistnevnte er den raskeste. Ytelsestallet settes ut ifra prosessorens interne klokkehastighet og størrelsen på det interne hurtigminnet. Sempron leveres til hovedkort med Socket 754 eller AM2 og støtter 64-bits instruksjoner.

Sempron-prosessorene er absolutt et valg for dem som vil ha mest mulig ytelse for pengene. Det viser blant annet denne oversikten hos Tom's Hardware Guide.

Intels billigserie heter Celeron D. Disse er delt inn i to familier, avhengig av hvilken type grensesnitt de har mot hovedkortet (LGA 775 eller mPGA 478). Brikken med støtte for LGA 775-sokkelen har også støtte for 64-bits instruksjoner. Hvorvidt slik støtte egentlig har noen praktisk betydning for dagen PC-brukere, kan diskuteres. Den viktigste fordelen dette gir, er muligheten til å ta i bruk mer minne i maskinen. Men de fleste greier seg i dag med 4 GB RAM i en PC, som er omtrent den teoretiske maksgrensen for 32-bits systemer. En prosessor med 64-bits støtte kreves selvsagt for å kjøre 64-bits programvare, men utvalget at slik programvare for vanlig PC-bruk er klart begrenset.

LGA 775-varianten av Celeron D-prosessorene oppgis med ytelsestall i intervallet 326 til 355, mens brikkene av typen mPGA 478 oppgis med ytelsestall i intervallet 320 til 350. Bortsett fra 355-modellen, er alle med ytelsestall som der delelig med fem, av typen mPGA 478.

Celeron D koster fra omtrent 550 kroner. Det er liten forskjell på prisen på tilsvarende prosessorer med de to ulike soklene.

For de mer avanserte, stasjonære PC-ene, leverer AMD selskapets Athlon 64-prosessorer. Det som primært skiller disse fra Sempron-prosessorene er tokanals minnekontroller og et betydelig større innebygd, sekundært cacheminne. Dessuten kjøres de raskeste Athlon 64-prosessorene med høyere klokkehastighet enn de raskeste Sempron-prosessorene.

Athlon 64 oppgis med ytelsestall fra 3200+ til 4000+. Modeller finnes til både AM2- og 939-soklene. I Norge er prisen en drøy tusenlapp for de billigste Athlon 64-prosessorene.

AMD leverer også Athlon 64 med to kjerner. Disse prosessorene kalles Athlon 64 X2 og kan i mange tilfeller gi en betydelig ytelsesforbedring i forhold til de tilsvarende brikkene med én kjerne. Prisen på X2-prosessorene starter på i underkant av 2400 kroner i Norge. Dette er ganske tilsvarende prisen Athlon 64 med én kjerne med samme ytelsestall, men det er grunn til å legge merke til at de enkeltkjernede prosessorene arbeider med betydelig høyere klokkehastighet enn de dobbeltkjernede med samme klokkehastighet, noe som kan ha betydning for ytelsen ved mange typer oppgaver. Athlon 64 X2 leveres med ytelsestall fra 3800+ til 5000+. Modeller finnes til både AM2- og 939-soklene

De mest avanserte prosessorene for stasjonære PC-er fra AMD, er i Athlon 64 FX-serien. Denne består av to modeller, FX-60 og FX-62, hvor den førstnevnte støtter 939-sokkelen, mens den sistnevnte har støtter AM2-sokkelen. Begge er i praksis overklokkede utgaver Athlon X2.

FX-60 kan fås for 6500 kroner i Norge, mens FX-62 er tilgjengelig for omtrent 8200 kroner. Prisene kan vanskelig forsvares i forhold til den begrensede ytelsesøkningen prosessorene vil gi. FX-serien er kun beregnet for de som er villige til å gi mye for det lille ekstra.

Når det gjelder Intels standardprosessor for stasjonære PC-er, Pentium 4, finnes det tre hovedvarianter. Den eldste familien består av tre modeller basert på det eldre grensesnittet mPGA 478. I motsetning til de øvrige prosessorene, oppgis ikke disse med ytelsestall, men med klokkehastighet etterfulgt av en ”E” (for eksempel 3.40E GHz). De har en klokkehastighet på mellom 3,0 og 3,4 GHz og støtter ikke 64-bits instruksjoner. I Norge koster de fra omtrent 1600 kroner.

