BEDRIFTSTEKNOLOGI

En idé som snudde IT-verden

Virtualiseringskongen VMware er 15 år.

Kristine Dahl Seidel leder norgeskontoret til VMware, og har vært med siden kontoret ble etablert i 2005.
Kristine Dahl Seidel leder norgeskontoret til VMware, og har vært med siden kontoret ble etablert i 2005. Bilde: Per Ervland

I disse dager fyller VMware 15 år. Selskapet ble opprettet i det stille i 1998. Ideen var å utvikle løsninger med virtuelle maskiner på x86-plattformen, etter modell av IBMs stormaskiner og UNIX-maskiner, samt Digitals VAX-er.

Ingen av de store innen IT syntes ideen hadde noe for seg, og de som tenkte den måtte avfinne seg med å bli gründere: ekteparet Diane Greene og Mendel Rosenblum, samt Scott Devine, Edward Wang og Edouard Bugnion.

Det første produktet, VMware Workstation, ble offisielt lansert i februar 1999, og levert i mai samme år. Et par år seinere kom de første serverproduktene, henholdsvis GSX (som trengte et underliggende verts-OS) og hypervisoren ESX.

– En av de første bestillingene på ESX kom fra Norge, minnes Kristine Dahl Seidel som var vært med i VMware Norge siden norgeskontoret ble etablert i 2005. – Vi har dessverre ikke funnet ut av hvem det var.

I begynnelsen var det mye skepsis til VMware og virtualisering blant de store leverandørene av x86-servere: Kundene virtualiserte på eget ansvar. Skjedde det noe, kunne de ikke regne med support fra maskinvareleverandøren. Nå er alt snudd på hodet: Virtualisering er en selvfølge, og ligger til grunn for alle de store serverleverandørenes visjoner om framtidens datasentraler.

Parallelt har konseptet «virtuell pc» vokst fra å være et prosjekt for avanserte brukere til å bli en effektiv måte å levere alt av IT-tjenester til alle slags brukere, uten å være bundet til en gitt fysisk klient.

Virtualiseringskonseptet har videre spredd seg til lagring og til nettverk. «Programvaredefinerte nettverk», med tjenester som virtuelle nettverk og felles sikkerhet, snakkes det nå om hos Dell, HP, IBM og Cisco i tillegg til VMware. For alle lagringsleverandører er det et poeng å tilpasse sine systemer og tjenester til en verden av virtuelle servere og programvaredefinerte nett.

VMware var ikke alene om å utforske hvilke muligheter virtualisering kunne gi for pc-er og mindre servere.

Connectix hadde et produkt kalt «Virtual PC for Mac», og supplerte det året etter med «Virtual PC for Windows». Etter nok et år kunngjorde Connectix «Virtual Server», med muligheten for å kjøre flere virtuelle Windows-servere på en Windows server. Det var Connectix Microsoft valgte å kjøpe, i februar 2003, da de skjønte hvilken kraft det lå i ideen de hadde forkastet fem år tidligere. Det var starten på Hyper-V.

2004 var et nøkkelår for VMware: Selskapet samlet 1400 til sitt første globale kundearrangement, og gjorde det straks til en årlig begivenhet. I år kom det 22 000 deltakere til VMware World.

I samme år ble VMware kjøpt av EMC.

– [EMC-sjef] Joe Tucci skjønte hvilken kraft virtualisering ville ha i markedet, sier Dahl Steidel.

Tucci skjønte en ting til: VMware hadde et teknologisk forsprang til Microsoft som det gjaldt å utnytte. EMC var jo selv et programvarefirma: All maskinvare i deres lagringsløsninger var hyllevare. Den virkelige verdien var skapt av programvaren som sydde standardkomponentene sammen til mer avanserte løsninger enn noen andre kunne levere. På samme vis bar VMware på et løfte om å gjøre standardservere langt mer effektive og avanserte enn maskinvareleverandørene kunne klare alene.

Serverleverandørene overga seg etter hvert, og i 2007 var VMware erkjent som en defacto bransjestandard.

I august 2007 frigjorde EMC 15 prosent av VMware-aksjene, og selskapet ble børsnotert. IPO-kursen var 22 dollar. På VMwares første vanlige børsdag startet salget på 29 dollar, og endte på 51 dollar.

Siden har nær sagt alle piler pekt oppover. Omsetningstallene er interessante:

2004: 219 millioner dollar

2005: 387 millioner dollar

2006: 704 millioner dollar

2007: 1,33 milliarder dollar

2008: 1,88 milliarder dollar

2009: 2,02 milliarder dollar

2010: 2,86 milliarder dollar

2011: 3,77 milliarder dollar

2012: 4,61 milliarder dollar

Etterdønningene av finanskrisen skapte hikke i 2009, med en vekst på bare 7,6 prosent. Året etter var hikken vel overstått, med en vekst på godt over 40 prosent. Krisen ført for øvrig til børsras også for VMware, fra nærmere 120 dollar i oktober 2007 til under 20 dollar i november året etter. Så kom en jevn stigning, og siden begynnelsen av 2011 har aksjen stort sett holdt seg mellom 80 og 100 dollar.

– Gjennombruddet i Norge kom i 2007 da Sykehuset Innlandet valgte en virtualisert løsning framfor klynger, sier Dahl Seider. – Norge har satset sterkt på virtualisering, og Atea er nylig kåret til VMwares globale «solution provider of the year». På VMware World 2013, den tiende i rekken, ble det lest opp 34 navn på folk som hadde vært med på alle VMware World-arrangementer siden starten. En nordmann var på listen: vår egen Stein Wilhelmsen.

De siste årene har Microsoft satset sterkt på å sin egen hypervisor, samtidig som åpenkildekodefellesskapet har sine egne yndlinger. VMware er fortsatt ener.

– 60 prosent av alle virtuelle maskiner verden over har i dag ESX. Vi har 500 000 kunder, sier Dahl Seidel.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.