THE MACHINE

En slik datamaskin har du antagelig aldri sett før

HPE har for første gang vist at The Machine fungerer.

Ingeniørene Dave Maciorowski og Kate Evertson monterer en modul inn i racket som til sammen utgjør den første fungerende prototypen i The Machine-prosjektet til Hewlett Packard Enterprise.
Ingeniørene Dave Maciorowski og Kate Evertson monterer en modul inn i racket som til sammen utgjør den første fungerende prototypen i The Machine-prosjektet til Hewlett Packard Enterprise. Bilde: HPE
Harald BrombachHarald BrombachNyhetsleder
30. nov. 2016 - 06:00

Hewlett Packard Enterprise (HPE) har kunngjort at selskapet for første gang har demonstrert en datamaskin basert på datamaskinarkitekturen utviklet i prosjektet som kalles for The Machine. 

Hewlett Packard (HP) har i mange år jobbet med å konstruere en helt ny type datamaskin, hvor man går vekk fra dagens prosessorsentriske arkitektur. I stedet bruker det dagens Hewlett Packard Enterprise (HPE) kaller for en minnedrevet arkitektur. 

HP offentliggjorde disse planene for drøyt to år siden, men måtte senere redusere ambisjonene på grunn av liten framgang i kommersialiseringen av den sentrale memristor-komponenten. 

Bakgrunn: Usikker framtid for HPs revolusjonerende datamaskin

DRAM først, memristorer senere

Prototypen som selskapet nå har demonstrert, er derfor basert ordinære DRAM-moduler i stedet for det ikke-flyktige memristorminnet. 

– Vi har nådd en viktig milepæl i forskningsprosjektet The Machine, som er et av de største og mest komplekse forskningsprosjektene i vårt selskaps historie, sier Antonio Neri, daglig leder for HPEs Enterprise Group, i en pressemelding. 

– Med denne prototypen har vi demonstrert potensialet til Memory-Driven Computing og åpnet døren for umiddelbar innovasjon. Våre kunder og den samlede bransjen ventes å kunne få nytte av disse framskrittene etter hvert som vi fortsetter vår streben etter teknologier som endrer spillereglene, sier Neri. 

Les også: Dette skal bli Intels framtid etter pc-en

Fotonikk

Den første vellykkede demonstrasjonen av prototypen ble gjort den 24. oktober i år. HPE trekker fram flere teknologier som ble demonstrert.

Dette inkluderer at databehandlingsnoder i systemet aksesserte et delt forråd av Fabric-Attached Memory. Minnet i The Machine er distribuert utover i maskinen og knyttet samme ved hjelp av fotonikk, altså optisk kommunikasjon. Dermed ble det også demonstrert at den nye X1 fotonikkmodulen fungerer. 

En annen sentral komponent som ble demonstrert, er operativsystemet. Dette er et optimalisert, Linux-basert system som kjøres i en spesialtilpasset systembrikke (SoC). 

Et av kretskortene til HPEs nye prototype. Som man ser, er hvert kort utstyrt med mange minnemoduler. <i>Foto: HPE</i>
Et av kretskortene til HPEs nye prototype. Som man ser, er hvert kort utstyrt med mange minnemoduler. Foto: HPE

Dessuten ble det demonstrert nye programmeringsverktøy som er designet for å kunne utnytte de store mengdene med minne som The Machine-baserte systemer skal tilby. Til Wall Street Journal forteller HPE at hver av modulene i prototypen er utstyrt med 4 terabyte med minne. Etter hvert vil systemet bli utstyrt med mange flere moduler og hundrevis av terabyte med minne, som kan brukes av hundrevis eller tusenvis av prosessorer.

Før systemet ble bygget, skal simuleringer ha vist at den nye arkitekturen kan utføre databehandlingsoppgaver flere størrelsesordener raskere enn dagens datamaskiner. Selskapet snakker om ytelsesforbedringer på mellom 100 og 8000 ganger for enkelte arbeidsoppgaver, blant annet i forbindelse med bildesøk og finansiell modellering. Foreløpig er prototypen visstnok for liten til å oppnå dette i praksis, men HPE regner med å oppnå slike resultater etter hvert som kapasiteten til prototypen økes.

Les mer: Denne prosessoren bruker lys til å kommunisere

Stor skalerbarhet

Det betyr ikke at The Machine-arkitekturen bare vil være beregnet for superkraftige datamaskiner. Tvert imot skal den kunne skalere helt fra små IoT-enheter til exascale-maskiner (med ytelse i exaflops-klassen). 

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonse
Innovasjon Norge
Da euroen kom til Trondheim
Da euroen kom til Trondheim

Selv om demonstrasjonen nok er et viktig skritt framover for prosjektet, så er det langt igjen før det egner seg for kommersialisering. Det vil uansett ikke skje før HPE kan utstyre maskinen med ikke-flyktig minne, og tidsplanen for dette er 2018 eller 2019. 

Men deler av konseptet kan bli gjort tilgjengelig for dette. Blant annet vil Synergy-systemer som HPE planlegger å lansere i 2017, være klargjort for å støtte framtidige, optiske teknologier som selskapet nå utvikler i forbindelse med The Machine. Selskapet planlegger å utstyre andre produkter, blant annet lagringsprodukter, med integrert fotonikk i 2018 eller 2019. 

Med prototypen har HPE også demonstrert minne-sammenkoblingsteknologi skal kunne åpne for integrert sikkerhet på tvers av hele maskinvare- og programvarestakken. Maskinvaredelen av dette skal videreutvikles det kommende året, for så å bli fulgt opp med utvikling av programvarebasert sikkerhetsfunksjonalitet de neste tre årene. 

Les også: HP utvikler helt ny type datamaskin

Økosystem

Men den kommende maskinvarearkitekturen vil være lite verdt uten et økosystem som utvikler og tilbyr programvare til den. HPE samarbeider med Hortonworks om å bygge om big data-programvaren Apache Spark slik at den i større grad kan utnytte de store minnemengdene som Memory-Driven Computing-arkitekturen skal tilby. 

HPE har også gitt ut noen programvarepakker på Github for å gjøre utviklere kjent med arkitekturen. Tidsplanen for anvendbare programvareprodukter basert på disse samarbeidene er omtrent som for memristorene, altså 2018/2019.

Skal legge bak seg 60 år med teknologiske kompromisser:
Nå åpnes «The Machine» for utviklere »

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.
Tekjobb
Se flere jobber
Tekjobb-Indeksen 2024!
Les mer
Tekjobb-Indeksen 2024!
Tekjobb
Få annonsen din her og nå frem til de beste kandidatene
Lag en bedriftsprofil
En tjeneste fra