Vanlig telefonlyd er begrenset til frekvensområdet mellom 300 og 3300 Hz. Det er greit så lenge du holder røret tett til øret, men vanlig lydforsterkning har en lei tendens til å framheve det utydelige. Det er grunnen til at mange opplever dagens konferansetelefoner som stressende i bruk. Den som snakker må gjerne bøye seg over telefonen, og likevel tåle stadig avbrytelser av typen "hva var du sa?".
Det amerikanske selskapet Polycom, mest kjent her i landet som leverandør av videokonferansesystemer, har utviklet egen teknologi for å bedre lydkvaliteten over telefonlinjen. Deres nyeste konferansetelefon, SoundStation VTX 1000, har vært i salg i USA i tre måneder, og ble i går lansert i Norge. Den er i stand til å formidle lyd fra 80 til 7000 Hz, det vil si nesten sju oktaver. Det gjør linjen så god at Polycom har måttet endre andre bestanddeler i telefonen. En egen basshøyttaler – i våre dager kjent som "sub woofer" – sørger for selve lydgjengivelsen, og mikrofonene er tilsvarende forbedret. I tillegg til den innebygde mikrofonen, kommer konferansetelefonen med to tilleggsmikrofoner som kan plasseres mot hver sin ende av bordet.
Polycoms Skandinavia-representant Flemming Graversen kom til digi.no-redaksjonen for å demonstrere apparatet i vårt utrolige åpne landskap, preget av kontinuerlige og til dels høylydte bakgrunnssamtaler, ispedd latter og andre følsomme ytringer.
– En telefon dekker et område eller rom på 200 kvadratmeter, eller over 12 ganger 16 meter, sier Graversen i det han kopler telefonen til uttaket for vår analoge telefonlinje. – Det er altså ikke bare det at du slipper å lene deg over telefonen. De som må følge deg over telefonlinjen hører deg like godt om du vandrer omkring i lokalet, eller holder en presentasjon et stykke fra den ene enden av bordet.
Demonstrasjonen er svært overbevisende. Oppkoplingen skjer uten besvær til det andre eksemplaret av apparatet her i landet, og vi hører hverandre godt, også når vi prater i munnen på hverandre. Godt er for øvrig kanskje å underdrive. For det er ingen telefonstemme som når oss gjennom høyttalerne. Det er ekte radiostemmer, og det byr ikke på problemer å skjelne den ene stemmen fra den andre. Vi tror gjerne på forsikringer fra amerikanske kunder, at når du har prøvd denne telefonen, vil du aldri kunne forsone deg med den gamle 3,5 oktavers varianten, med tilsvarende avkortet rekkevidde.
– Det viktigste med overførte konferanser er lyden, sier Graversen. – Så kommer presentasjonen og andre dokumentene man skal forholde seg til. Det å se de andre deltakerne kommer erfaringsmessig i tredje rekke. Supplerer du denne konferansetelefonen med en Internett-presentasjon, vil fysisk atskilte grupper ha et godt redskap for effektivt samarbeid.
Graversen har foreløpig beregnet prisen til rundt 12.800 per SoundStation VTX 1000, inklusiv basshøyttaler og to ekstra mikrofoner. Salg i Norge går gjennom Tromsø-selskapet Avikom.
– Vi vil naturlig nok tilby rabatt ved kjøp av to, siden man jo trenger en i hver ende av konferansen. Vi vil også ha en innbytteordning. Denne ordningen kan også gjøre det mulig å bytte inn konferansetelefoner fra våre konkurrenter.
En finesse ved apparatet er at den har innebygget modem, slik at den kan motta programvare med tanke på framtidige oppgraderinger.
– Det kan dreie seg om forbedringer av lydkvaliteten, eller av brukergrensesnittet, eventuelt også andre funksjoner. Vi er forespeilet at linjeteknologien vil kunne gjøres i stand til å formidle opptil 14.000 Hz i framtiden, utelukkende ved bedre programvare.
Med tanke på større lokaler, nevner Graversen at det er mulig å kople til en lydmikser med mulighet for opptil 64 mikrofoner. Systemet vil selv sørge for å konsentrere seg om de mikrofonene som best fanger opp lyden til den som snakker.