For hovedkort med LGA 775-sokkelen finnes det ikke mindre enn tre varianter av Pentium 4, hver med en rekke hastighetsklasser. De eldste og enkleste er i 500J-serien. J-en er et tegn på at de støtter NX-bit/XD, som skal kunne forhindre ondsinnet utnyttelse av enkelte typer programmeringsfeil. Prosessorene har modellbetegnelser innen ytelsesintervallet 520J til 570J. En tilsvarende prosessorserie, med ytelsesmål etter mønsteret 5x1, støtter dessuten 64-bits instruksjoner. Ytelsesmålene for de ulike modellene strekker seg fra 521 til 571.

Ut ifra prislistene til norske forhandlere kan det synes som om 500-serien er så godt som nedlagt. Noen få modeller tilbys, med en pris som starter på drøyt 900 kroner for den rimeligste av de modellene Intel fortsatt leverer.

Intel tilbyr også 600-serien av Pentium 4. Denne er utstyrt med dobbelt så mye sekundært cacheminne (2 MB) som 500-serien (1 MB), og skal derfor gi høyere ytelse ved samme klokkehastighet. Ytelsestallene spenner fra 630 til 672. Det siste tallet forteller hvilken generasjon brikken tilhører. Modeller med ytelsestall som ender på 0, er den eldste laget med 90 nanometers prosessteknologi. Ytelsestall som ender på 1, er laget med den mer moderne 65 nanometers teknologien og har lavere energiforbruk en den første generasjonen. Modeller med ytelsestall som ender på 2, støtter Intels virtualiseringsteknologi, men er fortsatt laget med 90 nm prosessteknologi. Alle modellene i 600-serien støtter Intels 64-bits teknologi, EM64T, og strømsparingsteknologien Enhanced Intel SpeedStep Technology.

I Norge starter prisen på 600-serien på drøyt 1400 kroner, hvor 6x1-brikkene koster omtrent en hundrelapp ekstra i forhold til de tilsvarende 6x0-prosessorene. Det kan være verdt prisen, hvis man er opptatt av å redusere varmeutvikling og viftestøy.

602-serien ser derimot ut til å glimre med sitt fravær på det norske markedet.

Intel tilbyr dessuten en prosessorfamilie som heter Pentium D. Dette er i praksis Pentium 4-prosessorer utstyrt med to kjerner. Disse er delt inn i to serier, 800- og 900-serien. 800-serien har ytelsestall mellom 820 og 840, mens 900-serien spenner mellom 920 og 950.

800-serien er basert på 90 nm prosessteknologi og er utstyrt med én megabyte cacheminne per kjerne. 900-serien er basert på 65 nm prosessteknologi og har to megabyte cacheminne per kjerne. 900-serien støtter dessuten Intels virtualiseringsteknologi.

Pentium D koster fra omtrent 2100 kroner i Norge, hvis man ser bort fra 805-modellen som ikke lenger finnes i Intels offisielle prisliste. Denne er beregnet for systemer med lavere hastighet på forsidebussen (533 MHz) enn de øvrige Pentium D-prosessorene (800 MHz). Prisforskjellen på tilsvarende brikker i 800- og 900-serien er ubetydelig.

Også Intel leverer prosessorer for entusiastene. Selskapet har tre såkalte Extreme Edition-prosessorer som alle koster skjorta. Den eldste heter Pentium 4 Extreme Edition 3.73 GHz. Dette er den eneste Pentium 4-prosessoren som støtten en 1066 MHz forsidebuss, men den interne klokkehastigheten på 3,73 GHz er for lengst forbigodt av flere vanlige Pentium 4 modeller (3,80 GHz). I Norge selges den med en pris som starter på omtrent 8600 kroner.

De to andre ekstremprosessorene heter bare Pentium Extreme Edition med ytelsestallet 840 eller 955. Dette er tokjernede prosessorer hvor 840-modellen har 2 x 1 MB cacheminne og en klokkehastighet på 3,20 GHz, mens 955-modellen har 2 x 2 MB cacheminne og en klokkehastighet på 3,46 GHz. Sistnevnte støtter også en forsidebusshastighet på 1066 MHz. Prisen starter på henholdsvis 8300 og 8700 kroner i Norge. En enda raskere variant, 965, er ennå ikke blitt offisielt lansert av Intel, men er tilgjengelig på enkelte markedet. Lite tyder på at det norske er blant disse. 965 skal ha en klokkehastighet på 3,733 GHz.

