Mandag publiserte digitoday.no et intervju med den tidligere svenske statsminister Carl Bildt, som nå er leder for et nordisk nettverk av venture-selskaper. Bildt er krystallklar: Det må finnes et godt klima for nyskapning, fremfor alt må det bli bedre i Norden, mener Bildt og legger til at lavere skatt i så måte er et helt avgjørende incitament.
Vel er Bildt en "blå" politiker og svoren tilhenger av den frie kapitalismen, noe dagens Arbeiderparti-regjering ofte distanserer seg fra (i hvert fall i LO-Yngves påhør), men den tidligere svenske statsministeren yter stor respekt i Nærings- og handelsdepartementet, hvor IT-minister Grete Knudsen holder hus.
Grete Knudsen skriver i sin mye omtalte eNorge-rapport at "Regjeringen har som mål at Norge skal utvikle en IKT-næring med betydelig og hurtig voksende eksport av produktter og tjenester." Det heter også at man vil stimulere til en vekst i forskning og utvikling, samtidig som man vil bidra til økt nyskapning og nyetablering innenfor den nye kunnskapsindustrien.
Alle er enige om at rammebetingelser er særdeles viktig i denne prosessen. Og flere har spurt seg: Har Norge gode rammebetingelser? Mange mener at vi ikke har det, andre mener at betingelsene er til å leve med, men alle mener at dagens regime for næringsutvikling kan bli bedre.
Bedre blir det ikke når man momsbelegger tjenester. At det gjøres i land vi gjerne sammenligner oss med, er alene ikke et godt argument for at vi må gjøre det samme i Norge.
Det offentlige betaler i dag ikke moms på konsulenter som skal sette opp en ny IT-infrastruktur på et sykehus. Det vil derimot bli tilfelle når momsreformen trer i kraft til sommeren: Da får vi en reell prisvekst på slike tjenester på 24 prosent. Konsulentselskapene, som er leverandører, sier selv at de ikke har råd til å senke prisene. De tjener knapt penger slik det er i dag. Moms på tjenester vil bety mindre etterspørsel, et svekket konsulentmiljø og dyrere tjenester.
Det er en kjensgjerning at mye av IT-kompetansen i Norge finnes i nettopp konsulentselskapene. Der finner man også en utstrakt utviklingsvirksomhet - som Norge, ifølge Knudsens eNorge-plan, skulle eksportere...
Når bransjen selv forteller at dette kan by på problemer, og beklager seg over vedtaket, så burde IT-minister Grete Knudsen stoppe opp og tenke seg om.
Ingen vet hvordan denne momsreformen vil slå ut: Vil den ødelegge for norsk IT-bransje og for den hardt prøvede forskningsbransjen eller vil forskjellene før og etter være marginale? Spørsmålet er åpent, men bransjen selv heller sterkt mot det førstnevnte scenariet.
Det som er sikkert er at føre var-prinsippet ikke er fulgt.
Fra bransjehold fortoner det seg unektelig noe underlig å høre regjeringen fortelle om økt satsing på forskning og utvikling, samt økt satsing på kunnskapsindustrien, samtidig som regjeringen sier den vil innføre moms på tjenester. Det er ikke til å stikke under stol at det er i ferd med å spre seg en mistanke om at den nyskapningen statsråd Knudsen legger opp til, helst skal skje i offentlig regi. Den eneste konkrete lovnaden statsråden klarer å komme med i et intervju med digitoday , er at SND skal styrkes...
For norsk IT-bransje er det helt uinteressant at regjeringen Stoltenberg argumenterer for innføringen av moms på tjenester fordi andre europeiske land gjør det samme. Bransjen mener tvert i mot at skal vi være sterkere enn andre land på disse områdene, må også rammebetingelsene være bedre.
Det er lett å si seg enig i en slik vurdering. Vi kan ikke på noen måte se at momsreformen bidrar til å bedre rammevilkårene verken for norsk nyskapning, norsk forskning eller norsk kunnskapsindustri. Momsforslaget er bare stusslig.