Utviklingen av JavaScript, Netscapes implementering av ECMAScript-standarden, har stått nærmest stille siden slutten av 1990-tallet. Den nyeste versjonen, JavaScript 1.6, støttes av blant annet Firefox 1.5 og nyere. Denne versjonen er i likhet med 1.5-versjonen basert på ECMA-262 Edition 3, men har også delvis støtte for ECMAScript for XML (E4X) og utvidet støtte for tabeller (arrays).
Les også:
- [15.04.2009] Fornyet JavaScript kan bli standard i år
- [21.07.2004] XML-utvidelse til weborientert skriptspråk standardisert
Microsofts implementering av ECMAscript heter forøvrig JScript.
Under konferansen The AJAX Experience i forrige uke, fortalte Brendan Eich, mannen som utviklet JavaScript, og som i dag er teknisk sjef i Mozilla, en del om framtiden til JavaScript.
Ifølge InfoWorld fortalte Eich at utviklingen av JavaScript vil påvirkes i stor grad av et annet mye bruk programmeringsspråk, Python.
- Vi kommer til å lære mye fra Python. JavaScript har mye felles med Python, sier Eich, som legger til at det er fotsporene til Python 2.5 som følges.
En rekke forbedringer til JavaScript planlegges. Dette gjelder blant annet på områder som typesystemer, navneområder og strukturtyper. Objekttypene vil i utgangspunktet kunne settes til NULL.
- Bakoverkompatibilitet er kritisk, mener Eich, som mener at en evolusjon av JavaScript ikke skal tvinge utviklerne til å endre måten de skriver kode.
Noe av målet med JavaScript 2 er å oppnå bedre skalerbarhet og utvidningsevne.
- Vi ønsker definitivt å gjøre det utvidbart, for jeg har ingen planer om å gjøre så mye arbeid på nytt, sier Eich. Støtte for tråder er derimot ikke planlagt.
- Tråder er mindre vanlig i nettleserimplementeringer, og det er veldig vanskelig å programmere med tråder, mener Eich.
Eich forklarer den lange dødperioden i utviklingen av JavaScript med Internet Explorers dominerende rolle. Nå har blant annet den økende bruken av Firefox begynt å redusere dominansen til Microsofts nettleser. Dette, samen med Macromedias arbeid med ActionScript, er faktorer som nå har bidratt til ny innsatt for å forbedre JavaScript, forklarer Eich til InfoWorld.
- Måten å programmere ting som ikke er ferdiglaget i nettleserne, gjøres med JavaScript. Flere og flere bruker JavaScript rett og slett fordi det nå er helt klart er raskt nok og kraftig nok til ved hjelp av alle de omgivende API-ene som finnes i nettlesere, sier Eich, som likevel mener at stagnasjonen i utviklingen har hatt positive sider.
- Dette åpnet for arbeid på serversiden og utvikling av gode rammeverk for serverinnhold. Med den er fortiden. Det er på tide å gå tilbake til innovasjon i nettleserdelen, hevder han.
Eich forteller også om lanseringsplanene for de neste utgavene av JavaScript.
- Hvis alt går bra, vil vi i midten av neste år ha implementert JavaScript 2, sier han. Før det vil JavaScript 1.7 implementeres i Firefox 2, som kommer til høsten. JavaScript 1.9 skal implementeres i Firefox 3, som kan ventes tidlig i 2007.
Eich mener det er sannsynlig at JavaScript 2 vil erstatte JavaScript 1 i løpet av omtrent fire år.