JUSS OG SAMFUNN

Endelig kommer de norske e-bøkene

Forlagskjempene blir nå utfordret av myggen Elittera på e-bøker.

22. jan. 2009 - 14:31

Norge har gjort noen spede forsøk på å lansere e-bøker. Forlaget Aschehoug og Norli satset målrettet i 2002, men uten hell. Dårlige skjermer og flimring, gjorde det lite behagelig å lese bøker fra skjermen.

I 2007 etablerte Horten-selskapet Elittera en løsning, som skulle sette Norge på kartet. Den digitale boken er basert på elektronisk blekk fri for for bakgrunnsbelysning, og dermed også behagelig å lese.

Lanseringen har likevel latt vente på seg i påvente av avtaler med flere forlag. Nå har selskapet sikret seg avtaler med en rekke forlag som NRK Aktivum, Bazar og Samlaget, Aller, Press, Vega, Harlequin, Publicom, Publica, Commentum Forlag, Unipub, Skywards Forlag, Risanger og Fernada Forlag.

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonsørinnhold
Atea
Nyskapningen som endrer PC-industrien

Flere av disse har meldt seg ut av Den norske forleggerforening, og begrunnet det med den stadig sterkere konsentrasjonen av makt i bokbransjen til de «tre store».

I dag melder Horten-selskapet at de som første norske eBokhandler kommer med norske eBøker . Cappelen Damm er med på lanseringen.

Digitalbokhandelen bruker DRM-løsningen fra Mobipocket, som støtter flere plattformer i tillegg til flere mobiltelefoner. Flere av forlagene som har gjort avtale med Elittera gjør det nettopp for å være tidlig ute med nye teknologi.

De norske bøkene kommer i vannmerket pdf format, ikke i Mobipocket.

Det er kjent at Aschehoug, Gyldendal og Bokklubben sammen ønsker å lage en alternativ løsning for distribusjon og salg av e-bøker i Norge.

Administrerende direktør Fredrik Nissen i Gyldendal uttalte til Dagens Næringsliv før jul at det vil være et blindspor å gå via Elittera. Da ønsker han heller å jobbe sammen med Aschehoug og Bokklubben for «å skape en bredest mulig bransjeløsning».

- Vi er skeptiske til å trekke inn bransjeeksterne aktører, og mener at distribusjon av e-bøker er noe som bør beholdes internt i bokbransjen, sier administrerende direktør Fredrik Nissen i Gyldendal til Dagens Næringsliv.

Elittera derimot lar seg ikke skremme og svarer at de er med i Bokhandlerforeningen, og dermed har forlagene leveringsplikt og e-bøker fra Aschehoug og Gyldendal vil dermed også være tilgjengelig hos Elittera.

    Les også:

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.