I tillegg til alle disse prosessorene som er beregnet for stasjonære PC-er, kan prosessorer både Intel og AMD først og fremst tilbyr for bærbare maskiner, også benyttes i stasjonære PC-er. Fordelene er først og fremst lavere strømforbruk og dermed mindre varmeutvikling med tilhørende viftestøy.

AMDs Turion 64-brikker er av dette slaget. AMD tilbyr en lang rekke av disse. Turion 64 støtter 64-bits instruksjoner og leveres i to serier, ML og MT, hvor MT-serien er den med lavest energiforbruk.

ML-serien består av modeller med ytelsestall mellom ML-28 og ML-44. Ytelsestallet avhenger av prosessorens cacheminne og klokkehastighet. Vi har vanskeligheter med å finne noen som selger denne serien i Norge.

MT-serien, som består modeller med ytelsestall mellom ML-28 og ML-40, finnes det derimot eksempler på hos norske forhandlere. Blant annet er det mulig å kjøpe ML-30-modellen for omtrent 1300 kroner.

Det er ofte noe uklart hvorvidt et hovedkort til stasjonære PC-er støtter Turion 64 eller ikke. Brikkene benytter 754-sokkelen, men det kreves også at hovedkortet støtter spenningsnivåene Turion 64 benytter. I tillegg krevers det støtte for Athlon 64 med E-Stepping. Det siste lar seg stort sett ordne med en BIOS-oppdatering.

Intels mobile prosessorer, Celeron M, Pentium M, Core Solo og Core Duo, er også godt egne i systemer hvor støykravene er store, for eksempel i mediesenter-PC-er. Felles for alle er at de benytter sokkelen 479M.

Celeron M er den enkleste modellen. De har halvparten så stort cacheminne som Pentium M og støtter en forsidebuss begrenset til 400 MHz. De er normalt også internt klokket med lavere hastighet enn Pentium M.

Den vanlige Celeron M-serien har ytelsestall mellom 350 og 380. Prisen starter på omtrent 600 kroner.

I tillegg kommer to brikker med ekstra lavt spenningsnivå og dermed lavere energiforbruk. Disse har ytelsestallene 373 og 383, men de ser ikke ut til å være tilgjengelige hos norske forhandlere.

Pentium M er velkjent fra de fleste moderne PC-er. Versjonene som tilbys nå er utstyrt med 2 MB cacheminne og de fleste støtter en forsidebuss på 533 MHz, selv om enkelte modeller er begrenset til 400 MHz forsidebuss. Disse har et ytelsestall som slutter på ”5”.

Den vanlige serien består av en rekke modeller med ytelsestall mellom 725 og 780. Prisen starter på omtrent 1500 kroner.

Også av Pentium M finnes det flere lavspenningsmodeller. Aller lavest spenning har modellene hvor ytelsestallet ender på ”3” (733, 753 og 773), mens 758 og 778 har et mer moderat spenningsnivå og en del høyere ytelse. Heller ikke disse prosessorene har vi funnet hos norske forhandlere.

Core-familien til Intel er den nyeste generasjonen med mobile prosessorer fra Intel. Disse er laget med 65 nanometers prosessteknologi, noe som skal gi et bedre ytelse/effekt-forhold.

Selv om Intel har lansert én modell i Core Solo-serien, som har én kjerne, er det Core Duo-serien som finnes på markedet i Norge. Disse har to kjerner og støtter en forsidebusshastighet på 667 MHz.

Serien består av brikker med ytelsestall mellom T2300 og T2600, i tillegg til lavspenningsmodellene L2300 og L2400.

Prisen for T-serien starter på i underkant av 2000 kroner. Priser på laveffektsmodellen har vi ikke funnet i Norge.

De versjonene av prosessorene som er omtalt i denne artikkelen, er det som fortsatt leveres offisielt fra AMD og Intel. På det norske markedet finnes det fortsatt eldre prosessorer som i utgangspunktet er faset ut av leverandøren. Disse bør kunne kjøpes med betydelig rabatt.

Vær også klar over at ytelsestallene Intel og AMD oppgir ikke kan sammenlignes med andre ytelsestall enn de for prosessorer innen samme familie.

Prisene i artikkelen er hentet fra Produktguiden.no og Hardware.nos prisguide. Prisene varierer hos de forskjellige forhandlerne.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.