BEDRIFTSTEKNOLOGI

En svært viktig IT-pioner er død

Få har hatt mer å si for dagens IT-systemer enn Dennis Ritchie.

Ken Thompson (til venstre) og Dennis Ritchie (i midten) mottar National Medal of Technology fra president Bill Clinton i 1999.
Ken Thompson (til venstre) og Dennis Ritchie (i midten) mottar National Medal of Technology fra president Bill Clinton i 1999. Bilde: Lucent Technologies
Harald BrombachHarald BrombachJournalist
13. okt. 2011 - 13:11

Dennis MacAlistair Ritchie, også kjent ved brukernavnet «dmr», er død etter lang tids sykdom. Det skriver Robert Pike, en Google-ansatt tilknytte Go-prosjektet, som i mange år samarbeidet med Ritchie. Dødsfallet skal ha skjedd i helgen.

Richie, som ble født i Bronxville, New York, i 1941, regnes av mange blant de aller fremste informatikerne i verden. Det er først og fremst hans utvikling av programmeringsspråket C og bidrag til operativsystemet Unix som er årsakene til dette.

Etter studier i fysikk og anvendt matematikk ved Harvard University, ble Ritchie i 1967 ansatt ved Bell Labs Computing Sciences Research Center. Mellom 1969 og 1973 utviklet han det strukturerte og prosedyrebaserte programmeringsspråket C. Språket ble gjort til ANSI-standard i 1989 og ISO-standard i 1990.

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonsørinnhold
Atea
Nyskapningen som endrer PC-industrien

Betydningen C har hatt, både for utviklingen av programvare og for senere programmeringsspråk, kan vanskelig overvurderes. Særdeles mye programvare har blitt skrevet i C eller i språk som har blitt inspirert av C. Blant disse er språk som C++, C#, Objective-C, Java, JavaScript, Perl, PHP og mange flere.

Andre utgave av boken «The C Programming Language» som Dennis Ritchie opprinnelig forfattet sammen med Brian Kernighan i 1978. <i>Bilde: Wikimedia</i>
Andre utgave av boken «The C Programming Language» som Dennis Ritchie opprinnelig forfattet sammen med Brian Kernighan i 1978. Bilde: Wikimedia

Sammen med kollegaen Brian Kernigham utga Ritchie i 1978 boken «The C Programming Language», som nok er blant de mest brukte lærebøkene i programmering noen sinne. Boken selges fortsatt, men da i en utgave fra 1988 som er oppdatert med ANSI C.

Ifølge oktoberutgaven av Tiobe Programming Community Index, er C med klar margin verdens mest populære programmeringsspråk, bare slått av Java.

Unix

Ritchie var også blant hovedpersonene i Bell Labs-gruppen som i 1969 lagde operativsystemet Unix, sammen med blant annet nevnte Kernigham og Kenneth Thompson. Operativsystemet ble opprinnelig skrevet i assembler, men ble i stor grad skrevet om til C i 1972.

Unix hadde fra starten av støtte for blant flere brukere og multitasking. Fordi AT&T, som den gang eide Bell Labs, på grunn av antitrust-årsaken ikke hadde lov til å selge IT-produkter, ble Unix (inkludert kildekoden) i begynnelsen lisensiert ut til alle som ønsket det. Senere har dette dannet grunnlaget for en rekke kommersielle og ikke-kommersielle Unix-baserte og Unix-lignende operativsystemer, som i dag kjøres i alt fra mobiltelefoner til superdatamaskiner.

Solaris, HP/UX og Mac OS X er blant dagens UNIX-sertifiserte operativsystemer, mens de Unix-lignende operativsystemene basert på Linux-kjernen ikke er sertifisert i henhold til Single UNIX Specification.

Sammen med Kenneth Thompson har Ritchie mottatt en rekke priser, inkludert Turing-prisen i 1983, for deres arbeid med operativsystemer, Unix og C.

Oppdatert: En liten hyllest fra Christopher Blizzard i Mozilla kan sees her.

    Les også:

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.