Stort sett alle som har en datamaskin koblet til et nettverk, benytter en teknologi som kalles Ethernet. De fleste PC-er støtter varianten Fast Ethernet, som kan levere en båndbredde på inntil 100 Mbit/s i begge retninger mellom to nettverksnoder. Den senere tiden har mange nye PC også blitt utstyrt med støtte for Gigabit Ethernet, en versjon som er ti ganger raskere enn Fast Ethernet.
Med så høye hastigheter mellom vanlige PC-er, sier det seg selv at hastighetene i mer sentrale deler av nettverket må være enda raskere. Derfor finnes det også 10 Gigabit Ethernet (10 GbE), som altså kan levere data med en hastighet på inntil 10 gigabits per sekund. Dette er den raskeste, kommersielt tilgjengelige versjonen av Ethernet i dag.
Med stadig mer data som flyttes over nettverkene, er det klart at heller ikke 10 GbE vil være tilstrekkelig i all evighet. Derfor har en gruppe nettverksaktører, med Force10 Networks i spissen, satt i gang en grasrotbevegelse for å heve hastigheten på Ethernet til 100 Gbit/s eller mer.
Det er likevel ikke sannsynlig at 100 GbE vil se dagens lys før tidligst i begynnelsen av neste tiår.
Stephen Garrison, visepresident for bedriftsmarkedsføring i Force10 Networks, sier til internetnews.com at det tok fem år for 10 GbE å bli en standard. Han regner derfor med at det vil ta minst like langt tid for at 100 GbE skal bli en fullverdig standard.
- En gruppe selskaper har utarbeidet en tilnærming overfor IEEE for å få en avstemning innen IEEE-organet for å starte en standard, og det er på det nivået vi er i dag, sier Garrison.
Hvis det blir en avstemning, vil den tidligst skje i juli, og den etterfølgende standardiseringsprosessen vil være langstrakt.
Ifølge Garrison vil den første delen av standarden se på om det teknisk og økonomisk lar seg gjøre, samt hvilke muligheten standarden vil gi innen lokale nettverk og stamnett.
Det er heller ikke sikkert at 100 Gbit/s blir den faktiske hastigheten. Garrison mener den godt kan ende opp med å bli 80 Gbit/s eller 160 Gbit/s.
Hvis standarden en gang blir noe av, vil bedriftene som ønsker å ta den i bruk, kunne møte nye utfordringer. Ikke minst kan dette gjelde behovet for nye kabler.
- Det er altfor tidlig å so noe om hva slags kabler som behøver inntil vi har gjort mer forarbeid. Selv om vi ikke nødvendigvis er nødt til å finne opp kobler og laseroptikk på nytt fra bunnen av, håper vi å kunne ta i bruk den installerte basen hvor det er mulig, sier Garrison til internetnews.com.
Selv om Ethernet Alliance ennå ikke støtter 100 GbE-arbeidet, har alliansen startet en arbeid som kalles High-speed study group, hvor en del av grasrotarbeidet foregår. Det antas at et flertall av deltakerne her støtter behovet for 100 GbE.